Az egészséges nassolás fejben kezdődik

Az egészséges nassolás fejben kezdődik

A nassolásról nagyjából mindenkinek az jut eszébe, amikor kontrollt vesztve rárontunk a chipses zacskóra, meg sem állunk az utolsó morzsáig, aztán lelkiismeret-furdalással küzdve lemondunk a vacsoráról, vagy „már úgyis mindegy” jeligére még degeszebbre esszük magunkat. Pedig az egészséges nassolás nem paradoxon, és nem is feltétlenül a konyhában kezdődik. Sokkal inkább fejben…

Az egészséges nassolás nem feltétlenül ott indul, hogy kipucolod a kamrát és a konyhát, hogy még véletlenül se szabadulhass rá a finom, ámde egészségtelen ételekre. Persze ez sem rossz módszer. Ha úgy gondolod, hogy jobb, ha legalább addig nincsenek szem előtt az édességek, amíg megszokod az egészséges életmódot, semmi nem szól ellene, hogy ezt tedd. Ám először a fejedben kell rendet tenni, ha egészséges nassolásra szeretnél váltani.

Az egészsges nassolás ott kezdődik, hogy tudod, miért eszel.
Te mikor nem tudsz ellenállni a rágcsálnivalóknak?

Keresd az okot!

  • Először is, nézz rá arra, milyen helyzetben kezdesz rágcsálni. Amikor egy kicsit éhes vagy, de ki akarod húzni a következő étkezésig? Amikor stresszes vagy? Amikor sok a munka, és legalább egy kicsit el akarsz szabadulni az íróasztal mellől (ennek a legtipikusabb formája a vizsgaidőszaki rágcsálás „hiszen enni csak kell!” felkiáltással)? Társaságban, amikor a többiek is rágcsálnak valamit? Vagy a tévézés. Esetleg a mozi jár együtt elengedhetetlenül a nassolással? Esetleg akkor kapsz be gyorsan valami nassot, ha rohansz, és nincs időd a rendes étkezésre?
  • Az is érdekes kérdés lehet, mit akarsz pótolni, esetleg elfedni a nassolással. Így vigasztalod magad, amikor szomorú vagy (esetleg azért, mert már gyerekkorodban is az édesség volt a vigasztalás eszköze)? Úgy érzed, megérdemled ezt a kényeztetést, ha már mással nem kényeztetett aznap az élet? Érdemes erre egy csipetnyi kíméletlen őszinteséggel tekinteni.
  • Az egészséges nassolás alapja lehet az is, hogy változtatsz az étkezéshez való hozzáállásodon. Az étkezés ugyanis egyszerre tápanyagfelvétel (tekintsük mondjuk üzemanyag-tankolásnak), és örömforrás. És ezzel nincs is semmi baj. De sokan szocializálódtunk úgy, hogy valami vagy finom és egészségtelen, vagy egészséges és íztelen. Vannak erősen ajánlott, de általában nem a legfinomabb ételek, és vannak a tilosak, amelyekkel legfeljebb néha ajánlatos „bűnözni”. Ugye észreveszed, milyen árulkodó már a szóhasználat is? Pedig az egészséges nassolás egyáltalán nem paradoxon. Nyugodtan rágcsálhatsz egy normális (vagyis azért nem túl nagy) adagot olyan ételekből, amelyek ugyanakkor az üzemanyagforrás szerepét is ellátják, vagyis egészségesek is.

Az egészséges nassolás titka az önszeretet

Ha a fogyás, vagy az egészséges testsúly fenntartása nem arról szól számodra, hogy minden földi jót igyekszel megvonni magadtól, majd büszkélkedsz az akaraterőddel, akkor meg kell keresni azt a pontot, ahol az egészséges és a finom ételek halmaza metszi egymást. Ehhez pedig nem jó kislánynak kell lenni, hanem szemérmetlenül hedonistának. Méghozzá abból a fajtából, aki közben igyekszik jót is tenni a testével. Ha jöhetek a saját példámmal: alapjáraton brutálisan édesszájú vagyok, csoki fagyival, süti tésztával, minden jöhet. Azóta tudtam jelentősen csökkenteni a cukorfogyasztásomat (cukormentes soha nem leszek szerintem, a tiltás nem az én világom), amióta mérlegelem: finom-e ez a valami annyira, hogy megérje ezzel mérgezni magam? Nincs-e valami olyan a közelemben, ami finomabb nála, ugyanakkor egészségesebb is? Olyasmi, ami minden szempontból jobban megéri a kalóriákat, mint egy tartósított, hidrogénezett, agyoncukrozott, műízű akármi?

Az egészséges nassolás minőségi ételeket jelent
Az egészséges nassolás nem tilalmakat jelent, hanem azt, hogy minőségi ételeket eszel

A tervezés is nagyon sokat segít

A legmenőbbek előre kiporciózzák maguknak a napi étkezéseket. Ha te ennyire nem vagy szervezett és fegyelmezett az egészséges nassolás területén, akkor is érdemes odakészíteni azokat a nasikat, amelyekhez nyugodtan nyúlhatsz, ha elkap a rágcsálhatnék. Ez különösen akkor fontos, ha úton vagy, akár a városban, akár azon kívül. Ha van nálad kaja, kevésbé csábítanak el a pékségek és a fagyizók – már csak anyagi megfontolásból is. Az egész napi étkezés végiggondolásakor pedig tervezd be ezeknek a rágcsáknak a kalóriáit is.

És számíts arra is, hogy időnként nem fogsz tudni ellenállni a cukrászsüteménynek, a cukorkának, a túrós táskának. Ha ez nem rendszeres, tehát az esetek 70-80 százalékában ragaszkodsz az egészséges nassolás alapelveihez, csak úgy 20-30 százalék csúszik el, akkor nincs gond. Nem vagyunk robotok, és ahogy annyiszor írtam már, az élet nem katonai kiképzőtábor. Vagyis élvezd nyugodtan, és felejtsd el a lelkiismeret-furdalást. Aztán térj vissza az egészséges életmódhoz. Ha viszont azt veszed észre, hogy túl gyakran nyúlsz egészségtelen rágcsálnivalókhoz, akkor menj vissza az első pontra, és nézd meg, mi lehet az oka

Fotók: Pixabay.com

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is ott tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

4 Comments

  1. Pingback: Rágcsálnivaló egészségesen, minden alkalomra (X) - Zöldsaláta

  2. Pingback: Segítség a fogyáshoz: 8 dolog, amiről nem is gondolnád, hogy számít - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .