Kitekintő: ilyen a húsvét Portugáliában

Kitekintő: ilyen a húsvét Portugáliában

Idén húsvétkor a Zöldsaláta kiruccan Portugáliába. Sajnos egyelőre még nem személyesen, de remélem, ennek is eljön az ideje. Addig viszont megkértem Duncsák Krisztina Portugáliában élő magyar idegenvezetőt és esküvőszervezőt, hogy meséljen kicsit arról, milyen is a húsvét Portugáliában. Át is adom a szót Krisztinának.

Duncsák Krisztina 01
A Zöldsaláta húsvéti vendégszerzője: Duncsák Krisztina

A húsvét Portugáliában inkább vallási ünnep

Kis hazánkban a húsvét egyet jelent a locsolkodással, a húsvéti tojásfestéssel és a sonka, tojás, fonott kalács hármasának fogyasztásával. Portugáliában egy kicsit másként ünneplik a húsvéti ünnepeket, lássuk, hogyan.

A húsvét Portugáliában inkább erős vallási ünnep. A húsvét előtti Nagyhét, a Semana Santa, a böjt és a húsmentesség ideje, főként halat fogyasztanak ekkor. A Nagypéntek munkaszüneti nap. Nagyszombaton és vasárnap együtt a család. Locsolkodás helyett ilyenkor tartják az otthonok megáldásának szertartását a Compasso-t: a helyi plébános körbemegy, és megáldja a házakat, főként vidéken él még ez a szokás.

Számos helyen tartanak felvonulásokat és körmeneteket is. Az egyik leghíresebb a vallási hagyományairól ismert Braga városában kerül megrendezésre. Algarve térségben pedig virágokkal, fáklyákkal díszítik az utcákat a feltámadást ünnepelve húsvét vasárnap. Húsvét hétfő viszont számukra már nem ünnepnap, nem ünneplik, ilyenkor visszazökkennek a normál kerékvágásba, a munkába.

Húsvét Portugáliában 02

Jellegzetes húsvéti ételek

Persze Portugáliában is van a húsvéthoz köthető kötelező ételsor, desszertek, hiszen az ünneplés egyik legfontosabb része itt is a változatos fogásokkal terített asztal.

A húsvét Portugáliában reggel tojással vagy kaláccsal kezdődik, az ünnepi asztalra később kecske (cabrito assado) vagy báránysült kerül, de gyakori a disznósült is. E mellett számos étel, tojással töltött pite, kalács, tőkehalas fogások népszerűek még ebben az időszakban. Desszertnek Folar da Páscoa, azaz, húsvéti kalács héjas tojással vagy Pão-de-ló, sűrű piskótatésztából készült édesség vagy Amêndoas da Páscoa, ami eredetileg drazsészerű mandula, kerül a tányérokra.
A Folar vagy Folares néven is ismert kalácsot északon inkább sósan vagy citrommal, ánizzsal esetleg egy csipetnyi fahéjjal ízesítik, délen pedig töményen, édesen, szegfűszeggel, fahéjjal és jó sok karamellel készül. Sok esetben pedig a már említett sós változat a közkedvelt, aminél a tészta fonatai közé elrejtenek 1-2 héjas tojást is. Ezt elsősorban a keresztszülők ajándékozzák a keresztgyerekeiknek a hagyomány szerint. A gyerekek pedig virágot, olajágat, mandulás drazsét adnak viszont. A kalács Krisztus feltámadását, az újjászületést, a termékenységet és a ciklikusságot, valamint a megbocsátást szimbolizálja.

Folar da Páscoa

Krisztina megosztotta velem a Folar da Páscoa receptjét is:

Hozzávalók:
4 db közepes tojás
200 ml félzsíros tej
1 evőkanál só
25 g sütőélesztő
500g liszt
80g vaj
100 g cukor
2 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 teáskanálnyi őrölt édeskömény
2 db főtt tojás héjjal

Elkészítés:

  1. A sütőélesztőt meleg tejben feloldjuk, és csomómentesre keverjük.
  2. Felverünk 3 tojást, majd hozzáadjuk a feloldott élesztőt, nagyon jól elkeverjük.
  3. A lisztet, a cukrot, a sót és az előzőleg megolvasztott vajat összekeverjük, és mindent addig gyúrunk, amíg homogén masszát nem kapunk.
  4. Hozzáadjuk a fahéjat és az édesköményt. A tésztát egy ruhával lefedjük, és körülbelül 60 percig, vagy amíg a duplájára nő, pihentetjük.
  5. Kelesztés után egy csipet liszttel megszórt munkalapra tesszük a tésztát, hogy ne ragadjon. Egy kis adagot félreteszünk belőle. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  6. A tésztából enyhén lapított golyót formázunk, és a közepét 4 ujjunkkal nyomkodjuk meg, így formálunk egy mélyedést, ahová a héjas főtt tojásokat kell helyezni. A félretett tésztából zsinórokat készítünk, a tojásokat körülvevő tésztába nyomkodjuk a két végüket, hogy lezárjuk velük a tojásokat.
  7. A tésztát egy tálcára tesszük, és lefedve kelni hagyjuk körülbelül 30 percig, a lehető legmelegebb helyen.
  8. Lekenjük felvert tojással és az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Érdemes figyelni a blogot, mert Krisztinától hamarosan azt is megtudhatjátok, mitől olyan barátságos ország Portugália, és mi rejlik a portugál emberek közmondásos kiegyensúlyozottsága mögött. Addig is itt tudjátok őt elérni, ha utazással, portugáliai esküvővel vagy kiköltözéssel kapcsolatos kérdésetek van.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Duncsák Krisztina

One comment

  1. Pingback: Self-care portugál módra: a mediterrán nyugalom és jókedv titka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .