Oldd fel a stresszt 5 perc alatt!

Oldd fel a stresszt 5 perc alatt!

Az ilyen ötperces stresszkezelő technikákat azért szeretem, mert a “kerüld a stresszt” felszólítás – lássuk be – néha ufó. Ha nem költözöl ki a világ vége után két utcával kamillát termeszteni, akkor az élet bizony stresszel jár: munkahely, közlekedés, család (vagy épp az egyedüllét), pénzügyek… soroljam? Ha viszont nem lehet elkerülni a feszültséget, akkor meg kell tanulni vele bánni, mert egyébként csúnya dolgokat tud művelni. Szóval ha felismerted magadon a stressz jeleit, akkor kell valami kézzel fogható eszköz, hogy enyhüljön a feszkó.

Ezt a valóban csak öt percet igénylő technikát a Prevention oldalán találtam, és szerintem kifejezetten jól működik. Ráadásul nincs benne semmi hókuszpókusz, nagyjából bárhol elvégezhető, ahol öt perc nyugalomra tudsz találni (vészhelyzet esetén akár a munkahelyi vécében is).

1. lépés: kapcsolj ki!
Szó szerint vonulj ki a helyzetből, csukj magadra egy ajtót, kapcsold ki a telefont, a számítógépet, a lényeg, hogy legyen öt perc időd csak magadra, amikor senki sem zargathat.

Fotó: pixabay.com

2. lépés: lélegezz!
A lassú, mély légzésről régóta tudjuk, hogy megnyugtat és ellazít. Vegyél három mély levegőt az orrodon át, majd lélegezz ki szájon át. Lazíts, és engedd mélyre, a hasadba a levegőt, érezd, ahogy a hasad felfújódik a belégzésnél, és leereszt a kilégzésnél. Akár fújtathatsz, vagy ásíthatsz is, miközben kilélegzel.Engedd el az állkapcsod, és lazítsd el az arcod.

3. lépés: figyeld meg!
Szkenneld végig a tested, és figyeld meg, mit érzel. Feszül valamelyik izmod? Összehúzod a vállad? Figyeld meg a tartásod, és egyáltalán, mindenféle testi érzetet. Csináld ezt legalább egy percig.

Fotó: pixabay.com

 4. lépés: fogalmazd meg!
Fogalmazd meg, amit megfigyeltél, akár hangosan is kimondhatod, de ez nem kötelező, lehet csendben, magadban is. A lényeg, hogy fogalmazd meg – például azt, hogy felszínesen kapkodod a levegőt, vagy hogy teljesen beállt a vállad.

5. lépés: változtass!
Most, hogy tudod, mi nem komfortos, változtass: engedd le a vállad, igyekezz ellazítani a befeszült izmokat, egyenesítsd ki a görnyedt hátadat, vagy feszítsd meg és lazítsd el a végtagjaidat. Egy percig csakis azt csináld, ami jól esik a testednek. Ez már csak azért is jó, mert szó szerint a testeden érzed, hogy igenis tudsz változtatni, ha valami nem jó (ez pedig egyes beragadt helyzetek kezelésében is hasznos lehet.)

6. lépés: képzeld el!
Képzeld el a tested, a lelked ebben a megváltozott helyzetben. Nézd meg, hogy jobban érzed-e magad. Majd képzelj el egy hullámot, vagy hullámformát, amely a légzésed ritmusára nő és húzódik vissza.

Fotó: pixabay.com

7. lépés: indítsd újra a rendszert!
Most, hogy egy  kicsit lehiggadtál, döntsd el, mi legyen a következő lépés. Mi a legfontosabb prioritás ebben a pillanatban? Akár egy forró fürdő is lehet az, a lényeg, hogy téged szolgáljon. Vegyél még egy mély lélegzetet, fújd ki, és indulj, valósítsd meg!

(Opcionális 8. lépés: meséld el kommentben, vagy a Facebookon, hogy bevált-e a technika!)

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .