Sportolni akarok – de hová menjek?

Sportolni akarok – de hová menjek?

Tegyük fel, hogy megvan a sziklaszilárd elhatározás: mostantól rendszeresen mozogni fogsz. De hol is? A nagyobb városokban kismillió edzőterem, fitnesz-szalon, wellnessklub, jógastúdió, tánciskola és még ki tudja, mi kelleti magát minden sarkon. Nagy kérdés viszont, hogyan találhatsz közöttük olyat, ahol tényleg jól érzed magad, akár hosszú távon is. Íme néhány szempont a válogatáshoz.

110107-F-2616H-007photo © 2011 Kenny Holston | more info (via: Wylio)

1.   Tér: azaz jól nézd meg, hol a kiválasztott edzőterem. Hiába csúcsszuper a hely, ha egyszer három átszállással a város másik végére kell elbumlizni miatta. Az első zsúfoltabb napodon úgy fogod kihagyni az edzést a távolság miatt, mint a pinty.
2.   Idő: azaz mikor vannak az órák? Ha minden alkalommal az utolsó pillanatban esel be, mert épp csak el tudsz szabadulni a munkahelyedről, mi lesz, ha egyszer rá kell húznod tíz percet a munkaidőre? Van-e órájuk hétvégén is, hogy be tudd pótolni, ha esetleg hét közben nem jutottál el sportolni (bár ilyen úgysem lesz, ugye?)
3.   Pénz: nem elhanyagolható szempont, hogy az edzésre járás ne terhelje túl a családi kasszát. Sokszor persze ebben az ügyben is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve, de érdemes valamilyen középáras-középutas megoldást találni. A túl drága órákat ugyanis az első anyagi nehézségnél kihagyod majd, hiszen ezen lehet a legjobban spórolni.
4.   Tisztaság és felszereltség: naná, ez az alap. Légy kritikus az öltözővel, a mellékhelyiséggel, a zuhanyzóval, a szaunával is. Lelakott, netán balesetveszélyes felszerelésekkel telezsúfolt dohos pincébe akkor se menj, ha olcsó. Inkább fuss egyet a szabadban, többet érsz vele…
5.   Személyzet: nehogy már neked kelljen rosszul érezni magad, mert megzavarod a recepcióst a körömlakkozásban… Amelyik edzőterem nem ad arra, kik fogadják a vendégeket a bejáratnál, az sok egyéb dologra sem ad.
6.   Oktató: ez nagyjából a legfontosabb dolog, hiszen egy jól képzett oktató véletlenül sem diktál majd olyan mozdulatot az órán, amelytől lesérülhetsz. Először is legyen neki mindenféle végzettséget igazoló pöcsétes papírja arról, hogy jogosan, legálisan csinálja azt, amit csinál. De ez nem minden: nem árt, ha odafigyel a vendégeire. Ha a csoport többsége képtelen követni a művészi, hipergyors step-koreográfiát, nem biztos, hogy ők a falábúak… Emellett elvárható, hogy legyen kedves, inspiráló, javítson ki, ha valamit rosszul csinálsz (és ezzel ismét csak minimalizálja a sérülésveszélyt). Ha ez mind megvan, de az illető személyisége egyszerűen nem passzol a tiedhez, akkor sem kell erőltetni az együttműködést, próbáld ki inkább egy másik edző óráját, hátha ő szimpatikusabb lesz.
7.   Csoportszellem: ha a heti rendszeres aerobikórán nagyjából fix törzsgárda alakul ki, az nagyon komoly húzóerő lehet. Ha jól érzed magad a csapatban, kevésbé akarod majd a rossz napjaidon kihagyni az edzést.
8.   A nép szava: ha elmész egy próbaórára, kérdezz körbe, ki mennyire szeret az adott helyre járni. Sok minden kiderülhet…
9.   Kiegészítő szolgáltatások: szeretnél edzés után lelazulni a szaunában? Akkor nem árt, ha van…
10. Végül, de nem utolsósorban: szuper órák: Hiába tuti egy edzőterem, ha csak boksz és step van a választékukban, miközben te inkább valami táncosat nyomnál (és fordítva). Az persze egy külön ügy, hogy hogyan találja meg az ember az igazit a sportágak és irányzatok között, de talán az alábbi támpontok segítenek egy kicsit:
                              bulis fazonoknak: Zumba, BodyJam, Dance Aerobic
                              nőcis edzést keresőknek: Nia, meditatív aerotréning, Port de Bras
                              kemény csajoknak: boot camp, iron boksz, kettlebell, bodypump
                              nyugalomra vágyóknak: jóga, tai chi, pilates

Ha mindezek ellenére a próbaóra nem hoz lelkesítő eredményt, ne érezd úgy, hogy mindenképp ragaszkodnod kell a kiválasztott helyhez és órához – nyugodtan próbálkozz tovább, hátha van még jobb verzió!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .