Jött-láttam-meggyőzött #4: akvafitnesz

Jött-láttam-meggyőzött #4: akvafitnesz

Őszintén bevallom, az akvafitneszt korábban a jókedvű német nyugdíjasok kedélyes termálfürdői időtöltésének gondoltam. Aztán, amikor kipróbáltam, kiderült: nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Eddig kétszer jutottam el akvafitnesz-órára, és kábé az ötödik percben rá kellett jönnöm, hogy ez bizony messze nem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek a parton ácsorogva látszik. Merthát azok a mozdulatok, amelyeket az edző mutat, a szárazon nagyon egyszerűek – node a vízben! Hiszen csak le kellene nyomni azt a súlyzót a víz alá – igenám, de az a fránya víz ellenáll! Plusz felborulsz, ha nem figyelsz oda az egyensúlyodra. Az eszközök is pillekönnyűek a parton: szivacs-súlyzó, szivacsrúd, szivacsöv, kicsi kézellenállás (olyasmi, mint a békatalp, csak sokkal kisebb, és a kézre való) – node próbáltál már tömör szivacsot egyenes vonalban, a víz ellenállásával szemben a vízfelszín alá nyomni? Szóval az elején igencsak megküzdöttem még azzal is, hogy a mozdulataim ne tűnjenek egy kezdő úszó kiskutya kétségbeesett csápolásának, majd mire belejöttem a dologba, addigra az izmaim kérték ki maguknak a háborgatást. Összefoglalva tehát azt kell mondjam, a dolog hatékonyságához nem férhet kétség. És hogy miért jó még?
    • Kíméli az ízületeket: mivel a test a vízben szinte súlytalanul lebeg, az ízületeket egyáltalán nem éri rázkódás, terhelés. Épp ezért nagyon jó mozgásforma túlsúlyosoknak, kismamáknak, visszérbetegségben szenvedőknek, gerinc- és ízületi problémákkal, sérülésekkel bajlódóknak. A sportág kifejlesztője, egy Glenn McWaters nevű amerikai katona a saját, Vietnamban szerzett sérülésének rehabilitációjára találta ki az akvafitneszt. Orvosai eltiltották a futástól, mire ő egy speciális szivacsmellény segítségével a vízben tartott futóedzéseket.
    • Nem izzadsz: ez különösen a foró nyári napokon nagy jótétemény, de akkor is ez a te sportod, ha úgy általában nem szereted a hátadon csorgó izzadság érzését.
  • Nem érzed brutálisnak az edzést, épp csak jól megdolgoztatod az izmaidat, mégis hatékony. Miért? Mivel a víz a levegőnél nyolcszázszor sűrűbb, így a vízben végzett mozdulatok sokkal hatékonyabbak, mint a szárazföldi gyakorlatok (a szivacssúlyzó mozgatása megegyeik azzal, mintha egy kétkilós súlyzóval gyakorlatoznál a szárazföldön – csak épp nem terheli annyira az ízületeidet). A víz felhajtóereje is alaposan megdolgoztatja az ereket és az izmokat, serkenti a vérkeringést.

Szóval ha van időd, kedved, és a közeledben egy uszoda, feltétlenül próbáld ki! Még tart a meleg koraősz, így a hajszárítással sem kell bajlódnod. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .