A zsír nem az ellenséged!

A zsír nem az ellenséged!

A fogyni vágyók néha, első elszántságukban szinte undorral ejtik ki a szót: “zsír”. Mintha a testükön található zsírszövet valamiféle közellenség lenne, amit a legjobb volna teljes egészében likvidálni.

Nos, ez egyáltalán nincs így. A test zsírtartalmának fontos élettani szerepe van: részt vesz a hőháztartás szabályozásában, kipárnázza, védi és szigeteli a belső szerveket, és egyfajta energiaraktárként is működik, ráadásul a hormonrendszer egyensúlyának is lényeges tényezője.A testzsírszázalék-érték egyszerűen azt mutatja meg, hogy a testtömeg hány százalékát adja a zsír. Az optimális testzsírszázalék-értékek a férfiak és nők esetében eltérnek (ráadásul a különböző források mindenütt kissé eltérő értékeket adnak meg). A profi férfi sportolóknak 5-9,9 százalékra is lemehet a testzsírszázalék-értéke, míg az ugyanilyen profi nőknek általában 10-13,9 százalék között van. A fitt férfiakra jellemző érték 10-17,9%, nőknél ugyanez 14-17,9 százalék. Az átlagos alkatú férfi zsírszázalék-értéke 18-19,9%, az átlagos nőé 20-25,9% közötti. Férfiaknál 20-25,9% között enyhe, 26% fölött súlyosabb elhízásról beszélünk, nőknél az enyhe elhízást a 26-35,9 százalék közötti érték, a súlyosat a 36% fölötti érték jelenti. (Forrás)
S hogy miért ez a különbség? A női szervezet hormonális okok miatt is több zsírt raktároz, voltaképpen így készül fel a terhességre. Nem véletlen, hogy a túl alacsony testzsírszázalékú anorexiásoknak elmarad a menstruációjuk, és a termékenységük is veszélybe kerülhet. Érdemes ezt megfontolni, mielőtt igyekeznél minden zsírt leégetni magadról…Persze a másik véglet sem jó, a túl magas testzsírszázalék sem tesz jót a női test hormonális egyensúlyának (ráadásul az elhízás rengeteg más betegségnek is az okozója lehet, erről majd később). A testzsírszázalék-értéket a legjobb a fitt tartományban tartani, de az átlagos alkatra jellemző értékek is beleférnek az egészséges életmódba.
A testzsír mérése kétféleképpen történhet: a bioelektronikus impedancia módszerével mérő műszerek (ez a nagyon tudományos elnevezés körülbelül az olyan mérőeszközöket jelenti, mint pl. a testzsírszázalék-mérő funkcióval ellátott szobamérleg, avagy a mérőeszköz profi, kézi változatai) rendkívül enyhe elektromos jel segítségével a szövetek ellenállását mérik. Ebből az adatból a testsúly,a testmagasság, az életkor és a nem figyelembe vételével számítják ki a zsírszázalék-értéket. A másik módszer a kaliperes mérés, ilyenkor egy speciális eszközzel a test bizonyos részein a bőrredő mérésének adataiból számítják ki a testzsírszázalékot. Míg az első módszerrel önállóan is mérhetünk (vigyázz, érdemes száraz testtel ráállni a mérlegre, közvetlenül zuhanyozás vagy nagyobb mennyiségű folyadék elfogyasztása után csalóka lehet az érték), addig a kaliperes mérést általában szakember, pl. személyi edző végzi.

Angolul itt, itt és itt olvashatsz többet. Magyarul itt, és itt találhatsz információt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .