Citromos tea? Inkább a limonádé!

Citromos tea? Inkább a limonádé!

Nálam már szinte közhelynek számít, hogy ha a család elkap valami náthát (mint ahogyan nemrég ismét szépen hazamasírozott valami különösen szemét vírus valahonnan), akkor nem a citromos tea az első, hanem a limonádé, nagy mennyiségben, sok, frissen facsart citromlével. Persze csinálok teát is, de azt inkább tényleg azért, mert szeretjük az ízét, és felmelegít, meg különben is, jólesik a fájó toroknak. Meg persze gyömbérteát, mert az tényleg gyógyít.

citromos tea vagy inkább limonádé?
Nem mindegy, mibe teszed a citromlevet (Fotó: pixabay.com)


A citromos tea ugyanis nem sok C-vitamint tartalmaz, legalábbis akkor, ha a citromlevet a forró teába öntöd. A C-vitamin hő hatására villámgyorsan bomlásnak indul, 60 Celsius-fok fölött már jó része elbomlik pár perc alatt. (Legalábbis ezt állítja a legtöbb szakértő, bár állítólag vannak olyan kísérletek, amelyek szerint a világon semmi baja sem lesz. Én mindenesetre maradok a régi ajánlásnál, biztos, ami biztos.) Ráadásként a mézben levő értékes enzimek is hőérzékenyek, vagyis a forró teába tett citromlé és méz ízesítőnek tökéletes, de természetes gyógyszerként már nem elegendő. Sokkal jobban jársz, ha inkább megvárod az ízesítéssel, amíg kihűl a tea, mert így a C-vitamin tartalmát is megkíméled. Amikor pedig nincs feltétlenül szükséged a langyos, vagy meleg italra, csinálhatsz egyszerűen citromos limonádét – így a folyadékpótlás is megvan, és a C-vitamin is megmarad.

Ugyanezért nem szabad egyébként forró vízbe tenni a csipkebogyóteát sem. A csipkebogyóban rengeteg C-vitamin van, de ha leforrázod, akkor hamar annyi is lesz neki. Sokkal jobban jársz, ha este leöntöd a csipkebogyót langyos vagy hideg vízzel, 5-6 órán át, vagy még tovább áztatod, és reggel megiszod.

Citromos tea vagy limonádé: mindegy, csak pótold a folyadékot!

A tea sem rossz, csak pótold a folyadékot! (Fotó: pixabay.com)

Egy szempontból viszont mindegy, hogy meleg, citromos tea vagy limonádé kerül a poharadba: ha náthás vagy, akkor mindenképpen érdemes sok folyadékot fogyasztani. A kiszáradt nyálkahártyán ugyanis előszeretettel szaporodnak a vírusok, míg a hidratáltat nem szeretik annyira. A rengeteg folyadék tehát megelőzésnek is jó, és a gyógyulást is segíti. Ráadásul kicsit “átöblíti a rendszert”, ami ebben a helyzetben különösen hasznos dolog, bár a bőséges folyadékellátást máskor is ajánlani szokták.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .