Halloweenkor megfaragtuk, de egész télen esszük ezt a finomságot, amely vitaminjaival és ásványi anyagaival kárpótol a téli gyümölcshiányért. Őshazája Amerika, az inkák, a maják és az aztékok nemcsak élelemként fogyasztották, hanem hólyagbántalmak kezelésére és fájdalomcsillapításra is használták. Az európai felfedezők és gyarmatosítók közvetítésével került Európába az 1500-as években, de igazán csak a 19. század vége felé kedvelték meg az emberek.
Narancssárga színéből már sejthető, hogy rengeteg béta-karotint (az A-vitamin elővitaminját) tartalmaz. C- és B-vitaminokban is nagyon gazdag, magja pedig E-vitaminban bővelkedik. Ezek a vitaminok erőteljes antioxidánsokként védelmezik a szervezetet a szabad gyökök romboló hatásától, segítenek az immunrendszer erősítésében, a keringési és a daganatos betegségek megelőzésében, de a bőr korai öregedése ellen is jók, vagyis aki fél a ráncoktól, máris dobjon a sütőbe pár szelet tököt. Sok kálium, kalcium, foszfor és magnézium is van a sütőtökben, méghozzá optimális felszívódást biztosító arányban. Káliumtartalma a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában játszik szerepet, de vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is ismert. Energiatartalma 100 grammonként 80 kalória, szénhidrát-tartalma pedig körülbelül a burgonyáéval egyezik meg. Bébiételnek is szinte tökéletes.