Rágcsálnivaló egészségesen, minden alkalomra (X)

Rágcsálnivaló egészségesen, minden alkalomra (X)

(Szponzorált tartalom) A legutóbbi cikkben arról írtam, hogy rágcsálni alapvetően nem tilos, csak arra kell vigyázni, hogy ne szaladjon el a ló, és persze az sem mindegy, mit nassolsz. Az egészséges és a rágcsálnivaló nem feltétlenül egymásnak ellentmondó kifejezések. Mutatok néhány ötletet (noha a sor ízléstől és fantáziától függően nagyjából végtelen), amelyekkel a hagyományos rágcsálnivalókat helyettesítheted.

A hummusz az egyik legjobb rágcsálnivaló
A hummusz a világ legaddiktívabb kajája. És még egészséges is, pláne sok zöldséggel… (Fotó: Pixabay.com)

A hagyományos rágcsálnivaló: zacskós chips

A chips az az étel, amelyikre néha egyszerűen muszáj rárabolni. Nálam körülbelül egy évben egyszer-kétszer jön el ez a pillanat, máskor azonban inkább valami mást eszem helyette. Íme néhány helyettes rágcsálnivaló:

Teljes kiőrlésű kétszersült vagy extrudált kenyér fűszeres feltéttel: sonkával, sajttal, körözöttel, a lényeg, hogy minél fűszeresebb legyen.

Zöldségchips: ez már majdnem igazi chips, de mégis sokkal egészségesebb. Különösen, ha van hozzá valamilyen fűszeres mártogatós is.

Extrudált kukoricapufi, kölesgolyó. A legújabb felfedezés a Bipont extrudált lencséje, amelyet a borsos-hagymás ízesítése pont alkalmassá tesz a chips helyettesítésére. A sima kölesgolyó annyira nem barátom, de ha van egy kis íze, akkor máris jöhet. Ja, és nemcsak sós, hanem édes (pl. epres) változatban is létezik puffasztott nasi! Ráadásul gluténmentes, vagyis ha valamilyen okból nem fogyasztasz glutént, akkor is megfelelő.

Az extrudált lencse szuper rágcsálnivaló
Hagymás-borsos lencsepufi. Kezdetben kicsit bizalmatlan voltam vele, pedig nagyon nagy találmány (Fotó: saját)

Popcorn: lehetőleg nem a vajas-sós fajtából, inkább a házilag pattogtatott, adalékmentesre érdemes szavazni. És persze nem az eszetlen adagokra, csak úgy módjával…

Mogyoró, mandula, diákcsemege: szintén nem nagy adagban, és lehetőleg sómentesen. A ropogósság ezekben is megvan, de mennyivel több tápanyagot tartalmaznak, mint a sima chips!

Savanyú káposzta, kovászos uborka: itt megint a fűszeres íz iránti vágyra építek, általában be is jön.

Hummusz: a világ legaddiktívabb kajája, csípősen, és répával, paprikával mártogatva a legjobb.

A hagyományos rágcsálnivaló: keksz, süti, puding, csoki

Gyümölcs. Ha önmagában soványkának gondolom, akkor mézes túróval, vagy tejszínnel, illetve kókusztejszínnel, és máris kész a pohárkrém.

egy finom pohárkrém is lehet jó rágcsálnivaló
Gyümölcs, müzli, kókusztejszín… (Fotó. Pixabay.com)

Étcsoki. Minél magasabb kakaótartalmú, annál jobb. Ráadásul 80 százalék felett már nehéz két kockánál többet enni belőle egyszerre, így az adag is kontroll alatt van. Esetleg olvasztott étcsokiba mártott gyümölcs, az élvezetek fokozása végett.

Aszalt gyümölcs. Ez megint olyasmi, amit nem lehet nyakló nélkül falni, de a sütinél nagyságrendekkel jobb.

Tejturmix: cukor nélkül, tejből, vagy növényi tejből (mikor épp mihez van kedvem), banánból, körtéből, fahéjból. Egész komolyan hasonlít egy komoly édességhez.

Sült alma fahéjjal: ha nagyon elszalad a ló, mehet rá egy kis rózsa tejszínhab is.

Kakaó. Cukormentes, hagyományos kakaóból, xylittel, néha kevés cukorral (nem soha nem leszek teljesen cukormentes) és kevés tejszínhabbal. Tehéntejből, vagy növényi tejből, ízlés szerint.

A hagyományos rágcsálnivaló: fagyi

Na jó, alapvetően a fagyi nem tilos (mint ahogy alapvetően semmi sem tilos), de egyszerre csak egy gombócot érdemes enni belőle. Viszont ha túl rendszeresen kezdesz rájárni, akkor érdemes bedobni valamilyen helyettes rágcsálnivalót.

Fagyasztott joghurt: nálam úgy készül, hogy sima joghurtba keverek egy kis citromlevet, esetleg bio citromhéjat, és egy kiskanál mézet. Mehet a fagyasztóba, ha megfagyott, kész.

Gyümölcsfagyi: fogsz nagyjából bármilyen gyümölcsöt, leturmixolod, esetleg kicsit utánaízesíted mézzel, zöldfűszerrel (a málnához például szuper a bazsalikom), citromlével, és mehet a fagyiformába. Ha megfagyott, már eheted is.

A rágcsálnivaló nem csak szilárd lehet
Bár alapvetően nincs bajom a tehéntejjel, néha szívesen kipróbálom a növényi tejitalokat is (Fotó: saját)

Jéghideg turmix vagy kakaó: fagyasztott banánt, vagy más fagyasztott gyümölcsöt turmixolj össze tejjel vagy növényi tejjel, esetleg valamilyen növényi tejitallal. De az is opció, hogy vízzel hígítod a fagyasztott gyümölcspépet. Legutóbb a Biopont növényi tejitalait próbáltam ki, simán beválnak édességként.

A Biopont snackek és tejitalok kipróbálását köszönöm a Biopont Kft.-nek!

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

3 Comments

  1. Az ilyen “támogatott” tartalmakat szívesen látok! 🙂

    Még hozzátenném a z9ldségből vágott rudacskákat, amik természetesen ropogósak: répa, fehérkaralábé (biztos van más is, de nekem ezek a kedvenceim.

    Mártogatni valók: Házi majonéz, avokádós krém, mustáros krém, friss tejföl, stb…

    És tegyük hozzá, az a legjöbb ha ezek a zöldségek helyi, ismerős kertből származnak 😉

  2. Pingback: Egészséges ételek a stressz ellen: edd magad boldogabbra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .