Ünnepek után nehezen indul az új év? Pár apróság, ami sokat segít

Ünnepek után nehezen indul az új év? Pár apróság, ami sokat segít

Nektek is nehezen indul az új év az ünnepek után? Én általában kipihent és tettre kész szoktam lenni januárban, de ez az új év most valahogy nagyon csikorgósan indul. Épp ezért szedtem össze pár dolgot, ami segíthet, mert ha ez így megy tovább, tényleg állva fogok elaludni.

Ünnepek után 01
Nagy szürke masszaként indul az éve? Nyugi, van, ami segít!

Az ünnepek után fellépő depresszív állapot létét és létjogosultságát már a szakemberek is elismerik. Akik kedvelik a karácsonyi időszak pörgését, azok kicsit kiüresednek ilyenkorra, hiszen januárban se Mikulás, se Mariah Carey, csak a hideg, meg a sötét, meg a leszedett karácsonyfák. Lássuk be, ez azért kicsit lehangoló – még annak is, aki egyébként Grincs jelleggel áll az egész ünnepi időszakhoz. Egy pár aprósággal viszont simán tehetünk azért, hogy kicsit jobb legyen ez az időszak

Ezt olvastad már? Védd ki a januári depressziót!

A január a hónapok hétfője

Nem tudom, hol hallottam ezt a megjegyzést, de az tény, hogy találó. A hétfőnek pont ilyen kettős a megítélése, hiszen egyfelől jajj, már megint munka, másfelől viszont lehetőség egy új, produktív, esetleg jó dolgokkal teli hétre. Szóval ha nehéz is, de átkeretezheted ezt az egész „vissza a munkába az ünnepek után” típusú kellemetlenség-halmazt. Most még tiszta az a bizonyos lap, ráadásul kipihenten, amíg nem sodortak el a mindennapok apró-cseprő marhaságai, te is tisztábban látod, mit kellene feltétlenül megtenned, és mi a célja mindezeknek. És ezt is, mit nem kellene megtenned, akkor sem, ha a sztahanovista éned ezt diktálja.

Ezt olvastad már? így turbózhatod fel az önbizalmad két perc alatt

Ünnepelni az ünnepek után

Ki mondta, hogy ünnepelni csak decemberben lehet? A fények nyugodtam maradhatnak még egy darabig a szobában, de készíthetsz új dekorációt is. A lényeg, hogy jól érezd magad tőle. Nem kell feltétlenül a karácsony hangulatába kapaszkodni, simán lehet valamilyen más, téli tematika. De akár a tengerparti dekort is felteheted, ha most épp a trópusi tengerpartra vágyódsz. A forralt bor, a puncs (például az alkoholmentes puncs), a halászlé sem korlátozódik a karácsonyi időszakra – ki mondta, hogy ilyenkor ne készíthetnél magadnak belőlük? Nem véletlen, hogy a hagyomány szerint a karácsonyi ünnepkor elmúltával, Vízkeresztkor már kezdődik is a farsangi szezon, ennek épp ez lenne a lényege.

Ünnepek után 02
A karácsony és a Szilveszter elég gyorsan elmúlt. De miért ne ünnepelhetnél tovább?

Irány a szabad levegő!

Az ünnepek után megfogadtad, hogy többet fogsz mozogni? Itt az ideje a megvalósításnak. Amikor épp nincs orrot-fület lefagyasztó hideg, nyugodtan elmehetsz sétálni, sőt, közben akár az apró-cseprő ügyeket (bevásárlás, posta) is elintézheted. Lehetőleg akkor tedd mindezt, amikor még kitart a napfény, hogy ettől is javuljon a hangulatod – például az ebédszünetben. (Tudom, hogy szűkös, és még az ebédnek is bele kell férnie az időbe, de akár 10 perc is sokat számít.) Amikor pedig egy kicsivel több időd van, abból mindenképp igyekezz valamennyit a szabadban tölteni. A város például tele van remek ingyenes koripályákkal…

Mozgás!

És igen, egyébként is mozgás, mivel ez a belassultság és a téli depi legjobb ellenszere. Szakíts magadnak 20 percet egy videós edzésre, vagy akár egy délelőttöt egy uszoda-szauna kombóra, bármi megteszi, csak lendülj mozgásba. Vagy egyszerűen kapcsolj be valami jó zenét, és táncolj egyet a nappali közepén!

Ezt olvastad már? A legjobb sportok testnek és léleknek

Mi zavar az ünnepek után?

Az ilyen nehezen induló munkás időszakokban érdemes egy kicsit a helyzet mögé is benézni. Mi zavar a legjobban ebben a munkakezdésben, így a nagyobb szabadságot adó ünnepek után? Lehet, hogy alapvetően rég kinőtted már a munkádat? Akkor itt a megfejtés, irány másik munkát keresni, vagy legalább átgondolni, mihez kezdhetnél még. A karácsonyi plusz kilók zavarnak? Akkor nézd meg, hogyan lehetne hatékonyan megszabadulni tőlük. (Abban biztos lehetsz, hogy nem a rohamdiétázás a megfejtés.) A korán kelést utálod? Lehet, hogy egy tíz perces reggeli rituálé (zuhany, finom reggeli, esetleg egy rövid meditáció) sokat lendítene a hangulatodon. Nekem most az a legnagyobb kínom, hogy megint kezdődik a rohanás, a „semmire nincs idő”, a z ezerféle feladat – úgyhogy most a szelektálás, a nemet mondás és az időgazdálkodás rejtelmeiben mélyedek el éppen.

Korcsolyázás
A szabad levegő és a mozgás sokat segít

Az ünnepek után is szeresd magad!

Jó esélye van, hogy az ünnepek előtt, az év végi hajtás és a készülődés lázában te is alaposan kihajtottad magad. Aztán jött némi pihenés, amikor (remélhetőleg) figyeltél magadra. Az ünnepek után pedig jön megint a mókuskerék – na, itt állj meg! Szeresd magad annyira, hogy legalább napi 10-20 percet rászánsz egy kis szusszanásra. Akár 10 perces részletekben is ér. Egy kávé, pár oldal egy könyvből vagy egy magazinból, a kedvenc számod, vagy egy macskás videó – ez mind ér, ha egy kicsit kikapcsolsz tőle. Vedd fel a kedvenc, élénk színű ruhád, a legszebb sáladat, vagy bármit, amitől jobban érzed magad. A karácsonyi csúnyapulcsi is teljesen adekvát viselet még egy darabig.

És tiszteld meg magad annyival is, hogy nem kamuzol: ha nem tudsz tettre készen, széles vigyorral gályába állni az ünnepek után, akkor ne tedd. Az is oké, ha nem vagy oké. A tettetett jókedv az nem jókedv. Viszont ha abba fekteted az energiát, ami valóban segít – na, az már jobb út a jókedv felé.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .