A régi ruhák új élete

A régi ruhák új élete

Nem újság, hogy túlfogyasztásban élünk – ha nem így volna, aligha volnának tele a női lapok és a háztartásos blogok “így szabadulj meg a felesleges tárgyaktól” jellegű útmutatókkal, vagy legalábbis aligha lennének népszerűek az ilyen cikkek, sőt doku-műsorok. A felmérések szerint például csak ruhaneműkből évente több tonnányi kerül a háztartási szemétbe, pedig a textíliák körülbelül 95 százaléka újrahasznosítható lenne. De vajon hogyan selejtezz úgy, hogy a környezetet is védd vele?

Image courtesy of  franky242/ FreeDigitalPhotos.net

A használható, jó állapotú ruhadarabokat érdemes eljuttatni a rászorulóknak – a Máltai Szeretetszolgálatról például tudom, hogy szívesen fogadják a cuccot, többször is vittem használt ruhákat a 3. kerületi Miklós utcai szállójukra. A felesleget bedobhatod a nagyáruházak előtt sorakozó konténerekbe is – ezek egyébként elég vitás megítélésűek, van, aki szerint kamu az egész gyűjtés, a Vöröskereszt viszont a hivatalos oldalán is igazolja a konténereket üzemeltető céget. Egy viszont biztos: adományozni csak olyat érdemes, amit te is szívesen fogadnál ajándékba. A rászorulók segítése nem arról szól, hogy kikukázásra érett dolgaidat hasznosnak vélt módon adod tovább. A törölközőket, lepedőket, ágyneműket, ágytakarókat, plédeket szívesen fogadják az állatmenhelyek és az állatorvosi rendelők (ide se vidd a kis méretű, rongyos cuccokat, a nagy méretű, tiszta, jó nedvszívó, meleget adó textilek a nyerők). A kutyusok egyáltalán nem bánják, ha kicsit kopott a pokróc, ami alájuk kerül, ha cserébe tiszta, és jó meleget ad.

Igen ám, de akkor mi legyen a tényleg viseltes, vacakabb darabokkal, ha nem akarjuk a kukába dobni őket? A H&M februártól előáll egy remek kezdeményezéssel: márkától és állapottól függetlenül visszaveszik a használt ruhaneműket, és gondoskodnak azok újrahasznosításáról. A “szállítónak” pedig minden szatyor ruháért 500 forint kedvezményre jogosító kuponnal kedveskednek, vagyis az új ruhák vásárlásánál konkrét megtakarításra váltható a környezettudatosság.(Bízzunk benne, hogy nem válik valóra a Dívány jövendölése a kilós turkálók előtt sorban álló trendi lányokról.)

A divattervezők sem feltétlenül csak abban érdekeltek, hogy új és még újabb kollekciókat sózzanak rá a divatérzékeny vásárlókra. Az Újrahasznosított Mesék Társasága (röviden: REmese) például kifejezzen környzettudatos divatpályázatot írt ki nemrégiben: a résztvevő tervezőknek olyan gyermekruhákat kellett alkotniuk, amelyek (1) újrahasznosított textilekből készülnek, és (2) ihletőjük a magyar népmesevilág. A szervezet e hét végén Mesés Karácsony címen háromnapos rendezvényre várja a hagyományőrzés és a környezettudatos élet híveit. Pénteken szakmai előadásokat hallgathatnak az érdeklődők a környzezettudatos design témakörében. A szombat a gyerekeké: gyermektorna, arcfestés, kézműveskedés, gyermekdivat-bemutató. Vasárnap este pedig ötletvásár és buli a program a kreatív fiataloknak és a divatbloggereknek, szakmédiásoknak (dress code: legalább egy újrahasznosított ruhadarab). A részvétel ingyenes de nem árt e-mailben bejelentkezni. A részletes programot helyszínekkel itt találod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .