Egyszer már rápörögtem itt a gyömbérre, amit azóta is nagyon szeretek, bár már nem fogyasztom kilónként, mint akkoriban. Viszont most
megakadt rajta a szemem a zöldségesnél, egy hátsó rekeszből beugrott, hogy jó lesz ez nekem nátha ellen. Végülis hasonló kvalitásokkal bír, mint a fokhagyma, csak lehet még utána is emberek közé menni. És tényleg bevált….
Limonádé és tea nátha ellen
Nem kicsi mennyiséget toltam belőle, 4 nap alatt elfogyott egy jó ötcentis gyökér. Reszeltem belőle a limonádémba (jó sok citrommal, C-vitamin löketként), forráztam tealevelek mellé, vagy egyszerűen önmagában csináltam belőle teát.
Úgy leizzadtam tőle, mint a valamikori boldog emlékű Kalmopyrintől, és két nap után felszámolta a takonykórt. Plusz egyszerűen legyalulta a nálam ilyenkor szokásos kezdődő hörghurutot és „aligtudokbeszélni” jellegű köhögést . Egy reggel úgy keltem, hogy „na, a fenébe, már megint két hétig köhögni fogok”, jött egy jó erős gyömbértea, aztán elmúlt ez az izé. Így, ahogy írom, csak úgy egyszerűen. Úgyhogy azóta a gyömbér nagyjából állandó szereplő lett az itthoni natúr házipatikában. Szóval érdemes kipróbálni, bár biztos, ami biztos, én terheseknél nem erőltetném (az aromaterápiában a gyömbér illóolaját nem szokták ajánlani a várandósság alatt, szóval én az extra óvatosság jegyében nyersen sem enném nagyobb mennyiségben….).
Vaníliás-gyömbéres náthaűző tea
És a végére a hedonista csodarecept:
– vanília ízesítésű tea (én az IKEA-ban szereztem be, a házi bioboltjukban, rebarbara-vanília ízű bio-tea a becsületes neve, de bármilyen fekete tea jó lehet helyette)
– reszelt gyömbér (kevés, mert brutálisan erős íze lesz!)
– egy kávéskanál vaníliakivonat (csak hogy a kalapkúrának is adjunk)
Ezt a keveréket kell leönteni forró vízzel, pár perc után leszűrni és pici barna cukorral vagy mézzel ízesíteni. Ha gondolod, mehet bele citromlé, de akár egy kis fahéj vagy forraltbor-fűszerkeverék is, mert nehogy már elég legyen a jóból.
Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!
Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit