5 (plusz 1) érv a jótékonyság mellett – és 5 akció, ahol adhatsz

5 (plusz 1) érv a jótékonyság mellett – és 5 akció, ahol adhatsz

Jótékonykodni nemcsak azért jó, mert ezzel segítesz azokon, akik rászorulnak. Neked is hasznos, ha nem csak magadra gondolsz, hanem számodra egyébként teljesen idegen emberekre (és állatokra) is (arról most ne nyissunk vitát, hogy hogy lehet, hogy Európa közepén, a 21. században emberek effektíve éheznek, és kinek a feladata lenne ezt megakadályozni). Nemcsak Karácsonykor, hanem az év bármely, szabadon választott szakában jól mérhető egészségügyi és lelki előnyökkel jár, ha valamilyen jócselekedetet hajtasz végre.

– A pszichológiai irodalomban létezik egy “helper’s high”, azaz “segítők hangulati csúcspontja” néven ismert jelenség: amikor valami jót teszel, a szervezeted endorfinokat kezd termelni, ez pedig rövid ideig tartó euforikus hangulatot vált ki, amelyet hosszabb ideig tartó nyugodt, elégedett érzés követ.Ennek is köszönhető, hogy az önzetlen segítség képes oldani a hosszabb ideig tartó rosszkedvet, az ellenséges érzéseket, sőt, akár a depresszióra is jó hatással van.

– A jótékonyság olyan érzéseket aktivál, amelyek a test egészséges működését is segítik. Egyes kutatások szerint még az immunrendszer működését is javítja a rendszeres segítő tevékenység.

– A “helper’s high” állapotot kiváltó endorfinok a szervezet saját, belső használatú fájdalomcsillapítói. Vagyis a fizikai fájdalmakat is kevésbé fogod érezni, ha épp mások jólétéért munkálkodsz. Nem ez a legjobb módszer fejfájás ellen?

– A jótékonyság velejárója mind az ajándékot adó, mind pedig annak átvevője részéről a hála – ezt az érzést pedig több kutatás is a boldogság, az egészség és a társas kapcsolatok egyik fontos összetevőjeként azonosítja. A jó cselekedetek a meghittség és a szeretet hormonjának tartott oxitocin kiválasztását is beindítják, ami pozitívabbra hangolja a másokra irányuló érzelmeinket.

– A jótékonyság meghosszabbítja az életet: azok a kutatások, amelyekben idősek életmódját és életkilátásait vizsgálták, rendre kimutatták, hogy az önkénteskedésre időt szánó emberek tovább éltek, mint azok, akik nem foglalkoztak ilyesmivel. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az önkénteskedő idősek úgy érezték, szükség van rájuk. Ha néha úgy érzed, hogy nem működik az életed, lehet, hogy épp egy kis jótéteménnyel tudod kilendíteni magad az érzelmi kátyúból – nem kell kivárni hozzá, hogy te is nyugdíjas légy!.

Plusz egy: a jótékonyság ragadós. Vagyis aki látja a jótékony akciókat, előbb-utóbb maga is hajlamosabb lesz a jó cselekedetekre. Így pedig teljesen érthető, ha a segítségek lánca előbb-utóbb mindenkihez visszakanyarodik, amikor szüksége van a támogatásra. Így aztán bloggerként és coachként egyaránt csak ajánlani tudom, hogy legalább ilyenkor, a jótékonyság főszezonjában törjön elő belőled az emberbarát – már csak saját lelki egészséged érdekében is.

Íme 5 akció, amelyben kiélheted a benned rejlő altruista hajlamokat.

Cipősdoboz
Már folyik a Baptista szeretetszolgálat szokásos Cipősdoboz-akciója: hátrányos helyzetű gyerekek karácsonyát teheted szebbé egy cipősdoboznyi, személyre szóló ajándékkal. A dobozokat december 18.-ig adhatod le a gyűjtőheyeken. Ha úgy érzed, nincs elég fantáziád egy doboz összeállításához, a Shopline oldalán 2990 forintért kész dobozt is vásárolhatsz. Ha nem tudsz ennyit rászánni a jótékonyságra, 790 forintos cipősdobozjeggyel is segíthetsz, a Shopline Facebook-alkalmazásával pedig egyetlen kattintással hozzájárulhatsz egy gyerek boldogabb Karácsonyához.

International Ugly Sweater Day, avagy Nemzetközi Rondapulcsi-nap

Ft

Elő a leggiccsesebb karácsonyi pulóverekkel, december 13.-án, Luca napján a közröhej veszélye nélkül felöltheted őket. Rénszarvasos, hóemberes minta és ajándékozós ösztönök előnyben – a világnap ugyanis nemcsak esztétikai bombaként szeretne robbanni, hanem jótékonysági célja is van. A résztvevőktől azt kérik: ajándékozzanak oda egy-egy meleg ruhadarabot valakinek, aki fázik – leginkább az otthontalanoknak. Az adományokat a Hajléktalanokért Közalapítvány kapja meg, a jótékonykodók pedig a “helper’s high”-on kívül egy nyilvános buliban is feljebb turbózhatják az endorfinszintjüket. A helyszín a Közért Bár a budapesti Erzsébet téren, a belépő egy darab ajándék pulcsi.

st

Állatok Karácsonya a NOÉ Állatotthonban
Télen nemcsak az emberek tudnak éhezni és fázni, hanem szőrös, tollas, két- és négyábú barátaink is. A magam részéről Gandhival értek egyet: ő mondta egyszer, hogy “Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” Nos, a honi állattartási kultúrát tekintve sajnos nincs sok dicsekedni valónk, de szerencsére vannak olyan elszánt állatvédők, akik mindent megtesznek azért, hogy az otthontalan, bántalmazott állatok is szerető családba kerüljenek, és ha lehet, lassan változzon a “köz” szemlélete is. Pár éve volt szerencsém interjút készíteni Sándor Hédivel, a NOÉ Állatotthon lelkével, és amíg beszélgettünk, szép csendben levettem előtte a képzeletbeli kalapom: nem sok ember van, aki ennyi erőfeszítést tett volna azért, amiben hisz.
Az Állatotthonban december 16.-án, vasárnap rendezik meg az Állatok Karácsonyát: a rendezvényen kiválaszthatod és megajándékozhatod személyes kedvencedet az otthon körülbelül 1000 védence közül. Ha nem érsz rá, hívd az adományvonal 13600/63 számát (először tárcsázd a 13600-at, majd ha az automata felvette, jöhet a 63-as), ezzel 250 forinttal támogathatod az állatotthont.

Mikulásgyár

Ft

Már áll a Mikulásgyár sátra a Felvonulási téren: december 6. és 21. között itt, és több más helyszínen (Budapesten a Vörösmarty téren, a WestEnd City Centerben, vidéken az Alba, Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Szeged és Zala Plazában, a kecskeméti MALOM központban, a győri ETO parkban és minden postán) gyűjtenek ajándékokat, játékokat, használati tárgyakat, tartós élelmiszert a mélyszegénységben élők részére. Az akció honlapján, a Mikulásboltban jótékonysági ajándéktárgyak vásárlásával is segítheted a gyűjtést

Sok Kicsi

t

Idén is elindult a Sok Kicsi online jótékonysági nyereményjáték, amelyben 15 gasztroblogger és 15 intézmény felajánlását nyerheted meg, ha legalább 1000 forintért sorsjegyet vásárolsz december 14.-ig. Az akció idei támogatottja az Age of Hope gyermekvédelmi alapítvány. Ha mégsem neked kedvezne a szerencse, akkor is gazdagodhatsz a jó érzéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .