Self-care portugál módra: a mediterrán nyugalom és jókedv titka

Self-care portugál módra: a mediterrán nyugalom és jókedv titka

A legutóbbi bejegyzésben Duncsák Krisztina Portugáliában élő magyar idegenvezető, esküvőszervező és portugál nyelvtanár mesélt a portugál húsvéti ünnepekről. De persze nem csak erről beszélgettünk Krisztinával. Self-care mentorként engem az is érdekelt, mi a titka a közmondásos mediterrán nyugalomnak és kiegyensúlyozottságnak.

Duncsák Krisztina
Duncsák Krisztina

Duncsák Krisztina 15 éve, Kárpátaljáról költözött Portugáliába a férjével. Bár eredeti végzettsége trombitaművész, ma már nem a zene világában dolgozik: idegenvezetőként, esküvőszervezőként, portugál nyelvtanárként és újabban kiköltözési tanácsadóként ismerik a Portugália iránt érdeklődő magyarok. Ha utazás közben többre vágysz az útikönyvekből szerezhető információknál, itt éred el Krisztinát.

Nekem a portugál emberekről az a sztereotípiám, hogy szinte kivétel nélkül szépek és harmonikusak. Valahogy sugárzik róluk a külső és a belső világuk közötti összhang, a nyugalom és a magabiztosság. Nem a nyomulós kivagyiság, hanem az a fajta magabiztosság, amit az tud adni az embernek, ha tisztában van a saját értékével, és két lábbal áll a földön. Persze nyilvánvaló, hogy ebben is vannak egyéni különbségek, és bizonyára Portugáliában is van bizonytalan és szomorú ember. Arrafelé valahogy mégis kevesebb savanyú arcot látni, mint itthon. Amikor Krisztinával leültünk beszélgetni, rögtön azt kérdeztem tőle, vajon mennyire igaz ez a sztereotipikus kép.

Portugál utcakép

Igaz-e a mediterrán sztereotípia?

Krisztina megerősített: ő is így látja a portugálokat. De vajon mi lehet a titka a kiegyensúlyozottságuknak és a barátságosságuknak? Ehhez is adott néhány támpontot.

Az egyik „titok” a mindenki által ismert mediterrán éghajlatban és életmódban keresendő: süt a nap, finomak az ételek és az italok, és nagy kultúrája van annak, hogy ezek élvezetét mindenki a csúcsra járassa. A napos időben mindenki a teraszokon ücsörög, kávézik a barátokkal, este vagy hétvégén étteremben étkezik. Nem zárkóznak be, mosolygósak, barátságosak.

Portugál kávézó

A magabiztos portugál nők titka

Persze mindez nem jöhetne létre, ha már gyerekkortól nem erre nevelnének mindenkit. A portugál gyerekek, legalábbis a nagyvárosokban már nagyjából egyéves korukban bölcsődébe kerülnek, hogy az anyukák dolgozni tudjanak. Az önállóságra nevelés már kicsi kortól elkezdődik, a felsős iskolások például már teljesen egyedül intézik az iskolai életet, ha épp nincs órájuk, hazamennek, ha délután is van egy, akkor vissza. Az iskola egyébként szintén barátságos időpontban, 9 óra körül kezdődik, legalábbis a kicsiknek. De a nagyobbak sem kezdenek 8:20 előtt. Ha a szülő korábban kezdi a munkát, akkor fizetős ügyeletet igényelhet, és a délutáni ügyelet is viszonylag rugalmasan alkalmazkodik a szülők munkaidejéhez

– Mindezekből viszont az következik, hogy a nők jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon. – mondja Krisztina – Ennek pedig egyenes következménye, hogy sokkal kevésbé fontos számukra a férfiaknak való megfelelés: kényelmesen öltöznek, ritkán sminkelnek, tudják, mit akarnak. (Színtanácsadóként persze muszáj hozzátennem, hogy a Kelet-Európainál sötétebb, kontrasztosabb színeik és a kreol bőrük sokkal kevésbé „kívánja” a sminket, mint az itthon szokásos színvilág – Judit)

Portugál cukrász

A hagyományok is összeférnek a 21. századdal

A portugál ember számára fontosak a hagyományok, ezek azonban simán összeférnek a modern élettel. Családcentrikusak, és főleg vidéken a hagyományos nemi szerepek is erőteljesebben élnek, mégis van egyfajta egyenjogúság a kapcsolataikban. Szeretnek együtt ünnepelni, együtt étkezni a családdal, de ebből sem feltétlenül következik, hogy minden nagy családi ebéd a belerokkanásig terhelje a háziasszonyt. – Míg a magyar ember számára fontos a „birtok”, ahová meg lehet hívni a családot és a barátokat, – mesél Krisztina a lisszaboni életről – a városi, fővárosi portugál átlagember kis lakásban lakik, ahová jórészt csak aludni jár haza. A többit a külvilágban bonyolítja. Gyakran a nagy családi ebédeket, vacsorákat is étteremben költik el. Sok családnak saját asztala van a törzshelyén, ahová minden hétvégén ellátogatnak. A kapcsolataikat viszont szorosra fűzik – az egészséges, mediterrán étrend mellett talán ennek a biztos szociális hálónak is köszönhető, hogy a férfiak születéskor várható élettartama 77 év, a nőké pedig 83 év.

Húsvét Portugáliában

A legfontosabb portugál úticélok

És hogy hol lehet mindezt megtapasztalni? Krisztina szerint bárhol, a sarki kávézóktól kezdve a turistalátványosságokig. Ezekből pedig idegenvezetőként jó néhányat tud nekünk ajánlani. Lisszabont magától értetődően nem szabad kihagyni, ha valaki Portugáliába látogat. Mellette azonban mindenképp meg kell nézni Portót és az egyházi hagyományairól híres Braga-t (ahogy a portugál mondás tartja: „Porto dolgozik, Lisszabon szórakozik, Braga imádkozik”). Óbidos történelmi emlékei, Nazaré hagyományai és népviselete miatt kihagyhatatlan – és ez még mindig csak egy icipici szelete annak a rengeteg látnivalónak, amelyet Portugália kínál.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Duncsák Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .