Az öt szeretetnyelv karácsonykor – és minden félreértés, ami ebből adódik

Az öt szeretetnyelv karácsonykor – és minden félreértés, ami ebből adódik

Hallottatok már Dr. Gary Chapman amerkai lelkipásztor, család- és párterapeuta szeretetnyelv-elméletéről? Nekem az egyik kedvencem, mert ha egyszer elolvasod, utána mindenkin észreveszed majd, melyik is az övé az öt szeretetnyelv közül. Chapman szerint ugyanis az emberek ötféle módon fejezik ki a szeretetüket: testi érintéssel, szép szavakkal, minőségi idővel, ajándékokkal vagy szívességekkel. Egy szeretetnyelv általában dominánsabb, mint a többi – csak az a kérdés, hogy nálad épp melyik.

A csavar ott van a történetben, hogy ha valaki az öt szeretetnyelv közül egy másikon akar szólni hozzám, mint amelyiken én értek, akkor nem azt fogom levenni a szituból, hogy ő szeret engem, hanem egyszerűen nem értem majd, mit akar tőlem. És innen aztán jönnek a félreértések, hosszú, tömött sorban – pedig egy kis empátiával ezek megelőzhetőek lennének.

Az öt szeretetnyelv néha félreérthető
Amikor egyetlen asztalt több szeretetnyelv ül körbe

Épp ezért érdemes megismerkedni a szeretetnyelvekkel, és nagyjából rájönni, hogy a szeretteink melyiken értenek – illetve megértetni velük a sajátunkat. Én most a karácsony példáján fogom bemutatni őket, már csak azért is, hogy kevesebb legyen az ünnepi félreértés. Vagyis ha épp nem érted, hogy a másik miért így ünnepel, akkor gondolj erre is, hátha így könnyebb megérteni és elfogadni egymást!

Íme, az öt szeretetnyelv karácsonya

Akinek a szeretetnyelve a testi érintés

Az öt szeretetnyelv plüssmackója. Végigölelgeti a családot, mindenkitől puszit kér, és személyes sértésnek veszi, ha elhúzódnak tőle. Ő ezt konkrétan elutasításnak éli meg, még akkor is, ha csak annyiról van szó, hogy a másik ódzkodik az ilyenfajta testi közelségtől. Sokkal többet számít neki, ha megsimogatod az arcát, vagy megfogod a kezét beszélgetés közben, mint bármilyen ajándék vagy szívesség.

Hogy lehet ezt félreérteni? Van, aki egyszerűen nem szereti a testközelséget. A gyerekeket meg egyenesen nem is szabad sem kényszeríteni, sem rábeszélni, hogy puszilják meg Mariska nénit, ha nem akarják Ez utóbbi az a helyzet, amikor akármilyen ölelgetős is valaki, neki kell alkalmazkodnia a rokon gyerek preferenciáihoz. De az ilyen ember tutira nagyon boldog lesz, ha egy olyan ölelgetős plüssmackóval hozza össze a sors, amilyen ő maga. Ha pedig a szeretetedet szeretnéd kifejezni felé, ne gondolj mögé semmi többet, csak öleld meg, és kész. Ja, és nem, akkor sem szerelmes beléd, vagy akar ágyba vinni, ha ellenkező nemű. Az ő világában a rokonoknak, barátoknak is jár az ölelgetés.

Az öt szeretetnyelv egyike a testi érintés
Az ölelés nem csak a szerelmeseknek van fenntartva – legalábbis az emberek egy részénél

Akinek a szeretetnyelve a dicsérő szavak

Az öt szeretetnyelv költője, remekül bánik a szavakkal. Garantáltan elismerően fog szólni a lakásodról, a gyönyörű gyerekeidről, a fantasztikus vacsorádról, mert pontosan tudja, milyen jó az, ha az embert dicsérik. Azzal szerezheted neki a legnagyobb örömet, ha te is megdicséred a ruháját, a haját, a munkahelyi előmenetelét, az ajándékválasztását, vagy egyáltalán bármit. De vigyázz, az olcsó hízelgést nem veszi be, azt is legalább olyan pontosan tudja, mi a különbség az igazi elismerés és a törleszkedés között. Szóval ha lehet, kicsit rugaszkodj el a sablonoktól.

Hogy lehet ezt félreérteni? Akinek nem sokat jelentenek a dicsérő szavak, lehet, hogy minden ilyesmiben hízelgést lát. Ráadásul sokkal kevesebb szót, viszont sokkal több tettet szeretne látni az illetőtől. Aki őszinteségnek gondolja az állandó kritizálást, az is koppanni fog, mert emberünk a kritikára sündisznóállást ölt, ráadásul jó alaposan meg is sértődik. Neki egyszerűen szépeket kell mondani, és kész.

Akinek a szeretetnyelve a minőségi idő

Az öt szeretetnyelv rendezvényszervezője. A legjobb karácsonyi partit szervezi az egész családnak. Mindig lesz valami extra csapatépítő játék, vicces feladat, vagy előkerül egy fényképalbum, ami összehozza a generációkat. Neki az a legnagyobb boldogság, ha mindenki ott van körülötte, akit szeret, és együtt jól érzik magukat. Amivel viszont garantáltan meg lehet sérteni, az az, ha nem mész el a partijára, vagy nem vonódsz be a játékokba, a jó hangulatba. Ha nincs időd rá, azt elutasításnak veszi.

Hogy lehet ezt félreérteni? A rendszeres meghívások egy idő után követelőzésnek hathatnak. Aki nem a minőségi időben látja a szeretet zálogát, egy idő után tehernek érzi majd, hogy már megint menni kell, mert a másik megsértődik. Az introvertáltak is belefáradnak egy idő után az együttlétbe, legyen az bármilyen minőségi is, a nagyobb csoportokban, családokban pedig menetrendszerűen van egy ünneprontó.

Akinek a szeretetnyelve az ajándékozás

Az öt szeretetnyelv stílusbajnoka. A toronyórát lánccal is oda fogja neked vinni a karácsonyfa alá. Nem feltétlenül az értékre utazik, lehet, hogy saját kézzel készíti az ajándékait, de biztos lehetsz benne, hogy minél jobban szeret, annál több lesz a csomag. Ráadásul a csomagolást is igyekszik művészi szintre emelni. És persze ajándékot kapni is szeret – de ebben sem az értékre megy, hanem az odafigyelésre. A láthatólag öt perc alatt kiválasztott egyenajándéktól viszont lelombozódik.

Az öt szeretetnyelv között az ajándékozás is ott van
Van, aki a stílusos ajándékok kiválasztásában világbajnok

Hogy lehet ezt félreérteni? Van, aki az ajándékdömpingben a kivagyiságot, a felvágást látja. Akinek nem a kedvence a fogyasztói társadalom, az nem fog felhőtlenül örülni az újabb tárgyaknak, és a viszonzás is nyögvenyelős lesz. És olyan is mindig van, aki a másik ajándékvárását kapzsiságként értékeli.

Akinek a szeretetnyelve a szívességek

Az öt szeretetnyelv legsegítőkészebbje. Magára vállalja a sütést-főzést, a mosogatást, vagy alapból ö rendezi az egész vendégséget. Elintézi helyetted az ajándékvásárlást Gizi néninek, vagy megsüti a sütit az iskolai ünnepségre. Viszont azt szereti, ha értékeled az erőfeszítéseit, megdicséred, milyen sokat tesz, vagy te is szívességet teszel neki időnként. Ráadásul ez utóbbit anélkül, hogy külön, direktben kérné.

Hogy lehet ezt félreérteni? A túlzott igyekezet kívülről gyakran mártíromságnak tűnik, és könnyű elcsúszni afelé is, hogy kihasználjuk azt, aki szívességek sorát vállalja a többiekért. Akinek nem ez a szeretetnyelve, gyakran megfeledkezik róla, hogy értékelje a szívességet, és nem is egészen érti, miért tesz annyit a másik. És persze a viszonzás is sokszor elmarad.

Melyik a tiéd az öt szeretetnyelv közül? Magadra ismertél? Mondd el kommentben, vagy a Facebookon!

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

2 Comments

  1. Pingback: Az emberi kapcsolatok 2X5 legártalmasabb mítosza – te is bedőlsz nekik? - Zöldsaláta

  2. Pingback: Mit vegyek karácsonyra? Így találd ki, mit szeretne a család! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .