Gordon Ramsay éttermétől a sujtás ékszerek világáig: Pálházy-Nagy Zsuzsa és az SPS Sujtás

Gordon Ramsay éttermétől a sujtás ékszerek világáig: Pálházy-Nagy Zsuzsa és az SPS Sujtás

Régebben, az interneten nézelődve csak annyit tudtam róluk, hogy a sujtás ékszerek gyönyörűek, nőiesek, látványosak, és ránézésre is nagyon munkaigényesek. Aztán a női vállalkozók egy internetes csoportjában találkoztam Pálházy-Nagy Zsuzsával, az SPS Sujtás ékszerek készítőjével, aki nemcsak mesélt nekem ezekről a csodákról, hanem készített is számomra egy pár egyedi fülbevalót, amelyikkel együtt várunk a korlátozások utáni első különleges alkalomra.

Pálházy-Nagy Zsuzsa, az SPS sujtás ékszerek alkotója

Zsuzsa életútja egyébként azelőtt sem volt unalmas, hogy a sujtás ékszerek készítése meghódította volna magának. Élt Írországban, ahol Gordon Ramsay egyik éttermét vezette, majd itthon is idegenforgalmi közgazdászként, rendezvényszervezőként dolgozott. Mellette hobbiból készített szép, kreatív tárgyakat, és ahogy az már lenni szokott, a hobbiból a gyerekekek mellett lett vállalkozás.

Ezt olvastad már? 5 trend, amivel már most is tavaszt idézhetsz

Inspiráció a Pinterestről és a Youtube-ról

Már gyerekkoromtól kezdve szívesen kreatívkodtam, kötöttem, varrogattam – meséli Zsuzsa – amikor megszülettek a gyerekek, akkor is szívesen készítettem, ekkor még csak hobbiként, mindenféle szépséget, amelyekhez a Pinteresten gyűjtöttem az inspirációt. Itt találtunk egymásra a sujtás ékszerek készítésének technikájával is, amit később Youtube-videókból és a nagyon kevés szakirodalomból tanultam meg. Az első idők nem voltak zökkenőmentesek. Nem a megfelelő anyagokkal dolgoztam, így az eredmény sosem lett olyan szép, amilyennek elképzeltem azokat. Rövid időn belül a kutakodás és segítőkész alkotótársaim elvezettek a jó minőségű alapanyagok lelőhelyéhez, és varázsütésre a végeredmény is javulni kezdett. Az viszont tény, hogy nagyon idő- és munkaigényes technikáról van szó.

SPS sujtás ékszerek 01

Zsuzsa szerint az első, már nyilvánosan is vállalt darabja egy menyasszonyi fejék volt, amelyet egy rokonának készített. Azóta is folyamatosan fejleszti magát, és kísérletezik: mostanában Swarovski-kristályokat, Epoxy-gyantából készült köveket, valamint olyan különlegességeket foglal bele az ékszereibe, mint például az én fülbevalómba került Shibori-selyem. Az ékszerei pedig – amelyeket ma már teljes munkaidőben készít – nemcsak varázslatosak, hanem teljesen egyediek, személyre szabottak is.

Ezt olvastad már? 2021 színe, a szürke és a sárga

Az SPS sujtás ékszerek a New York-i divathét kapujában

SPS ékszerek 04

Zsuzsa ugyanis soha nem készít két egyforma darabot. Ha valakinek nagyon megtetszik a honlapján egy darab a lefotózott sujtás ékszerek közül, akkor reprodukálja, de valamit akkor is változtat a terven. A tatai Esterházy-kastélyban nemsokára nyitó, exkluzív kézművesbolt számára is úgy alkot kollekciót, hogy a darabok azért nem lesznek minden pontjukon teljesen egyformák.
Bár saját bevallása szerint nem könnyű az egyedi sujtás ékszereket megismertetni a nagyközönséggel, Zsuzsa tehetségére nem csak itthon, hanem külföldön is felfigyeltek. Egy pályázat nyomán, a világ valamennyi tájáról jelentkezők közül kiválasztott 10 alkotó egyikeként került New York-i divathét Flying Solo elnevezésű, egyedi, kézműves technikákkal készült darabokat bemutató showjának meghívottai közé. Bár a járvány miatt a bemutatkozás őszre tolódott, az eredmény akkor is kivételes.

SPS sujtás ékszerek 03

Egy ősi magyar technika új élete

A sujtás, mint technika a történelmi magyar viseleteken is megtalálható: a magyar népviseletben is ismert volt a sujtás-zsinórral készült díszítés, innen került át a díszmagyar viseletekbe. Ékszert azonban ekkor még nem készítettek ezzel a technikával, ez 20-21. századi találmány.

A sujtás ékszerek olyanok, mint a női lélek

SPS fülbevaló 01
Ezt a fülbevalót Zsuzsa külön nekem készítette

És hogy milyenek az exkluzív SPS sujtás ékszerek? Zsuzsa szerint épp olyanok, mint a női lélek: finomak, könnyűek, ugyanakkor nehéz őket figyelmen kívül hagyni. A nagyobb darabok viseléséhez ugyan kell egy kis merészség, ám aki „öszeszokik” egy ilyen hatalmas, látványos ékszerrel, az nem fogja megbánni. (Akinek pedig inkább az apróbbak a zsánerei, ilyet is találhat a választékban.)

SPS  fülbevaló 02
Várjuk a tavaszt…

Én legalábbis fél napig csak távolról nézegettem a saját, csodás, hatalmas fülbevalómat. Aztán különböző ruhákhoz próbáltam fel, nézegettem, hogy is érvényesül a legjobban. Amióta viszont összeszoktunk, tudom, hogy együtt ragyogunk. Már csak a megfelelő alkalomra várunk.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Judit, SPS Sujtás (az alkotó engedélyével)

One comment

  1. Pingback: Húsvéti finomságok, vicces tálak, szuper ötletek - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .