Családi wellness Ausztriában: strandolni ősszel is lehet!

Családi wellness Ausztriában: strandolni ősszel is lehet!

(Szponzorált tartalom) A strand két gyerekkel mindig hálás szórakozás. Főleg az, ha a gyerek- és úszómedencék mellett megfelelő számú csúszda is van, hogy gondoskodjon az adrenalin-löketekről. A szülőknek pedig az a legnagyobb nyereség, ha tudnak öt percnél tovább nyugodtan ülni a meleg vízben, esetleg a forró szaunában. Az pedig igazi főnyeremény, ha mindez egy helyen, egyszerre megvalósítható. Különösen akkor, ha a gyerek- és családbarátság, illetve a családi wellness fogalma nem csak szlogen, hanem nagyon átgondoltan, minden részletben megjelenik.

A lutzmannsburgi Sonnentherme élményfürdő szolgáltatásait tavaly márciusban, a Happy Family bloggertalálkozóján már sikerült letesztelni. Most azonban, ismét a Happy Family jóvoltából, az éles teszt következett, családi wellness a hangsúlyosan családbarát fürdőben.

Családi wellness Ausztriában
A tesztelők nagyjából egész nap ki se jöttek a vízből

Egy 10 és egy 7 éves fiú figyelmét – akármennyire is szeretik a strandot – nem könnyű huzamosabb ideig lekötni, így nagyon kíváncsi voltam, meddig tart ki a csúszdák, medencék és egyéb attrakciók iránti lelkesedés. Örömmel jelenthetem: egészen sokáig.

Délelőtt 11 körül érkeztünk meg a magyar határ közvetlen közelében levő fürdőbe. Budapestről körülbelül 3 órányi autózással érdemes számolni, a határon épp átérve azonban már csak pár száz méter a cél. A fiúk azonnal elindultak a csúszdák felé, bemelegítésként először a kisebb, benti „csöveket” választották. Kicsit később jöhettek a lifttel megközelíthető toronyból lefutó, nagyobb csúszdák, szépen sorban: először a gumiabroncsosak, majd a simák, végül pedig a 10 és fél éves nagyobbik a 11 éves kortól ajánlott, haladó szintű csúszdát is kipróbálta (szerinte nem is volt vészes). A „haladó” szint kivételével mindannyian utána csináltuk, ami nálam különösen nagy fegyvertény. Egy ideig ugyanis valamiért szorongtam a nagyobb méretű csúszdáktól, de úgy látszik, e téren javuló tendenciát mutatok. Ezeket a csúszásokat ugyanis nagyon élveztem.

Családi wellness, mint coaching-gyakorlat

Családi wellness a csúszdaparkban
A csúszda, mint coaching gyakorlat… Itt volt belőle választék!

Később, már a „vad folyó” elnevezésű sodrófolyosóban úszkálva az jutott eszembe (ójessz, családi wellness közben sem tudom meghazudtolni a coach énemet), hogy a maximalistáknak és a kontrollmániásoknak (igen, itt én is felteszem a kezem) tulajdonképpen remek coaching-gyakorlat lehet a csúszda és a sodrófolyosó. Itt ugyanis pont az a lényeg, hogy el tudd engedni a kontrollt, és csak egyszerűen élvezd a helyzetet. Haladóknak pedig azt a csúszdát írnám fel, amelyiknek az első szakaszán töksötét van, csak néhány apró, pici fénypont világít a csúszda falában. Mert itt aztán tényleg nem tudsz kontrollálni, előre tervezni, jól csinálni, csak menni kell, amerre visz a víz. És azt sem utolsó megtapasztalni, meglátni, hogy a gyerekeknek ez még milyen jól megy. Vajon hol veszítjük el ezt a képességünket?

Családi wellness Sunny Bunnynál
Sunny Bunny, a “címerállat”: időnként személyesen, teljes életnagyságban is megjelenik, és táncol egyet a gyerekekkel

A fáradt szülőknek a szaunavilág meglátogatását is kötelezővé tenném legalább egy fél órára. Nekem sajnos kicsit elveszett itt az időérzékem. Az eredetileg beígért fél órából egy óra lett – ezúton is elnézést a várakozó családtagjaimtól, akik viszont közben összefutottak Sunny és Pinky Bunnyval, a Sonnentherme “címerállataival”. Mentségemre szóljon, hogy végig kellett próbálnom a viszonylag elviselhető, kb. 50-60 fokos fényterápiás szaunát, a gyógynövényes szaunát, majd jöhetett a nagyon durva 95 fokos finn szauna. Itt ráadásul egy szaunaszeánszba is sikerült belecsöppennem (mondhatjuk, szó szerint). Amikor a szaunamester feléd legyezgeti a forró gőzt, na az valami egészen leírhatatlan érzés, és az izzadsággal kábé a féléves stresszmennyiség is elhagyja a testedet. A végén pedig pár perc aromás gőzzel lazítottam. Szóval ezt tényleg nem lehetett ott hagyni.

A gyerek-szaunától a rántott húsig

Persze a gyerekeket azonnal érdekelni kezdte, mi is ez az egész szauna-dolog. És ami a legjobb, ezt is kipróbálhatták biztonságos körülmények között, a fejlődő szervezetnek sem megerőltető hőmérsékletű gyerek-szaunában. És itt már bizony szaunakultúrára is nevelődnek a gyerekek. Ki van írva, hogy vedd le a fürdőruhát, tekerd körbe magad törölközővel – pont úgy, ahogy a „nagy” szaunában. Annyira jó lenne, ha a külhoni szaunakultúrához hasonlóan itthon is elfelejthetnénk végre a fürdőruhában szaunázást, és mindenki szaunalepedőt hordana! Senkinek sem kell meztelenül megmutatnia magát a többieknek, de a ránk rohadó fürdőruha akkor sem normális szauna-viselet, ellentétben a nedvszívó törölközővel vagy lepedővel…

Családi wellness beltéri csúszdákkal
Kint is csúszda, bent is csúszda…

Azt gondolom, hogy a családi wellness erről is szól: átadni az ilyen apróságnak tűnő infókat, amelyek remélhetőleg majd egyszer, később hasznosulnak. És az átgondolt gyerekbarátság épp az ilyenekben mutatkozik meg. Abban, hogy létezik gyerekszauna, szoptató- és altatószoba, és játékokkal teli gyerekmedence a piciknek, vagy akár videojáték a nagyobbaknak, hogy tényleg senki ne unatkozzon a családban.

Családi wellness közben néha megéhezünk
Az étteremben mindenki talál magának valami finomságot, Sőt, ebéd után jár a süti is, ebből a pultból!

És persze abban is, hogy az étteremben az egészséges választék mellett gondolnak a gyerekek klasszikus kedvenceire: a bolognai spagettire, a rántott húsra, a sült krumplira. Így biztosan senki nem marad éhen, még a válogatósok is találnak maguknak megfelelő finomságot.

Ugrás, avagy a kinti medencét is kipróbáltuk

Annak, hogy egy melegebb októberi napon indultunk útnak, extra előnye is volt. A 25 fokos hőmérséklet ugyanis arra is megfelelt, hogy kipróbáljuk a kinti medencéket, legalábbis azt, amelyikhez ugrótornyok is tartoznak. Persze nem mondom, hogy melegünk volt csuromvizesen lépcsőzve, de így legalább egyikőnk sem ingott meg az elhatározásban, hogy innen márpedig le kell ugrani. A fiúk különösen élvezték az ugrálást (szevasz, extra adrenalin).

Családi wellness kül- és beltéren
A külső medencék egy része a csúszdatoronyból nézve

Utána pedig visszarohantunk a belső térbe, és végre a megfáradt szülők tempóját felvéve nyúlhattunk el a melegvizes-jacuzzis medencében a pihentető családi wellness jegyében. A délután további részében tettünk még néhány kört a csúszdák – hullámmedence – jacuzzi háromszögében, majd kellemesen elfáradva, de nagyon vidáman indultunk el hazafelé. Aznap este senkinek nem kellett könyörögni a lefekvésért és az alvásért!

Családi wellness még több csúszdával
És csúszdák, és csúszdák, és csúszdák…

 

Családi wellness a melegvizes medencében
A meleg vizű, jacuzzis pihenőmedence

 

Családi wellness Lutzmannsburgban
Családi szelfi Sunny Bunny fényképfala előtt

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

Fotók: saját

2 Comments

  1. Pingback: Natúrkozmetikumok kicsiknek és nagyoknak - tesztel az egész család - Zöldsaláta

  2. Pingback: Ziaja Baltic Home Spa fit, avagy a strandtest-ügy - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .