Affér, avagy messze nem fekete-fehér, ami annak látszik!

Affér, avagy messze nem fekete-fehér, ami annak látszik!

Van, aki egy tartós kapcsolatban nem tud elvonatkoztatni a monogámiától. Más szerint meg ezt az egész ügyet a középkorban, apasági teszt hiányában találták ki, és már akkor sem tartotta be senki. Én pedig, monogám és birtokló Bika jegyűként arra voltam kíváncsi, amikor Esther Perel Affér című könyvét olvastam, hogy vajon hogyan látja egy szakértő ezt az egész monogámia-ügyet. Azt kell mondjam, izgalmas olvasmány volt.

Affér 01

Esther Perel pszichológus hosszú évek óta dolgozik párokkal. Pontosan tudja, hogy ahogy a többi párkapcsolati probléma, úgy a félrelépés sem fekete-fehér dolog. Épp ez a tárgyilagos, és a helyzetet minden irányból megvizsgáló hozzáállás tett kíváncsivá Affér című könyvével kapcsolatban. És ahogyan haladtam előre a könyvben, úgy csodáltam egyre jobban az írónő szenvtelenségét, és ugyanakkor minden sorában megmutatkozó feltétlen empátiáját.

Az affér és a valós problémák

Affér 02

Merthogy, bármennyire is monogámnak tartom magam, ezt a helyzetet sem lehet szimpla egyenletté kovácsolni. Az affér nem arról szól, hogy „megcsalt a rohadék”, vagyis van egy rendes, tisztességes, cuki becsapott fél, és van a „minden férfi disznó” avagy „minden nő ribanc” kategóriába beférő negatív szereplő, aki elkövette a bűnt. Plusz a harmadik, akiről meg jobb nem is beszélni. Ennek az egésznek a leegyszerűsített értelmezések helyett körülbelül annyi dimenziója és térképe van, ahány pár a Földön él.

„Egy affér kollektív elítélése könnyen elvonja a figyelmet a mögötte meghúzódó valós problémákról…” – írja Esther Perel, és rengeteg példán át elemzi, mi minden vezethet el odáig, hogy valaki kikacsingat az aktuális kapcsolatából. És nem, „az asszony kergette más karjába szegény férfit” című közhely sem állja meg a helyét. Helyette van ezerféle más helyzet, és azoknak annyiféle megítélése, ahány kultúra, és ahány ember. Sőt, Esther Perel írása azt is megmutatja, hányféle megoldás létezik a félrelépésre az azonnali válástól egészen addig, hogy a pár egyenesen megerősödve kerül ki a helyzetből.

Egyszerre tárgyilagos és empatikus

Ami pedig különösen tetszik ebben a könyvben, az az, hogy még a klasszikus párkapcsolaton is túllát. Egy egész fejezetet szentel például a szeretőnek, akinek szintén nem egyszerű a helyzete. Nem csak az egyedül töltött ünnepekkel és a titkolózással kell megküzdenie. Sokszor azzal is, hogy egy párkapcsolati terapeuta tanácsára egyszer csak nyom nélkül eltűnik az életéből az egykori kedvese, akire esetleg éveket pazarolt. Sőt, az sem feltétlenül rózsás helyzet, ha a nehézségeken is átívelő drámai nagy szerelem jegyében „megnyeri” magának a pasit vagy a nőt. Épp, mert esetleg ő lesz a következő megcsalt feleség vagy férj.

Affér 03

A terapeuta praxisában ráadásul nem csak hagyományos párok fordulnak meg egy-egy affér kapcsán, hanem olyan kapcsolódások is, mint például a poliamor, azaz „etikusan poligám” közösségek. Vagyis olyannyira minden oldalról körbejárja a kérdést, hogy még a pár és a házasság klasszikus fogalmától is képes elszakadni, ami üdítő látókör-szélesítés az egyre vaskalaposabb közfelfogással szemben.

Ennek a nem ítélkező, tárgyilagos hangnemnek köszönhetően hihetetlenül izgalmas olvasmány az Affér – annak is, aki teljesen hagyományos kapcsolatban él, és sosem járt mellé. Elképesztő módon rombolja a közhelyeket és szélesíti a horizontot, épp annak köszönhetően, hogy szinte semmi nincs, amit elítélne.

Azanő, avagy mi van az affér után?

Azanő

És hogy mi van az affér, majd a válás után? Akár miatta történt a válás, akár csak azután évekkel került a férfi életébe, a második feleség mindenképp „Azanő” lesz. Azanő, aki elvette. Azanő, aki megbolondította. Az első feleség pedig Azanő, akit cserben hagynak, akinek meg kell küzdeni a rászakadó fájdalommal, a házasság kudarcával. És jönnek a játszmák, az innen-onnan magunkkal hozott szorongások, amelyek szép lassan erodálják a kapcsolatot, meg úgy általában a mindennapjainkat.

Ezeket a megrázó és tanulságos történeteket gyűjtötte össze elképesztő érzékenységgel Bali Edina Zsanna Azanő című kötetében, ahol a második feleségek mellett egy első feleség története is segít ezt a bonyolult kapcsolatrendszert minden oldalról megvilágítani. Nem könnyű olvasmány, mert néha üt, néha megvilágít, néha lerántja a közhelyek leplét. De mindenkinek erősen ajánlott, aki szeretne egy első, második, akárhanyadik kapcsolatot hosszú távon, viszonylagos épségben megőrizni.

A könyveket köszönöm a Cor Leonis Kiadónak!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com,   | | | |

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .