Ezért sportolj a legnagyobb hajtásban is! (X)

Ezért sportolj a legnagyobb hajtásban is! (X)

(Támogatott tartalom) Nálam az utóbbi időben elégé felpörgött a munka, és persze nem állnak meg a nem munkajellegű tevékenységek sem – a nap viszont még mindig csak 24 órából áll. Mindenkinek vannak ilyen időszakai, dúl a hajtás, azt sem tudod, hol áll a fejed, és hol spórolj meg fél órát, hogy ne csússz mindig mindennel. 

Egyet szeretnék kérni: ha lehet, ne a sporttal spórolj. Az edzésre ugyanis a legnagyobb hajtás idején is nagy szükséged van, sőt, mondhatnám, hogy nagyobb, mint máskor. Röviden összefoglalva azért sportolj, mert egyrészt az ember mozgásra van kitalálva, másrészt pedig azért, mert a sport jóval többet ad vissza, mint amennyit időben, energiában rá kell szánnod. De kifejtem bővebben is

Sportolj, hogy bírd
Fotó: Pixabay.com

Sportolj, hogy bírd! 

Először is, erősíti az immunrendszert. Ebből pedig két dolog következik. Az egyik, hogy kevésbé kapod el a kóbor fertőzéseket, vagyis nem fogsz a legnagyobb hajtás közepén kiesni a munkából. (Persze van az a helyzet, hogy a szervezeted ellentmondást nem tűrően közli, hogy most már állj le egy kicsit, de ahhoz azért viszonylag hosszas túlterhelés kell. Ha lehet, inkább csak rövid hajtós időszakokat vállalj be.) A másik pedig az, hogy a túlpörgés és a stressz károsító hatását legalább egy kicsit ellensúlyozod, vagyis visszabillented azt a bizonyos mérleget, amennyire lehet. Vagyis azért sportolj, hogy jobban bírd a terhelést.

Sportolj örömmel
Fotó: insportline.hu

Energiát ad. Ha egész nap csak a fotelben ülsz a gép előtt, egyre fáradtabb leszel, és egyre kevesebbet bírsz. Ezt csak úgy lehet megfordítani, ha mozgásba kezdesz. Elsőre nem kell sok, nem kell végigtolni egy kőkemény kardioedzést – elég 10 perc,a saját tempódban, nagyjából bármiből, a szobakerékpártól vagy fitneszkerékpártól az otthoni futópadon keresztül a sétán át a jógáig. Majd másnap 15, utána 20, és így tovább, ezután pedig az intenzitást is elkezdheted növelni. Azt fogod észrevenni, hogy fokozatosan egyre jobban bírod.

Szellemileg is felfrissít, kitisztítja a fejed, kikapcsol. Nem punnyadsz bele teljesen a munkába, mégis van egy kis kikapcsolódás a napodban, egy kis idő, amiről elmondhatod, hogy csak a tiéd. És közben megszűnik a fejedben az állandó kattogás, agyalás. Vagyis sportolj, mert utána szellemi síkon is hatékonyabban tudsz majd visszatérni a munkához, méghozzá úgy, hogy végre kibillentél abból a kerékvágásból, amelybe az edzés előtt beleragadtál. Így még arra is esélyed van, hogy legyen egy jó ötleted, kreatívabb legyél, hamarabb végezz a melóval, ezáltal pedig több szabadidőd legyen. 

Oldja a stresszt. Ha nagy a hajtás, akkor előbb-utóbb stresszes, ideges leszel, különösen, ha még komoly tétje is van a dolognak, például egy sok pénzt érő projekt képében. Rosszabb esetben ez odáig fajulhat, hogy nem tudsz aludni, amitől egyre fáradtabb, és még stresszesebb leszel. A mozgás viszont szépen feloldja az idegességet, kitisztítja a fejedet, megnyugtat, és felvidít. Testmozgás közben a jó közérzetért is felelős endorfin szabadul fel a szervezetben, vagyis akármilyen harapós hangulatban is indultál neki, nagy eséllyel jobb kedved lesz az edzés után.

Azt már szinte írnom sem kell, hogy mivel a mozgás fogyaszt és formálja a testedet, nem kell attól tartanod, hogy a sürgős projekt végére az ilyenkor szinte törvényszerű nassolástól szépen belealakulsz a székbe, és minimum egy-két pluszkilóval leszel gazdagabb. Vagyis sportolj, hogy jó formában maradj. 

Sportolj, hogy megismerd magad
Fotó: insportline.hu

Sportolj, hogy megismerd magad! 

 A hosszú távú hatása sem elhanyagolható: aki rendszeresen sportol, az a saját öregedését is lassítja: a kisportolt test tovább marad feszes, tónusos, és a legtöbb időskori probléma (pl. a csontritkulás vagy a szív- és érrendszeri betegségek) megelőzésére is a sport a jó módszer. 

Nem utolsó sorban pedig sokat tanulhatsz abból, ahogyan elindulsz kicsiben, és fokozatosan egyre növeled a terhelést, majd eléred a célodat. Kiderül, milyen edzések vonzanak: inkább a táncos, koreografált dolgokra buksz, vagy a statikusabb edzésekre, esetleg csakis a természetben szeretsz sportolni? Rájössz, mikor vagy hajlamos feladni: egy nehéz nap után van kevesebb kedved belekezdeni, vagy egyedül nem szeretsz belevágni, esetleg szükséged van néha-néha egy csalónapra, mert nem lehet mindig fegyelmezettnek lenni? Mikor megy szinte magától, és mikor kell extra energiát mozgósítani, hogy kitarts? Megtapasztalhatod, hogyan reagál a tested a mozgásra, hol kezdesz el először formálódni, hol vannak a gyenge pontjaid – mindez pedig az önismeretet is fejleszti, az pedig, ugye mindennek az alapja.

Sportolj örömmel!

A kitartás titka pedig szerintem egészen egyszerű, nem győzöm elégszer leírni: olyan sportot válassz, amit kedvvel csinálsz, amit alig vársz, amit közben sem szenvedésként élsz meg. Persze nem árt, ha könnyen hozzáférhető (ha nincs a közelben uszoda, akkor nehéz lesz szinkronúszó edzésekre járni, vagy hajnalok hajnalán a medencébe vetődni), és az ideális az lenne, ha kardió, erősítő gyakorlatok és nyújtás is szerepelne a programban, de kezdésnek érd be annyival, hogy találsz valamit, amit örömmel csinálsz, ne azért sportolj, mert kötelező. Kísérletezz, és merj váltani, ha valami már nem érdekel, vagy akár többféle sportot is űzhetsz felváltva. Ez hobbisport, nem verseny: nem arról van szó, hogy több évtizednyi munkával profi legyél egyvalamiből, hanem arról, hogy megszeresd a mozgást. Szerezz be egy jógaszőnyeget, egy pár súlyzót, vagy akár egy görkorcsolyát (ezeket az inSPORTline weboldalán is megvásárolhatod), és máris kezdheted a próbálkozást! Ha megjött a kedved a sportoláshoz, az insportline.hu oldalon a rendelésnél használd a Zöldsaláta olvasóinak fenntartott zsblog10 kuponkódot, amellyel május 15.-ig 10 százalékkal olcsóbban vásárolhatsz!
A cikket az inSPORTline sportáruház támogatta.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

One comment

  1. Pingback: 4 sportos Youtube csatorna a hatékony otthoni edzésekhez - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .