Már a zöldség sem egészséges?

Már a zöldség sem egészséges?

Az élelmiszerbotrányok újabban a megrögzött bioétel-fogyasztókat sem kímélik: itt van mindjárt a fuzárium-ügy, ami sajnos a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek kedvelői számára is rossz hír. Szóval joggal tehetjük fel a kérdést: azt már régóta tudjuk, hogy tartósítószeres-színezékes ételeket enni nem jó ötlet, de most már a bio sem egészséges? Zöldséget, gyümölcsöt azért még ehetünk? Természetesen igen, de jól meg kell gondolni, hol vesszük őket. Egy korábbi élelmiszerbotrány idején, egy női lap számára készítettem interjút Dömölki Líviával, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Élelmiszer-szakértői bizottságának vezetőjével. A cikknek ez a része akkor nem jelent meg, pedig minden nyáron újra és újra aktuális.

Ne vásárolj a főút mellett!
Dömölki Lívia szerint a forgalmas főutak mellett árult gyümölcs például nem a legjobb választás, hiszen a kitett áru bőven kap a kipufogógáz vegyületeiből, amelyek le is rakódhatnak a héján. Olyan gyümölcsöt, amelyiknek nem fogyasztod el a héját, például dinnyét lehet itt venni, másfélét azonban nem ajánlatos. Ha mégis ilyesmit választasz, nagyon alaposan mosd meg a gyümölcsöt, még jobb, ha meg is hámozod.

Vigyázz a déligyümölccsel!
A bevásárlóközpontok nagyon komoly követelményrendszert állítanak a beszállítóik elé, ám tény, ami tény: ide általában a nagyüzemi termelésből kerülnek az áruk, amelyben műtrágyákat, permetszereket használnak. Épp ezért az alapos mosásról, tisztításról az itt vásárolt termékek esetében se feledkezz meg.
A déligyümölcsök is tartogatnak veszélyeket: külső héjukat vegyszeres kezelésnek vetik alá, különben a hosszú úton a gyümölcs megromlana. A citrusfélék esetében a legismertebb gombaölő szer a nátrium-o-fenil-fenolát, amelyet általában más szerekkel kombinálva alkalmaznak, és amely nagy mennyiségben több tanulmány szerint is egészségkárosító hatású, ugyanúgy, mint a banán penészgomba elleni védőanyaga, a tiabendazol. Bár ezeket a gyümölcsöket hámozva fogyasztjuk, az alapos mosás itt is elengedhetetlen, nehogy a hámozáskor a kezünkről rákerüljön a vegyszer a gyümölcshúsra.
Soha ne vásárolj gyümölcsöt, zöldséget aluljáróban, ugyanis lopott áru is lehet. Nemcsak azért érdemes ezt megfogadni, hogy ne támogass bűnözőket, hanem azért is, mert veszélybe kerülhetsz, ha a terményt a permetezés után röviddel lopták el a gazdától. Minden permetezőszer alkalmazása után előírnak ugyanis egy bizonyos várakozási időt, amelyen belül a termény nem fogyasztható, mert csak ezután bomlanak le a vegyszer ártalmas hatóanyagai. A gazdák be is tartják ezt az időszakot (a hatóság pedig ellenőrzi az általuk vezetett permetezési naplót), a tolvajok azonban nyilvánvalóan nem törődnek vele.

Mosd meg, áztasd be!
S hogy mi a megoldás? Dömölki Lívia szerint a legjobb, ha a legközelebbi piacon kiválasztasz egy szimpatikus őstermelőt, és tőle veszed meg a család zöldség- és gyümölcsadagját. Az is jó megoldás, ha bioterményeket vásárolsz, ezek előállítása azonban épp a vegyszermentesség miatt nagyon munkaigényes, így ezek a zöldségek-gyümölcsök valamivel drágábbak, mint a „sima” piaci áruk. Bárhol is vásárolsz zöldféléket, nagyon alaposan mosd meg őket: még jobb, ha beáztatod, és váltott vízzel újra, és újra átöblíted. A salátát, amelynek rücskös leveleiről nagyon nehéz eltávolítani a szennyeződéseket, leveleire szedve, vagy apróra tépkedve áztasd be, majd több vízzel is alaposan mosd át. (Sok kisállattartónak okozott már szomorúságot, hogy törpenyula, tengerimalaca elpusztult a vegyszeres salátától. Könnyen elképzelhető, hogy az a zöldség, amelynek vegyszertartalma elpusztíthat egy kisállatot, nekünk sem tesz jót.)
A szakértő szerint nagyon fontos az is, hogy a penészes élelmiszert azonnal dobd ki, ne fogyassz belőle. Egyáltalán nem jó megoldás a penészes részt kivágni, és megenni a gyümölcsöt, mivel a penészgombák ekkorra már a gyümölcs más részein is megjelenhettek. A gombák hosszú távon ható mérgező anyagokat, mikotoxinokat termelnek, amelyek sok esetben még a permetező szereknél is veszélyesebbek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .