Immunrendszer csúcsformában: ezt teheted, hogy jól működjön!

Immunrendszer csúcsformában: ezt teheted, hogy jól működjön!

Jól működő védekező rendszerre az év minden szakában szükség van. Mégis általában ilyenkor, ősszel, a légúti szutykok szezonjában lesz mindig slágertéma az immunrendszer erősítése. Már csak az a kérdés, hogy elég beszedni valami csodaszert, vagy ehhez azért több kell?

Immunrendszer 02

A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy amikor a szervezetem és a lelkem jó formában van, akkor az immunrendszer működése sem igazán kérdés. Persze egy ilyen járványhelyzet, mint a mostani, bármikor felboríthatja ezt az egyenletet. Egy durva vírushelyzetben nem lehet csak és kizárólag a természetes védekezésben bízni. Az finoman szólva is idealista általánosítás hogy ha hiszek az immunrendszeremben, akkor majd minden vírus elpattan a közelemből. (És nem, a korona akkor sem fog eltűnni, ha erősen mantrázzuk, hogy minden frankón működik, és személyes, meg jelenléti mindenek felett.) Szerintem, ha olvastad az eddigi posztjaimat, nem ér meglepetésként, hogy abszolút maszk-, oltás, és távolságtartás-párti vagyok. Ettől függetlenül viszont az immunrendszer egyensúlyára nem árt vigyázni, mert az – az előbbiekben felsoroltakkal együtt – fontos védelmi vonal.

A self-care és az immunrendszer védelmi vonalai

Szóval akkor térjünk is vissza az immunrendszer egészségéhez. ami a leginkább kell hozzá, az a szervezet egyensúlya – ezt persze meg lehet támogatni pár extra vitaminnal, gyógynövénnyel, illóolajjal. Az egészségtelen életmódból viszont nem fog egészségeset csinálni, ha beszedsz egy immunerősítő cuccot. A hosszú kanyart nem tudod levágni. Tudod, ez olyan, mint az angol gyep: csak nyírni kell meg öntözni, de azt 400 évig. Az összes többi csak extra, ami segít és kiegészíti az alapokat.

Immunrendszer 01
Az immunrendszer működésének alapja az egyensúly. Az epdig nincsen self-care nélkül

Azzal érdemes kezdeni, hogy beépíted a napjaidba a self-care szemléletet. Például nem dolgozol kimerülésig, eleget alszol, normálisan táplálkozol (értsd: sok zöldség-gyümölcs, ha nem vagy vega, akkor sovány hús, tejtermék, ilyenek), nem cigizel, nem iszol – legalábbis alkoholt, mert vizet azt annál többet kell. Az sem árt, ha rendszeresen mozogsz, ha lehet, akkor a szabadban. Sajnos az én hidegtűrésem kábé a nullával egyenlő, ezen még dolgoznom kell, bevallom nőiesen. De a tapasztalataim azt mutatják, hogy általában véve tényleg jobban bírja a téli szutykokat, aki télen is szeret kimenni futni, sportolni. De ha nem, akkor se add fel, mert a benti edzés is sokkal jobb, mint a kanapén üldögélés.

Immunrendszer 03
A táplálkozáson és a lelki egyensúlyon is sok múlik

Egy kis extra: szauna, énidő, vitamin

Az olyan extrák is segítenek, mint a szauna – a finnek garantáltan tudnak valamit az immunerősítés-stresszoldás kombóról. Merthogy a stresszoldás is fontos: a lelki egyensúlyod is komoly hatással van az immunrendszer működésére. Szerintem nem csak én tapasztaltam már meg, hogy ha valami stressz van a rendszerben, akkor könnyebben lerobbanunk egy kóbor vírustól. Ennélfogva nagyjából kötelező az építő hobbi, az énidő, a meditáció, a relax, és persze az emberi kapcsolatok is. Csak légyszi, most azért megint egy kicsit bánj csínján a személyes kontaktokkal, oltás ide vagy oda – van, amikor az online kapcsolattartás is megteszi.

Ha pedig az alapvető egyensúly megvan. akkor lehet az immunrendszer működését némi immunerősítő hatású vitaminnal és más hatóanyagokkal megtámogatni. Az olyan fűszernövények, mint a fokhagyma vagy a gyömbér például a megfigyelések szerint sokat segíthetnek, ráadásul finomak is. A gyógynövények közül az echinacea és a ginseng a legismertebb immunerősítő, míg a vitaminok közül a C- és a D-vitamin jó hatását szokták hangsúlyozni. A zöld teát pedig antioxidáns-tartalma miatt szokás dicsérni.

Toman Vital Immun Guard

Ha úgy érzed, hogy valami komplex pluszra van szükséged, akkor pedig jöhet egy újdonság. A Toman Vital új multivitaminja, az Immun Guard a növények évezredes bomlási folyamatai során létrejött humin- és fulvolsavakat tartalmaz a szokásos vitaminkomplexen kívül. Ezek a szervezet számára könnyen hasznosítható formában tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat. A kelát-komplex is a kapszulában levő vitaminok és ásványi anyagok hasznosulását segíti, ezzel is támogatja az immunrendszert.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

One comment

  1. Pingback: Három illóolaj a tökéletes immunrendszerért - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .