Harapj egy egészségeset!

Harapj egy egészségeset!

Nemrég fájdalmas (bár fájdalomcsillapított) búcsút kényszerültem venni az egyik bölcsességfogamtól, amiről persze kattant bloggerként az jutott eszembe, hogy összeszedek pár talán kevésbé ismert tippet a fogaink egészségének megőrzéséhez. Mert ugye azt mindenki tudja, hogy napi háromszori fogmosás és fogselymezés megóvja fogainkat, míg a cukros ételek-italok tönkreteszik azokat.
De vajon az is ismert dolog, hogy a tetraciklin-tartalmú antibiotikumok elszínezhetik a fogakat? Ha 10 éven aluli gyerekek szednek ilyen gyógyszert, jó esélyük van rá, hogy végleges fogaikon is sárga elszíneződés keletkezzen. Néhány pattanás elleni, felnőtteknek adott gyógyszer is elszínezheti a fogainkat, és a fogorvosok egybehangzó véleménye szerint az ilyen “gyógyszeres” elszíneződéseken még a legmodernebb fehérítő eljárások sem tudnak jelentősen változtatni.

Amire ügyelj:

Citromot harapdálni nem ildomos, a sav könnyen szétmarja a fogzománcot (épp ezért érdemes lemondani a citromlébe kevert sóval való házi fogfehérítésről is). Narancs, narancslé és hasonlók után érdemes tiszta vízzel szájat öblíteni, és várni egy órát a fogmosással, nehogy a felpuhult fogzománcot még jól le is dörzsöljük a fogkefével.
– A fog nem sörnyitó, kabátakasztó, jégdaráló, chipseszacskó-bontó: az ilyen akcióktól akár meg is repedhet, te pedig azzal a lendülettel célba is veheted a fogorvosi rendelőt.
– A fogkefék közül ne a lehető legkeményebbet válaszd, a fogorvosok általában a puha, vagy legfeljebb közepes sörtéjűeket ajánlják. Oda-vissza sikálás helyett körkörös mozdulatokkal távolítsd el a lepedéket a fogakról, és bár az állandó időhiány erre sarkallja az embert, a fogselyem használatáról is jobb nem megfeledkezni.
– Ha édesített gabonapelyheket eszel, az önmagában még nem nagy tragédia (persze csak ha fogat mosol utána), de azt érdemes tudni, hogy “szárazon” veszélyesebb fogyasztani őket, mint tejjel nyakon öntve.
– Amikor meleg van, a nyálunk is kevesebb: ilyenkor még rosszabb cukros ételeket enni, mivel azok könnyebben megragadnak a szájban, és károsítják a fogakat. Segíthetsz a helyzeten, ha mindig van nálad egy flakon ásványvíz, és evés után az ivásról sem feledkezel el (persze ez nem csak a fogaid miatt fontos, arról millió helyen írtak már, miért nem szabad a szervezetünket a kiszáradás határára sodorni).
– A fehérítő fogkrémekkel is jó vigyázni: a felületi elszíneződéseket ledörzsölik, ám ezzel egy lépésben némileg felérdesítik a fogzománcot. Azt pedig nem nehéz elképzelni, mi a következő lépés: a teából, kávéból, vörösborból származó színező anyagok az érdes felületen még könnyebben megtapadnak.
– A diétás kóla rosszabbat tesz a fogaknak, mint a hagyományos: több savas foszfátot tartalmaz, ami a cukornál is jobban károsítja a fogzománcot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .