A nagy narancsbőr-háború #5: feszesítő hatóanyagok

A nagy narancsbőr-háború #5: feszesítő hatóanyagok

És akkor vissza a narancsbőrhöz 🙂 Következzenek a szépítőszerek, amelyek egyébként valóban meglepően hatásosak lehetnek – persze azt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy csak az egészséges életmód alapjainak betartása mellett. Ha attól vársz eredményt, hogy mozgás és zsírszegény táplálkozás helyett magadra kensz egy zsírégető csodakrémet, akkor sajnos csalódni fogsz.

Pacificaphoto © 2011 Kaitlynn | more info (via: Wylio)

Lássuk, milyen hatóanyagokat érdemes keresni a krémek csomagolásán – ezek ugyanis valóban feszesítik a bőrt, és simítják a göröngyöket.

Koffein: míg a koffein “belsőleg” alkalmazva (vagyis kávé, tea és kóla formájában) rontja a cellulit állapotát, külsőleg, krém formájában a feszesítésben segít. Zsírégető hatású, segíti a zsírraktárak lebontásában és a zsírsejtek zsugorításában részt vevő enzimek működését, ráadásul vízhajtó hatásánál fogva a vízvisszatartást is mérsékli. Vagyis kevesebb kávé, több koffeines krém.

Algák: a tengeri algák kivonata gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, így feszesíti a bőrt. Az algakivonatos krémek között olyanok is léteznek, amelyeket felkenés után az érintett terület fóliás körbetekerésével lehet még hatékonyabb működésre bírni. Az algás fürdősó a korábban már leírt sós fürdőnek is remek kiegészítője vagy helyettesítője lehet.

Gingko: a gingko biloba kivonata is vérkeringés-serkentő hatású, ezzel együtt pedig a salakanyagok kiürülése is felgyorsul. Ráadásul a zsírégetésnek is képes enyhe lökést adni, így felerősíti a sport hatását. A szabad gyökök ellenfele, vagyis az idő előtti bőröregedés kivédésében is jó.

Galagonya:  újabb zsírégető versenyző, amely a nyirokfolyadék áramlását is felpörgeti. Még a nehezen eltávolítható zsírsejteket is képes “megmozdítani”.

Illóolajok: az aromaterápia szép számmal kínál hatásos olajokat a narancsbőr ellen. A legdurvábbak a fahéj és a gyömbér, ezek tényleg “égetően jók”. Töményen ne is próbálkozz velük, mert konkrét égési sebeket tudnak okozni, hordozóolajba (mandula-, sárgabarackmag-, esetleg olívaolaj) cseppents egy-két cseppet belőlük. Cathy Hopkins Aromaterápia című könyve szerint 20 ml hordozóolajba cseppents összesen 10 cseppet a következő olajok közül háromból: ciprus, rozmaring, ánizskapor, fekete bors, citrom, borókafenyő, geránium vagy cédrus. Egyszer kipróbáltam egy keveréket, amely eszerint készült, ciprus, rozmaring és cédrus volt benne – meglepően jól bevált! A könyv szerint a fenti olajokkal nemcsak krém, hanem meleg borogatás is készülhet, ezt száraz törölközőkkel csavarjuk körül, hogy alaposan “átdunsztolódjon” az érintett terület. Az illóolajos fürdő is jó ötlet, ilyenkor pár kanál tejben vagy mézben keverd el az olajokat, hogy ne álljanak meg tömény cseppekben a víz tetején.
A magam részéről még annyit fűznék hozzá, hogy az érzékeny, allergiára hajlamos bőrűek és a várandós kismamák csak nagyon óvatosan próbálkozzanak aromaterápiával. Van egy csomó olyan illóolaj, amit a terhesség idején szigorúan tilos használni, szóval nagyon meg kell nézni, mit kensz magadra. Ráadásul a terhesség nem is a feszesítésről szól, ilyenkor inkább táplálni, puhítani kell a bőrt, a striák kivédésére. De hát ez már egy másik történet…

A krémek egyébként akkor fejtik ki a legjobban a hatásukat, ha masszázzsal is rásegítesz a felszívódásukra. A brit német tudósok kutatásai pedig újfent azt igazolják, hogy a narancsbőr ellen nem elég egy fronton felvenni a harcot…

One comment

  1. Pingback: Az algák jótékony hatása: enni vagy kenni a legjobb az algakészítményeket?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .