Miért hatékony a HIIT edzés? Elmélet és tapasztalatok

Miért hatékony a HIIT edzés? Elmélet és tapasztalatok

Az előző bejegyzésben írtam róla, hogy HIIT edzés, más néven a magas intenzitású intervallumos edzés, hiába tartják egy ideje az egyik legjobb mozgásformának, nekem sokáig félelmetes volt. Aztán jött az Anyatest Projekt, és kezdem megszeretni ezt az edzésformát. De vajon mire jó, és mire érdemes figyelni?

A HIIT edzés nekem konkrétan az a fajta edzésmódszer volt, amit élből elutasítottam. Egyrészt azért, mert amíg nem edzettem az Anyatest Projekttel, addig nem volt túl acélos az erőnlétem, másrészt pedig szenvedni sem szeretek, és nekem bizony ez a „30 másodpercig adj bele mindent, majd 10 másodpercig pihenhetsz” metódus elég szenvedősnek tűnt. Aztán persze Enikő és csapata szépen rávezetett, hogy lehet ezt anélkül is csinálni, hogy fél perc alatt összezuhannék a szőnyegen. Nekem is meglepő, de azóta eléggé élvezem is ezt az edzésformát. Már csak azért is, mert viszonylag rövid idő alatt is hatékony tud lenni, ez pedig az én folyton időhiányos életmódom mellett egyáltalán nem mellékes szempont.

HIIT edzés: nem túl eszközigényes sport
A HIIT edzés nagyon egyszerű eszközökkel is hatékony

De miről is szól a HIIT edzés?

Az elnevezés – magas intenzitású intervall-edzés – is mutatja,hogy itt az erőteljes edzésmunka és a pihenés szakaszainak váltakozásáról van szó. Vagyis 30-40-45 másodpercig odateszem magam, aztán 10-15 másodpercig pihenek, majd jöhet az újabb erőteljes szakasz. Az edzők és az ezzel foglalkozó kutatók szerint ez a módszer sokkal erősebben hat a testre, mint a korábbi, viszonylag hosszú, közepes intenzitású edzések.

Mit tud ez az edzésmódszer?

Egyrészt a HIIT edzés több kalóriát és több zsírt éget, mint a monoton, kisebb intenzitású edzések. Ráadásul ez a zsírégető hatás még az edzés után is érvényesül, így a fogyáshoz különösen hatékony, ha így edzel. Az erőteljes mozgás és a pihenő szakaszok váltakozása viszonylag gyorsan javítja az erőnlétet. Ez már csak azért is jó, mert hamar tapasztalod az eredményt, vagyis megmarad a motiváció. A sejtek inzulinérzékenységét is javítja, ami különösen az inzulin-rezisztenciával küzdőknek jó hír. Egyes kutatások szerint a növekedési hormon termelődésének serkentésén keresztül szó szerint fiatalítja a szervezetet.

HIIT edzés: egyszerű, de hatékony
Rövid idő alatt is komoly eredményeket tud hozni

A HIIT edzés hátulütői

Nem véletlen, hogy régebben eléggé paráztam ettől az edzésmódszertől: aki nincs igazán jó kondiban, annak nem ezzel érdeme indítania. Egyrészt, mert veszélyes is lehet, másrészt pedig a legjobb esetben is kudarcélmény, ha tizenöt perc után összerogysz a szőnyegen. Szóval a HIIT edzés nem a kezdők terepe, már csak azért sem, mert épp a nagy intenzitás miatt szükség van hozzá némi testtudatra is az alap kondin kívül. Nem jó, ha azt sem tudod, mit kell csinálni, de azt nagyon lelkesen és intenzíven nyomod. Ha pedig vérnyomás-, szív- vagy ízületi problémád van, akkor szintén nem kell egy ekkora terhelés a szervezetednek.

A másik, amire érdemes odafigyelni, a bemelegítés és a nyújtás. Persze erre minden sportnál szükség van, de mivel itt eléggé megdolgoztatod az izmokat, nagyon rossz ötlet, ha rendes bemelegítés nélkül indulsz neki. A nyújtásra meg már csak azért is szükség van, hogy másnap ne szenvedj az izomláztól. A legjobb pedig, ha edzővel csinálod, aki személyre szabja a gyakorlatokat. De amint az én példám mutatja, a videós megoldás is abszolút járható út.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .