Legyen szó akár kerti partiról, akár csak egy szimplán forró napról, az alkoholmentes, jeges nyári frissítők nem maradhatnak el. Limonádé, jeges tea, házi szörp – akármelyiket is választod, máris hozzájárultál a napi folyadékbevitelhez. A self care jegyében azonban készíthetsz valami ennél fancybb italt is. Amit nem győzök elégszer mondani: a különleges nem csak a vendégeknek jár, hanem neked is. Minél több apró gesztussal viszed ezt be az agyadba, a lelkedbe, a napi rutinodba, annál jobb!
A következő recepteket a Gorenje szakértőitől kaptam. A cég jégkészítő gépeivel mindig kéznél van a jégkocka, 10 perc alatt 9, egy óra alatt 50 jégkockát is elkészítenek a kívánt méretben.
Jöhetnek a nyári frissítők?
Mentás üdítő
Hozzávalók: 20 cl hűtött mentatea, 3 cl frissen facsart citromlé, 3 cl juharszirup, fél citrom, friss menta és jégkocka
Tegyünk 10 jégkockát egy hűtött pohárba, majd óvatosan zúzzunk össze 10 mentalevelet, hogy felszabaduljon az aromájuk és adjuk hozzá a jéghez. Ezt követően jöhet a mentatea, majd a friss citromlé és a juharszirup. Végül pedig díszítsük ízlés szerint friss mentalevelekkel és citromkarikákkal az elkészült italt.
Kókuszos-levendulás limonádé
Hozzávalók: 12 cl frissen facsart citromlé, 180 g cukor, 192 cl kókuszvíz, 96 cl víz, 2 evőkanál szárított levendula, jégkocka (a levendula szirup elkészítéséhez további 240 g cukor és 24 cl víz szükséges)
Először készítsük el a levendulaszirupot: egy percig főzzük a szárított levendulát a vízzel és a cukorral, majd 20 percig hűtsük. Eközben keverjük össze a citromlevet, a cukrot, a kókuszvizet és a vizet, mindaddig amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Végül jöhet a lehűlt levendula szirup ízlés szerinti mennyiségben és a persze a jégkockák.
Nyári frissítők naranccsal
Hozzávalók: 20 cl frissen facsart narancslé, 20 cl gyümölcstea, fél narancs, egy teáskanál juharszirup és jégkocka
Töltsünk meg jéggel egy koktélshakert, majd alaposan rázzuk össze. Öntsük rá a frissen facsart narancslevet, majd lassan adagoljuk hozzá a gyümölcsteát és a juharszirupot. Miután kiöntöttük a pohárba, jöhetnek a narancsszeletek díszítésként.
Rozmaringos-vörösáfonyás nyári frissítők
Hozzávalók: 48 cl víz, friss rozmaring, kb. fél kg vörösáfonya, 4 alma, jég
Forraljuk fel a vizet egy lábasban, majd adjuk hozzá a rozmaringot és alacsony hőfokon 5 percig pároljuk. Ezt követően vegyük le a tűzről és lefedve hagyjuk állni körülbelül egy órán át, majd tegyük hűtőbe. Az áfonyát és az almákat tegyük gyümölcscentrifugába, majd az így kapott gyümölcslevet keverjük össze a lehűtött rozmaringos vízzel. Díszítésnek használjunk friss rozmaringot, illetve adjunk jeget a kész italhoz.
Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere inkább beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára! Az Instagram-oldalamat pedig a rendszeres self-care tippekért érdemes követned.
Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit
Olvasd el ezt is!
Színek, textúrák, gyümölcsillat: apró örömforrások nyári munkanapokra