A karácsony még azoknak is egyet jelent a különleges ünnepi ételek és sütik készítésével, akik egyébként nem töltik minden estéjüket a konyhában (egészen közelről ismerek ilyet 🙂 ). Nem véletlen, hogy karácsony környékén hirtelen még a szokottnál is népszerűbbek lesznek a szakácskönyvek. Idén is érdemes beszerezni a legjobbakat, és persze nem csak az ünnepre főzni belőlük. Mutatom a kedvenceimet
Ünnepi ételek, vidám hétköznapok: Mary Berg – Évszakról évszakra
Vannak azok az emberek, akiket már messziről felismerni széles mosolyukról, és arról, hogy lazán, könnyedén főznek szinte minden nap egészséges, testet-lelket tápláló ételeket. Mary Berg és receptjei pont ilyenek. Már a cím is mutatja, hogy nem csak az ünnepi ételek terén alkot nagyot, hanem nagyjából egész évben tud jó tippeket adni. A tavaszi zöldségektől a nyári grilleken át a valóban ünnepi, tojáslikőrös krémmel töltött mézespuszedlikig elég széles a választék. Minden évszakban bátran lehet belőle szemezgetni.
Létezik-e a férfias konyha? Hack Barnabás – Ma apa főz
Nem tudom, léteznek-e férfias és nőies ételek. A sztereotípia nyilván azt mondaná, hogy a hús-hússal és a fűszeres grill-cucc az férfias, a saláta, meg a rózsaszín macaron meg nőies. Szerintem ne higgyünk a sztereotípiáknak, mert nőként is lehet jóízüen enni a pulled porkot, és férfiként sem kínos körtét és zöldséget tenni a grillre. A Ma apa főz című szakácskönyv éppen ezzel játszik. Bár a konyha hagyományosan férfi területnek minősülő térfelén (például a grillsütőnél) kalandozik, azért nem csak húsok vannak benne, hanem akár még nőiesnek tekinthető finomságok is. Akár az ünnepi ételek során töprengsz, akár csak ennél valami finomat, jó választás – különösen, ha apa kezébe adod, hiszen ma apa főz!
Retro sütik nyomában: Bernáth József – Süss!
Méteres kalács, lakodalmas diócska, meggyes kevert tészta megvan? Igen, pont azok a sütik, amiket a 80-as, 90-es években mindenki sütögetett. Ha tényleg valami nagyon gyerekkorit szeretnél visszacsempészni a karácsonyba, akkor ebből a szakácskönyvből válassz édességet az ünnepre. Persze a recepteket kicsit átgondolta, egyszerűsítette, és a 21. századra optimalizálta a szerző, de az íz az pontosan ugyanaz az élmény. Tanúsíthatom, mert a könyvbemutatón végigkóstoltunk pár klasszikus édességet.
Klasszikus ritkaság, avagy ünnepi ételek rockereknek: Fábián Anita – Pritz Péter – Gastrock
Nem új kiadvány, sőt, kicsit kutatni is kell utána a könyvpiacon, mégis muszáj említést tennem róla. Mert egyszerre rocktörténet, receptgyűjtemény, lemezajánló és képregény. A recepteket a klasszikus rockbandák egy-egy albumához rendelték a szerzők, mellé pedig bőven adagolták a rocktörténeti érdekességeket. Elolvasod, felteszed az albumot, és mire lejár, meg is főtt a kaja – akár a hétköznapi, akár az ünnepi ételek. Részemről a vodkás spagetti Guns N’Roses módra, reggelire pedig Bryan Adams amerikai palacsintája.
A könyveket köszönöm a Boook Kiadónak!
Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!
Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit
Olvasd el ezt is!
Szeretnél még néhány szakácskönyvet? Itt találod őket!