Tornacipő 1×1: így hordd és így ápold a nyári mindenest

Tornacipő 1×1: így hordd és így ápold a nyári mindenest

Nálam a tornacipő az első tavaszi napokról kezdve alapdarab. Nagy Converse-rajongó vagyok, de van mellette sima “kínai dorkóm” is, sőt, igazi Dorko is áll a szekrényben. A cipőmániám amúgy is közismert, de ha tornacipőről van szó, különösen nem ismerek tréfát. Úgyhogy most a magamhoz hasonló tornacsuka-rajongóknak hoztam egy-két hasznos tippet, képet.

A tornacipő alapdarabnak számít nélam

A tornacipő úgyis, mint alapdarab

A vászon tornacipő elég sokoldalú darab, főleg, ha nem ragaszkodsz a hagyományos farmer-póló-tornacipő összeállításhoz. Persze a kiinduló pont a legtöbbünknél ez, és nem véletlenül. Hétköznapra, rohangálós napokra, amikor nem kell különösebben “megjelenni” nincs ennél kényelmesebb viselet. De a szoknya és a tornacipő sem zárja ki egymást, sőt, van, aki akár esélyihez vagy menyasszonyként is simán felveszi. Bevallom, az utóbbi két esetben én valószínűleg konformabb lennék, de leginkább azért, mert annyit hordok tornacipőt, hogy ezek után üdítő változatosság különleges alkalmakra a tűsarkú. De van, aki bevállalja, és még jól is csinálja.

Szóval ez az alap farmerban, fehér pólóval, tornacipővel.

A hosszú szoknya mellé is szuper a tornacipő, és legalább tuti, hogy nem lesz szanaszét törve a lábad, mire hazaérsz.

De a miniruha is jól mutat vele.

Egy ruha, három stílus, háromféle tornacipő. Menő.

A lenge nyári cucchoz sem automatikus választás a tűsarkú szandál

Színekkel is nyugodtan párosíthatod. Például nadrággal.

Vagy egy hosszú nyári ruhával.

Így vedd kezelésbe, ha levetted

A tornacipő legnagyobb ellensége: a kosz és az izzadság. A kosz, ugye kikerülhetetlen, különösen egy húzósabb fesztiválozás idején. De az idei fesztiváltalanság sem jelenti azt, hogy mindent megúszott a tornacsukád, hiszen a városban is éri némi por, a szabadban még több, az esős napokról meg aztán ne is beszéljünk. A láb izzadsága pedig belülről árt neki, hiszen egyrészt büdös lesz tőle, másrészt, ha túl sokat viseled a nedves tornacsukát, akár a lábgomba táptalajává is válhat. Ezt pedig senki sem szeretné, igaz?

Ha beleizzadtál, szárítsd meg alaposan

Kezdjük belülről. A megfelelő, rendszeres pedikűr mellett nem árt, ha egy melegebb, tornacipős nap előtt lábdezodorral is befújod a lábfejedet, mielőtt beledugnád a cipőbe. Ha mezítláb töri a lábad a tornacipő, akkor húzz rövid szárú, vagy akár szár nélküli cérnazoknit (a nylont inkább kerüld, attól csak még jobban izzadna a lábad). Tehetsz bele egy puha, dezodoráló talpbetétet is. Hazaérve pedig szárítsd meg alaposan a cipődet, ha lehet, ne viseld két egymás utáni napon. Ha hányódik otthon a legutóbbi cipővásárlás után egy nedvszívó gyöngyöket tartalmazó kis tasak (tudod, az, amelyikről senki se szokta tudni, mire való), nyugodtan beleteheted a tornacipődbe, hogy gyorsabban száradjon.

A tornacipőszag eltüntetésének elsődleges csodafegyvere a cipődezodor, de tehetsz a tornacsukádba egy vattakorongot is, rajta egy csepp teafaolajjal (ez az izzadságban lakozó baktériumokat is eltünteti) vagy levendulaolajjal.

A fehér tornacipő rejtélye

A tornacipő, különösen a fehér tornacipő tisztítása már kevésbé egyszerű történet. A fehér tornacsuka fehéren tartása számomra legalább akkora háztartási rejtély, mint a zoknievő manó. Eddig akármit csináltam, megjelentek rajta a sárga foltok, igaz, egyre halványabb verzióban. Persze van, amit még nem próbáltam ki. Mosógépbe tenni nem merem, pedig a nálam bátrabbak gyakran megteszik – ugyanakkor hallottam már rosszul végződött próbálkozásokról ezzel kapcsolatban.

Mitől marad fehér a fehér tornacipő?

A sima mosószeres és a fehérítő nátrium-perkarbonátos áztatás és súrolás vegyes eredménnyel járt, hol foltos maradt száradás után a cipő, hol nem (fogalmam sincs, mitől függ). Amit még nem próbáltam, de sokan esküsznek rá, az a fogkrémes átsúrolás és a szódabikarbónás súrolás. Ha megpróbálkozom vele, majd beszámolok erről is, addig is, ha van valakinek közvetlen tapasztalata a módszerről, kérem, ossza meg velem kommentben.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com, Instagram

2 Comments

  1. Pingback: Nyári trend egy különös nyárra: szettek minden alkalomra

  2. Pingback: Az egyszerűség nyara: a legjobb alapsmink - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .