Burgenland télen: fények, puncsok, finom falatok

Burgenland télen: fények, puncsok, finom falatok

Burgenland régi kedvenc nálam: olyan, mintha egy másik dimenzió lenne, pedig épp csak átlépünk a határon. Adventkor pedig különösen hangulatos, ahogyan azt a Burgenland Turismus és a HappyFamily.hu kirándulásán is megtapasztalhattam.

Burgenland 01

Burgenland és a Fertő-tó vidéke a legtöbbünknél nyáron van benne a köztudatban, biciklitúrák, kellemes borozások színhelyeként. Pedig télen is izgalmas ám, különösen Adventkor, amikor mindenütt kézműves vásárba, forralt borba botlunk.

Burgenland - Kóstoló Parndorfban

A kirándulás első állomása mi más lehetett volna, mint Parndorf bevásárló-faluja, ahol kicsit még az is elveszíti a fejét, aki egyébként a fogyasztói társadalom lelkes kritikusa. De nem csak a designer boltok izgalmasak, hanem a My Burgenland névre hallgató üzlet is. Itt nem táskát lehet kapni, hanem mindenféle finomságot, ami a környéken terem. Mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy meg is kóstolhattuk a vadhúsból készült sonkát, a jobbnál jobb sajtokat és a helyi bort, amiből többen be is szereztek egy palackkal, annyira finom volt. De vannak itt lekvárok, tökmagolajak, és más helyi különlegességek is, egy ideig el lehet válogatni.

Bio-Landgut Esterházy

A Burgenland történetével összefonódó Esterházy-családról mindenkinek a kismartoni kastély jut eszébe, de nem csak ez van errefelé a birtokukban. Fraknó vagy Lachenbach (amely magyarul a vicces Lakompak nevet viseli) várai mellett többek között biogazdaságokat is birtokolnak, amilyen a donnerskircheni Bio-Landgut Esterházy. Az egykori istállóban ma egy rendkívül menő étterem működik Zum Gogosch (igen, kakast jelent) néven. A tökmagkrémleves és a csicseriborsó-curry után természetesen Esterházy-szelet volt az édesség, majd itt is bevethettük magunkat a termelők lekváros-sajtos-sonkás standjai közé. A birtokon szétnézve persze állatokat, egész konkrétan kecskéket, macskát és marhákat is észleltünk vidékre szabadult városi gyerekekként.

Burgenland - Rust

Rust egykor a Magyar Királyság legkisebb szabad királyi városa volt, az ehhez kapcsolódó jogaira még mindig büszkén tekint. A minden kéményen fészkelő (jelenleg igazoltan melegebb éghajlaton tartózkodó) gólyákról és a helyi borokról híres. Apró, középkori ékszerdoboz, szűk utcákkal, műemlék épületekkel, amelyek között most épp karácsonyi koncertek szólnak, és mindent beborít a forralt bor és a sült gesztenye illata. Elképesztően romantikus hangulatú – nem akkora forgatag, mint a bécsi, de nagyon cukin osztrák és múltidéző.

Winter Wunder Mörbisch

Burgenland adventi programjainak fénypontja Mörbischben várt minket. A helyi szabadtéri színpad a Fertő-tó vizére épült, nyaranta opera, operett, musical a menü. De most tél van és lassan karácsony, így hatalmas, 90 méter hosszú és 18 méter magas, több emeletes Betlehem épült a tóra a Winter Wunder Mörbisch, azaz a Téli Csoda Mörbischben elnevezésű programsorozat keretében. Már önmagában is látványos, de este különösen, amikor beindul a fényfestés, az interaktív multimédia-show, ami mi másról is szólhatna, mint a karácsony történetéről. Felöltözni persze nem árt, mert a nézőtér ugyan 6000 fős, de az időjárása kicsit csípős mostanság. A központ, a színpad körül pedig fénykert cuki állatkákkal, és a már szokásosnak mondható adventi vásár kézműves portékákkal, punccsal, forralt borral, finom helyi kajákkal. Simán el lehet tölteni itt egy egész délutánt, különösen, hogy a koncertek, gyerekprogramok is egymást érik.

Mutatom a videót is, mert sokkal jobban visszaadja a hangulatot, mint az állóképek.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Olvasd el ezt is!

Őszi pihenés Esztergomban

Kényeztetés testnek-léleknek-szellemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .