Inspiráció: a hőség kint marad!

Inspiráció: a hőség kint marad!

Jégeső ide, zivatar oda, hamarosan tényleg megérkezik a nyár. Ez viszont azzal is jár, hogy ismét előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyek a hőség lakáson kívül tartásában segítenek. Déli fekvésű panelben lakom, vagyis minden nyáron meggyűlik a bajom a nagy meleggel. Délelőtt 10 és délután 3 között tűz be az összes, hatalmas ablakon a nap, és ilyenkor a loggiának csúfolt panelerkély is használhatatlan: amikor kint a szabadban 30 fok van, akkor ott, a szélvédett, apró helyen úgy 45 – és ez egyáltalán nem túlzás.
Szóval ha valaki agyondicsér nektek egy lakást a déli fekvése miatt, egy szavát se higgyétek, de legalábbis szerelkezzetek fel egy jó légkondival, és megbízható árnyékolókkal.
Az persze egyáltalán nem baj, ha sok, nagy ablak van egy lakáson vagy házon, a fény igenis fontos – már csak a jó hangulat miatt is. Az viszont egy picit sem vicces, amikor a kinti hőség bent sem enyhül – ezt nem csak a panellakók tudják megtapasztalni, hanem a tetőtéri lakások tulajdonosai is. A légkondi mellett ilyenkor olyan rolókra, függönyökre is szükség van, amelyek a túl sok fényt és a meleget egyaránt kint tartják. Én ráadásul nem vagyok kifejezetten függönyös valaki, bár momentán az van az ablakaimon – viszont sokkal jobban tetszenek a színes, vidám és ötletes textilrolók, amióta a régi jó (dehogy jó, szegény olyan csúnya volt) reluxa kiment végre a divatból, kifejezetten fantáziadús darabokat lehet kapni. Hoztam is belőlük egy csokornyi inspirációt.

Ebben a visszafogottan elegáns étkezősarokban bármikor szívesen reggeliznék.

 

A dolgozószobát nem feltétlenül jó ötlet egy sötét sarokban elrejteni. Sokkal jobb (és ihletet is ad), ha munka közben kilátsz az ablakon. Ha viszont hirtelen túl sok lesz a fény, akkor ezekkel a rolókkal lehet kint tartani.

 
Ez a letisztult darab a hőt és az UV-sugarakat is szűri.

 

A tetőtéri ablakokra kívülről felszerelhető hővédő roló is kapható, ezt a darabot a VELUX webshopjában találtam. (A képet a tulajdonos engedélyével használom.)

A hőség kint marad

Még egy remek tetőtéri megoldás: a hatalmas terek és a nagy ablakok, valamint az árnyékolók üde zöld színe tetszik benne.

 

Ebben az enteriőrben is a zöld szín fogott meg: úgy tűnik, kell nekem egy zöld szoba.

 

A klasszikus bambuszrolókkal is lehet szépen, igényesen árnyékolni.

A római roló inkább fény, mint hő ellen válik be, de nagyon szép, lágy 
fényhatásokat lehet vele elérni. Ez a darab szintén a VELUX webshopjának kínálatából való.

És végül egy terasz, amelyet a lehajtható árnyékolok varázsolhatnak kellemesen hűvössé.

A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Színes napot!
Judit 

One comment

  1. Pingback: Nem tudok elaludni a melegben, mit tegyek? - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .