A rendíthetetlen önbizalom nyomában

A rendíthetetlen önbizalom nyomában

Emelje fel a kezét, akinek még soha, egyetlen percre sem akadtak gondjai az önbizalmával! Az az egy, aki most jelentkezett, gyorsan tegye le a kezét, és jelentkezzen be egy pszichológushoz, mert az ennyire rendíthetetlen önbizalom… na, az nem természetes. De a viccet félretéve, tényleg mindenki szenved időnként az önbizalomhiánytól, van aki kisebb, van, aki nagyobb, akár bénító mértékben. Nekik segít Marisa Peer rendíthetetlen önbizalom című önsegítő könyve.

Kishitűségből rendíthetetlen önbizalom

Marisa Peer neves pszichoterapeuta, aki nem alaptalanul állítja. az, ahogyan magunkra gondolunk, sok mindet eldönt az életünkben. Nem mindegy, meg merjük-e pályázni az álomállást, vagy merünk-e új kapcsolatba kezdeni. Simán túljutunk-e a visszautasításokon, vagy egyáltalán, jól érezzük-e magunkat a bőrünkben úgy, ahogy vagyunk. El tudjuk-e fogadni magunkat minden hibánkkal, korábbi kudarcunkkal együtt, elégnek tekintjük-e magunkat? Rendíthetetlen önbizalom című könyve abban segíthet, hogy a kérdésekre egyre többször válaszoljunk igennel.

Írd át a mantráidat!

Nemrég leírtam, hogyan állok az önsegítő könyvekhez: fanatikus híve és követője egyiknek sem vagyok, de mindegyikben találtam már olyan gyakorlatot, olyan érvelést, amit a magaménak éreztem, és beépítettem a rutinba. Ahogy olyat is, amivel viszont egyáltalán nem tudok azonosulni.

Maeisa Peer: Rendíthetetlen onbizalom

Marisa Peer Rendíthetetlen önbizalom Létezik a tökéletesen rendíthetetlen önbizalom?

Ugyanakkor volt olyan része is a könyvnek, amit nagyon nem éreztem a magaménak. Bár tudom, hogy a mai zajban az tűnik ki a tömegből, aki minimum a győzelem, szuperélet, ingyen sör vonalon ígér eredményt, nekem kicsit sok ez a rendíthetetlen önbizalom dolog. Van egyáltalán olyan – úgy értem, a pszicho- és szociopaták bájos csoportján kívül? Nekem bőven elég lenne ígéretként az egészséges énkép, de tudom, hogy az meg nem hangzik elég „kattintósan”.

Sajnos időnként Marisa is belecsúszik az „akard nagyon, higgy magadban töretlenül, ne fogadd el a nemet” közhelyeibe, ami mellé azért ki kellene tenni a figyelmeztetést: tedd ezt, de csak egy épeszű határig. Ráadásul a „hitt magában és megcsinálta” példák között szépen felsorakoztatja Donald Trumpot, aki nemrég elég szemléletesen bemutatta, milyen, ha valaki nem találja el ezt a határt. Sorry, de nekem ő nem az egészséges önbizalom iskolapéldája. Ahogy a depresszióról szólva sem a sokadik helyen említeném meg, hogy kérjen az ember szaksegítséget, hanem rögtön az elsőn, csak utána ajánlva bármilyen más, házi gyógymódot.

Szuperhős, avagy a rendíthetetlen önbizalom,ha eltúlzott
Szuperhírónak nem kell lenni, de 9nbizalmad nyugodtan lehet

Fontos felismeréseket hozott

Az előbb leírt, viszonylag ritkás fenntartásaimnál azonban sokkal több az, ami tetszett a könyvben. A leírt gondolatmenet, a gyakorlatba is átültethető feladatok valóban hatásosak. Sok olyan hiedelemre is rávilágítanak, sőt, le is rombolják azokat, amelyekről lehet, hogy nem is tudtad, hogy ott vannak, és gátolnak a haladásban. A kommunikációban, a határaid meghúzásában, és az egészséges kapcsolatok fenntartásában is segít. Sőt, azt is zseniálisan elmagyarázza, miért nem hisz az emberek többsége a megerősítésekben (azt ugye, tudjuk, hogy félszívvel, robotként mormolva nem sokat érnek), és mit lehet ez ellen tenni.

Én például épp a Rendíthetetlen önbizalom olvasása közben döbbentem rá, hogy egy gyakori „szavam járása” mennyire negatív, és inkább mást kellene mondogatnom helyette. Mint ahogyan egy csomó más, apróbb-nagyobb felismerést is hozott a könyv, ami azóta szépen beépült az életembe, és már érezteti is a hatását.

Edzés a léleknek
A lelket is lépésről lépésre kell edzeni

A rendíthetetlen önbizalom tuti receptje helyett egészséges énkép lépésről lépésre

Persze ehhez nem csak olvasni kell, hanem gondolkodni, és a gyakorlatba is átültetni a dolgokat, de kétségtelenül megéri. A könyvhöz jár egy CD is egy fontos meditációval, ami szintén elindíthat egy alapvető változást abban, ahogy magunkról gondolkodunk. És ha mindez nem is egy instant megoldás a tökéletesen rendíthetetlen önbizalom felé, a boldogítóbb és sokkal egészségesebb önkép felé vezető útnak lehet az első lépése. Amit szépen, fejezetről fejezetre haladva követhet a többi.

A könyvet köszönöm a Cor Leonis Kiadónak!

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .