Kipróbáltam: a 4 legjobb környezetbarát mosogatószer

Kipróbáltam: a 4 legjobb környezetbarát mosogatószer

Ahányszor mosogatni kezdek, mindig tiszteltetem azokat a tervezőket, akik képesek voltak akkora konyhát tervezni egy lakásba, amelyikbe egyszerűen és szimplán nem fér be a mosogatógép. Persze, amikor a házunkat tervezték, akkor még nem volt tömeges használatban ilyesmi (legfeljebb Amerikában hallottak róla), de aki az alig pár négyzetméteres csőkonyhát kitalálta, az akkor sem igen volt köszönőviszonyban a valósággal.
Így hát, hely hiányában a mosogatógép helyett marad a kézi mosogatás. Bár nagyobb mennyiségbél általában gumikesztyűt húzok, pár tányérért-pohárért bevallom, nem mindig szoktam. A körmömet viszont féltem. Ráadásul egyszer egy interjúban egy orvostól hallottam, hogy a legnagyobb májkárosító bizony nem az alkohol, hanem a mosogatószer – legalábbis, ha nem öblítik le rendesen a tányért. Ezek s tényezők együtt arra indítottak, hogy inkább az öko mosogatószereket kedveljem, ezek között próbáljak megfelelő ár-érték arányú darabra lelni. Néhány melléfogás, és be nem vált házireceptek után találtam pár kedvencet.

Mosogató

Sonett kézi mosogatószer

Az egyik legjobb darab a felhozatalban, úgy oldja a zsírt, hogy az a keményen vegyszeres mosogatószereknek is becsületére válna. Kellemesen, nem eltúlzottan habzik, kevés kell belőle, vagyis elég sokáig tart, a kezet nem szárítja. A literes flakon 1690 forintba kerül – ezzel az árral viszonylag drága mosogatószer a maga műfajában.

DM Denk Mit Nature mosogatószer

A DM saját márkás terméke, ár-érték arányban verhetetlen, ugyanis a fél literes mosogatószer ára csak 329 Ft. Elképesztően habzik, és egyszerre nagyon kevés kell belőle. A zsírt megfelelően oldja, a kezemet viszont nem szárítja ki. Összességében szeretem, de az azért elgondolkodtat, mit tettek bele, amitől annyi habja lesz.

Almawin vadrózsás-citromos kézi mosogatószer

A habzása épp megfelelő, nem kevés, és nem túl sok. A zsíroldó hatása simán felér a vegyszeres mosogatószerekével, viszont nem szárítja a bőrt és a körmöt. A legjobb benne mégsem ez, hanem az illata. Diszkrét, mégis kifejezett, üde, citrusos. A literes flakon 1390 forintba kerül, vagyis nem olcsó, ám viszonylag sokáig kitart, egyszerre elég belőle pár csepp a szivacsra.

Cleaneco kézi mosogatószer koncentrátum

Szintén nem drága darab, a literes flakon 780 forintba kerül. Sűrű koncentrátum, így extrém sokáig tart – ám sajátos módon, ami az előnye, az a hátránya is. Ez alatt azt értem, hogy a lassan fogyó mosogatószer vége nálam időnként egyszerűen megposhadt, kellemetlen szagot kezdett árasztani. Ezen kívül viszont mind a zsíroldó hatásával, mind a habzásával, mind pedig a kímélő mivoltával meg voltam elégedve, egyedül a néha előforduló poshadás miatt álltam le róla.


Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket. A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Színes napot!
Judit  

2 Comments

  1. Jó ötletnek tartom, hogy írtál erről, elég ritkán érintett téma úgy általában a házimunka, holott mindennapjaink része… nyilván nem a legizgibb téma, de hiánypótló tud lenni egy-egy ilyen cikk….
    szóval rátérve a lényegre, én is szeretnék bio mosogatószerekre és mósószerre váltani, egyébként mindenből bio termékeket használok,szépségápolásban és az egyéb vegyszereket is lecseréltem már, csak valahogy ez a kettő kategória eddig kimaradt… azért sajnálom, hogy nem ezzel kezdtem, mert pont itt tudjuk a legjobban kímélni a környezet… de jobb későn, mint soha, nemde ? 🙂 A mosogatószer lecserélése szerintem nem lesz probléma, elég nagy a választék, na de a mosópor megtalálása már annál macerásabb lesz… esetleg erről is lehetne írni, ha van tapasztalatod, biztos sokakat érdekel.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .