Mert az még csak hagyján, hogy vajjal kenem a kenyeret (gépzsírt, azaz margarint nem igazán vagyok hajlandó fogyasztani), hiszen nem kenem centi vastagon. De az a nagy helyzet, hogy imádom a mascarponét és a francia típusú lágy sajtokat (sok-sok százalék állati zsírral), a teljes tejet (3,2 százalékkal) és a görög joghurtot (5 százalék körüli zsírtartalommal). Hoppá…
És ezen az sem sokat segít, hogy egyébként kevés olajjal sütök-főzök, a salátákra pedig némi hidegen sajtolt olívát, repcét vagy újabban dióolajat teszek (finom egyébként!). Szóval az első lépés itt az állati zsírok csökkentése, amit valamennyire elkezdtem a héten: lágy sajt helyett az esetek nagy többségében valami zsírszegényebbet vettem, a mascarponéból kevesebbet és ritkábban használtam, teljes tej helyett pedig 1,5 százalékost, görög joghurt helyett kefirt vettem. Oké, nem mondok le teljesen a kedvenceimről, de csökkentem az arányukat az étrendemben. Úgy látom, ez a téma még jócskán igényel további odafigyelést…