Maradj friss a hőségben! (Vagy legalább próbáld meg…)

Maradj friss a hőségben! (Vagy legalább próbáld meg…)

Most, hogy beköszöntött az igazi jó kis forró nyár, és már a hőségriadót is elrendelték, talán nem haszontalan pár olyan tipp amelytől a hőségben is frissek maradunk (vagy legalább annak illúzióját élvezhetjük pár percig).

Hűsítő hidratálás
Tedd be a hűtőbe a hidratáló- és a szemránckrémedet! Egy meleg nyári éjszaka vagy egy forró munkanap után nagyon jó érzés a hűs krém. Ha épp kifogyott a régi krémed, a nyári napokra válaszd a könnyű, zselés állagú hidratálókat és szemápolókat. (Az egyik kedvencem a St. Ives uborkás-elasztinos zseléje.)

Frissítő zuhany
Kezdd a napot egy langyos vizes zuhannyal, és válassz olyan tusfürdőt, amelyik azonnal felfrissít. Erre a menta- vagy citromillatú fürdőszerek a legalkalmasabbak, amelyek friss illatukkal egyből messzire kergetik a bágyadtságot (LUSH Demon in the dark szappan, csúúúúcs!). A hideg vizes tusolás sem olyan rémisztő gondolat ilyenkor. Ha munka után hazaérve azonnal letusolsz, az estét is frissebben várod majd.

Könnyű testápolás
A nagy hőségben felejtsd el a sűrű, krémes testápolót, csak ragadni fogsz tőle. A megoldás a testápoló spray és zselé, különösen a napozás utáni cuccok – ezeket arra tervezték, hogy hűsítsék a felhevült bőrt!

Gyors felfrissülés
Az arcpermeteket arra találták ki, hogy nedvességgel és ápoló anyagokkal töltsék fel a bőrt, miközben frissítenek, hűsítenek. Ne csak az arcodra használd őket, hanem a dekoltázsodra és a lábadra is. (Néhány fajta tesztjét itt találod. Nekem egyébként a Vichy ásványvizes a kedvencem, ez épp nem szerepel a tesztben.) Olcsóbb megoldás, ha ásványvizet töltesz egy szórófejes üvegbe, és a hűtőben tárolod.

Jeges élvezet
A LUSH-nak régebben volt fagyasztható tusfürdője: a jégkockás zuhanyzás hihetetlen nagy élmény, ha odakint a 30-as tartomány felső szélét döngeti a hőmérséklet. Ez sajnos már nem kapható, de utánozhatod, ha némi tusfürdőt összekeversz egy kevés vízzel és jégkockatartóban megfagyasztod (a jégkockatartót tedd bele egy nylonzacskóba, nehogy a cucc az egész fagyasztót beillatosítsa).

Tisztaságillat
Ilyenkor inkább a szórófejes dezodorra szavazz, mint a stiftekre, egyszerűen jobb érzés. Az alumíniumot tartalmazó izzadásgátlók hatékonyabbak, de rossz a hírük (egyes kutatások a mellrák kialakulásával is összefüggésbe hozták őket). Úgyhogy ha lehet, inkább keress olyat, ami mentes az alumíniumszármazékoktól (fárasztó sport, mégis hasznos, ha kiböngészed az összetevők listáját).

Parfüm helyett permet
Az alkoholtartalmú parfümöt a napsütésben kerüld jó messzire: elég ronda pigmentfoltokat és kiütéseket tud okozni, ha a bőrön fény éri. Az alternatíva: alkoholmentes parfüm, testpermet. Ez már csak azért is jobb, mert a melegben minden illat erőteljesebbnek hat.

Üde lábak
A melegben a lábunk is hamarabb elfárad – különösen akkor ne csodálkozz rajta, hogy bedagad a lábfejed és a bokád, ha egész-nap rohansz, és mindezt tűsarkúban teszed. Ha a munkahelyeden nem tiltják kifejezetten az ilyesmit, inkább szandált vagy papucsot vegyél fel. Reggel fújd be a lábad frissítő spray-vel, és akkor húzz cipőt, ha megszáradt (én legutóbb a Scholl pattogós hűsítő zseléjét próbáltam ki, nagyon ott van, olyan, mint az egykori robbanós cukorka, csak hűsítő változatban). Este a bedagadt lábakra jó a langyos lábfürdő (már majdnem azt írtam: lábvíz 🙂 ) pár csepp borsmentaolajjal, végül jöhet ismét a hűsítő spray.

„Nyárálló” smink
A vastag smink lefolyik, elkenődik, úgyhogy felejtős. Elég, ha egy leheletnyi színezett hidratálóval alapozol, és azt pici púderrel fixálod. A szemceruzák, szempillaspirálok közül válaszd a vízálló termékeket. A napközbeni frissítéshez jó szolgálatot tesznek a többfunkciós, szemre, arcra és szájra egyaránt felvihető festékek, a szemhéjporok, rúzs helyett pedig a csillogó szájfények.

Fejfájás ellen
Ha a melegtől megfájdult a fejed, sokat segíthet a borsmentaolaj: egy kanál olívaolajba cseppents belőle egy-két cseppet, és masszírozd a halántékodba vagy oda, ahol fáj (a szem környékét viszont mindenképp hagyd ki!). Egy hideg vízbe mártott, kicsavart ruhára is cseppentheted az olajat, ilyenkor borogatásként használd.

Víz, víz, víz!
A meleg napokon még több vízre van szükség, mint általában – a szükségletünk a napi 3 litert is elérheti. Mindig legyen nálad egy kis üveg ásványvíz, és időnként igyál belőle egy kortyot. (Ez utóbbi nekem is egyfajta “note to self”, ugyanis én is hajlamos vagyok elfeledkezni az ivásról, khm…) Ha pedig elfáradtál, tartsd a kezed jéghideg víz alá: ne csak a csuklódat, hanem az egész alkarodat hűtsd le – egy perc alatt felfrissülhetsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .