Az előző bejegyzésben írtam róla, hogy a svédeknél a kávészünet, mint olyan, a munkavállaló elidegeníthetetlen joga és a feltöltődés mindennapi eszköze. Ennek kapcsán, valamint azért is, mert tegnap volt a kávé világnapja, összegyűjtöttem pár extra finom forró kávé-receptet, amelyek garantáltan felmelegítenek az őszi hűvösben, ráadásul desszertnek is beillenek. Az északon szokásos, hosszú, filterest most felejtsük el, maradjunk az erős hazai cuccnál, és a különleges ízeknél, fűszereknél – neked is kezdenek beindulni az ízlelőbimbóid?
A hétköznapokon én egyébként alapból teás vagyok, de azt is nagyon szeretem, amikor van időm beülni egy kávézóba valamilyen extra finom kávéra. Nyáron általában jegeskávé a menü, ám ahogy kicsit hidegebb lesz, átállok a forró italokra – azt, hogy ez forró csoki, vagy kávé , leginkább az határozza meg, hogy hozzájutottam-e már aznap mind a két adag koffeinemhez (ennyire van szükségem a normális vérnyomáshoz – egy adagra reggel, egyre pedig délben vagy kora délután). Az időjárásra való tekintettel most a forró italok közül válogattam, mégpedig alkoholmentes verziókat. Ha napközben szeretnél 15 perc szünetet tartani, és kicsit kiszakadni a hajtásból egy kis finomsággal, próbáld ki valamelyiket. Persze ezzel kábé ki is merítetted az aznapi desszertadagot, de erősen gyanítom, hogy megéri rájuk becserélni a csokit vagy a sütit. Bár a recepteket angol nyelvű oldalakról válogattam, akkor se parázz, ha nem beszélsz jól angolul: röviden itt is összefoglalom őket.
1. Olasz kávé sok csokival
Az üvegpohárba öntött presszókávé tetejére egy vastagabb kocka étcsokoládé kerül, ezt pedig szórd meg alaposan kakaóporral, és egy kevés fekete borssal. Koronázd meg felhabosított, gőzölt tejjel, a tetejére pedig újra jöhet egy kevés kakaópor, illetve egy kis étcsokoládé. A teljes receptért kattints ide.
2. Forró mokka
Egy evőkanál kakaóporra, egy kis édesítőszerre (cukor, stevia, eritrit, méz vagy bármi, ízlés szerint, az eredeti recept egyszerű cukormentes édesítőt ír), egy adag frissen lefőtt kávéra, és némi tejre lesz szükséged hozzá. Egyszerűen keverd össze a kakaót, az édesítőt, oldd fel a kávéban, majd koronázd meg a felhabosított tejjel. Egy kevés kakaóport szórj a tetejére, és már kész is az extra kávé. A teljes receptért ide kattints.
3. Barnacukros-karamellás latte
Negyed csésze tejszínt verj fel lazán egy teáskanál barna cukorral (az eredeti recept egy evőkanállal ír, bevallom, én ettől azért megrémültem, nem szeretném, ha összeragadna a szám). Egy adag frissen főtt kávéban oldj fel egy kevés karamellszirupot (a fagyihoz valót), és add hozzá a lazán felvert tejszínt. A teljes receptért kattints ide.
4. Fehércsokis kávé sok tejjel
Keverj el másfél csésze tejben egy evőkanál tejszínt, és nagy láng fölött verd fel egy kicsit. Ha már forró és habos, oldj fel benne egy teáskanál cukrot (megint csak csökkentettem az eredetiben szereplő egy evőkanálnyit), és egy kevés vanília-aromát. Egy adag frissen főtt kávéban olvassz fel egy-két evőkanálnyi fehércsoki-reszeléket, majd öntsd rá a forró, habos tejet, és keverd össze alaposan, hogy az ízek gyorsan összeérjenek. A teljes receptért ide kattints.
5. Indiai masala kávé
Forralj fel két bögre vizet, adj hozzá pár szem római köményt, egy csillagánizst és egy fél fahéjrudat, majd vedd vissza takaréklángra, és néha megkeverve főzd kb. 3 percig.Keverj hozzá másfél teáskanál instant kávét, és főzd még kb. 2 percig. Az italt szűrd két pohárba (bögréből is nyugodtan ihatod)és keverj hozzá csészénként egy teáskanál tejport (esetleg Completa-szerű kávé krémesítőt), és egy teáskanál cukrot. A teljes receptért ide kattints.
6. Fahéjas-gyömbéres kávé
A kávéspohár aljára tegyél két vékony szelet friss gyömbért, önts rá egy espressót, majd alaposan szórd meg fahéjjal és cukorral. A kávé koronája itt is forró habos tej, amelynek a tetejét szintén megszórhatod fahéjas cukorral. A teljes receptért ide kattints.
7. Bécsi kávé
A pohár vagy a csésze aljára kevés csokiszirup kerül, erre egy adag eszpresszó, a tetejére pedig tejszínhab és csokireszelék. A teljes receptért kattints ide.
Melyiket próbálod ki először?
Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!
Színes napot!
Judit
Pingback: 3+1 jegeskávé extrákkal a nyári hőség ellen: azonnal rákattansz!
Pingback: A túlköltekezés pszichológiája: te hogy bánsz a pénzzel? - Zöldsaláta