Neked mit jelent a Valentin-nap? 2X3 ötlet, hogy jól érezd magad

Neked mit jelent a Valentin-nap? 2X3 ötlet, hogy jól érezd magad

Te hogy vagy a Valentin-nap megünneplésével? A virág- és ajándékárusok bevételtermelő ünnepének tartod? Vagy egyenesen elvárod, hogy legyen vörös rózsa és szívecskés maci? Esetleg épp olyan élethelyzetben vagy, hogy problémáid akadnak vele? Mutatok pár ötletet, hogyan lehet egyszerűen kellemes ez az ünnep, akár egyedül élsz, akár párban.

 

A Valentin-nap mindenkinek mást jelent
Minden rózsaszín, vagy felfordul a gyomrod az egésztől? (Fotó: Pixabay.com)

 

Sokakkal ellentétben nekem nincs komolyabb bajom ezzel az ünneppel. Persze, giccses, és ha valaki sikítófrászt kap az ezerszer elcsépelt szerelmetes giccstől, az én vagyok (mindeközben persze meg persze van egy vadromantikus oldalam is). És kommersz, kereskedelmi az egész mondvacsinált ünnep. Ráadásul ha egyedül vagy, akkor külön szívás, hogy mindenki látványosan szerelmes, vagy legalábbis igyekszik az Instás követőit erről meggyőzni. Szóval megint egy olyan ünnep, ami tele van elvárásokkal, sztereotípiákkal. Ugyanakkor viszont egész sokat ki lehet hozni belőle, ha nem az elvárásokkal törődsz, hanem megint csak te vagy a mérce. Ha nagyon nem szereted, lehet látványosan figyelmen kívül hagyni, vagy ami ennél jobb, lehet konvencióktól mentesen is ünnepelni.

Valentin-nap baráti körben? Miért ne!

Valentin-nap barátokkal
Nincs előírva, hogy a Valentin-napot nem lehet a barátaiddal megünnepelni (Fotó: Pixabay.com)

Ha jól tudom, a Valentin-nap eredetileg nem csak a szerelmesekről szól, hanem úgy általában mindenkiről, akit szeretünk. Vagyis szuper alkalom arra, hogy nagyobb társaságban töltsd el. Ha van párod, akkor vele, ha meg egyedül vagy, akkor pláne jól fog esni a társaság. Lehet hangos buli, vagy beszélgetős este, teljesen mindegy, a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát. Aztán már csak rá kell fogni, hogy mindez a Valentin-nap tiszteletére történt, de akár egy márciusi kedd estén is meg lehet ismételni.

Légy kreatív!

A Valentin-nap nem csak a szerelmes programokról szól
A Valentin-nap egy kreatív flow-élményre is jó alkalom lehet (Fotó: Pixabay.com)

De nem kötelezően abban, hogy mekkora tulipiros szívecskét tudsz festeni a Valentin-nap jegyében a szoba falára. Inkább keress egy kreatív workshopot vagy foglalkozást, online vagy „beülős” formában, és engedd, hogy vigyen a flow magával. A kerámiafestéstől a főzőiskoláig, a táskavarrástól a kalligráfiáig ma már minden van, csak választanod kell. Ha kettesben mentek, közös élmény, ami erősíti a kapcsolatot. Ha egyedül mész, sikerélmény, ami téged erősít. Nem kell túlhangsúlyozni ezt az egész Valentin-nap izét, egyszerűen érezd jól magad, dátumtól, ünneptől, hacacárétól függetlenül.

Törődj magaddal!

A Valentin-nap egy kis self-care rituáléra is jó
Valentin-nap alkalmából is megérdemled a törődést

Nem kell szingli-esküvőt tartanod ahhoz, hogy elkötelezd magad a saját magaddal való törődés mellett. Első lépésként elég annyi, ha egyszerűen eldöntöd, hogy nem másoktól teszed függővé a jó közérzeted, akár Valentin-nap van, akár csak egy sima csütörtök.

Ha pedig van egy ilyen jeles alkalom, és épp senki nem hív romantikus vacsorára, akkor itt az idő, hogy magadra szánd az estét. Dobj be a fürdőkádba egy fürdőbombát a LUSH pikáns, Valentin-napi kollekciójából, időzz benne egy ideig, majd kend be magad a Yamuna vagy a The Body Shop Valentin-napra hangszerelt testvajaival. Rendelj valami finom kaját, bonts pezsgőt. Nézd meg a kedvenc filmedet, vagy olvass a kedvenc könyvedből. De valamilyen szépítő kezelésre is befizethetsz. Nem azért, hogy ezután bomoljanak ránctalan bőrödért a férfiak, hanem azért, hogy jobban érezd magad benne. De ha attól vagy jobban, hogy farmerban és nyuszis mamuszban kuckózol, akkor ezt tedd. Éld meg végre, milyen, ha egy ünnepet elvárások nélkül, magadnak alakítasz ki.

De mi van, ha gondjaim vannak ezzel az egésszel?

„Én Valentinoznék, de a párom kiütést kap az egésztől. Így aztán el is felejthetem a romantikát.”

Minden kapcsolatban, legyen az üzleti, baráti vagy szerelmi, mániám az őszinte kommunikáció. A pasik meg aztán különösen nem arról ismertek, hogy értenének az utalgatásból, szerintem sokkal egyszerűbb beszélgetni arról, hogy mit szeretnél. Még van egy kis idő a Valentin-nap előtt. Nyugodtan megkérdezheted, hogy tervez-e valamit Valentin-napra. Ha azzal jön, hogy herótja van az egésztől, nyugodtan mondd meg, hogy neked viszont fontos, és szeretnél valami programot. Valószínűleg lehet találni valami olyan kompromisszumot, ami mindkettőtöknek megfelel: mondjuk nem lesz szívecskés vörös rózsa, de elmentek vacsorázni, vagy moziba, mint egy sima randin (a többi meg rátok van bízva). De lehet, hogy ha a kedvesed rájön, hogy ez neked tényleg fontos, beesik valamilyen romantikus gesztus is.

A Valentin-nap megállapodás kérdése is lehet
A szívecskés lufi nem kötelező. Az őszinte kommunikáció viszont igen (Fotó: Pixabay.com)

„Egyedül élek, és ilyenkor minden ezt dörgöli az orrom alá.”

Ilyenkor jönnek jól a szintén szingli barátok, rokonság, a lényeg, hogy együtt legyetek, és jól érezzétek magatokat. Ha pedig senki sem ér rá, akkor jöhet a self-care, már csak a jókedv kedvéért is. A kozmetikusnál, a masszőrnél talán még van szabad hely aznapra. De az uszoda, a szauna sem rossz ötlet…

Nem az ajándék a Valentin-nap lényege
Nem a szívecskés maci a Valentin-nap lényege (Fotó: Pixabay.com)

„Hányingert kapok a Valentin-naptól, minek ez az egész cécó?”

Nem kell mindenáron a Valentin-nap bűvkörében élni, és hagyni, hogy elsodorjon a giccsáradat. Ha nagyon taszít, akkor egyszerűen hagyd figyelmen kívül, legyen ez egy egyszerű csütörtök, és kész. Ha viszont mindentől függetlenül szívesen lennél együtt a kedveseddel, akkor egyszerűen nézzetek meg egy filmet (nem kell nyálasnak lennie), vagy üljetek be valahová egy sütire. Nem kell túlspilázni a Valentint, annyit vegyél ki belőle, amennyi neked jó.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .