Izzadsz? Enyhítsd természetesen!

Izzadsz? Enyhítsd természetesen!

Bár 40 fokban én is elég nehezen szoktam elhinni, a verejtékezés jó dolog, hiszen megakadályozza, hogy a testünk túlmelegedjen, és méregtelenít is. Másfelől viszont kellemetlen is tud lenni: sem a ruhán okozott foltját, sem az illatát nem szeretjük. Ellenszereként kétségkívül a leghatékonyabb a verejtékmirigyeket összehúzó alumíniumvegyületeket tartalmazó dezodor. Igen ám, de ezeket a vegyületeket számtalan betegséggel hozták már kapcsolatba, és ha jobban belegondolsz az sem túl jó ötlet, hogy hosszú időn át akadályozd a verejték kiürülését, ami egy természetes folyamat. De akkor vajon marad a csatakosra izzadás, vagy van más esély is? 

Miért izzadunk?

Az emberi test a verejtékezés révén hűti magát, emellett az izzadás méregtelenítő funkciókat is ellát. A kellemetlen szagot az izzadságban felszaporodó baktériumok okozzák. Mivel az izzadás egy természetes folyamat, nem érdemes póruseltömítő anyagokkal teljesen megakadályozni. Aki hosszabb ideig így tesz, az akár azt is tapasztalhatja, hogy a bőrén apró hólyagocskák formájában tör elő az izzadság – ilyenkor nincs más megoldás, le kell mondani egy időre a mániákus dezodorálásról.

Miért lesz büdös az izzadt ember?
Testünkön kétféle verejtékmirigy termel izzadságot. Az úgynevezett ekkrin mirigyek a törzsön, a bőr irharétegének alján elhelyezkedő, gomolyagszerű képződmények, váladékuk színtelen, szagtalan. A kellemetlen szagú izzadságot jórészt az úgynevezett apokrin izzadságmirigyeknek köszönhetjük. Ezek a hónaljban és a nemi szervek környékén, illetve a testhajlatokban elhelyezkedő izzadságmirigyek ugyanis nem egyszerű mirigyváladékot termelnek. A mirigyeket alkotó sejtek plazmájából bizonyos részek lefűződnek, és ebből alakul ki a mirigyek tejszerű váladéka. Mivel ez a váladék lúgosabb kémhatású, a bőrön található baktériumok könnyebben nekilátnak a lebontásának, illetve befertőzik: ez pedig a mindenki által ismert szaggal jár együtt. 

Az étrend sem mindegy!

Ha valaki izzadásra hajlamos, az étrendjére is érdemes odafigyelnie, vannak ugyanis olyan ételek, amelyektől jobban izzadunk. Nyáron nagy melegben kerüld a csípős, erős ételeket (az indiai kaja maradjon estére), a forró leveseket, kávét, teát és az alkoholt. A hűs saláták, a hideg-jeges italok, a jégkrém és a fagyi viszont pont ellenkező hatást vált ki, kissé lehűti a szervezetet.

Izzadásgátló gyógynövények
Már nagymamáink is tudták, hogy a zsálya, izsóp és a levendula teája jótékonyan hat belsőleg az izzadás ellen, csökkenti a verejtékmirigyek működését. A hatás általában a fogyasztásukat követően 2 óra múlva érzékelhető. Ezeket a gyógynövényeket egyébként külsőleg is lehet használni, teájukkal át lehet törölni a hónaljat, de lábfürdőhöz is hozzáadhatod őket.

Praktikák a szagok ellen

A dezodorok megjelenése előtt őseink főként ecetes vízzel és szódabikarbónával próbálták eltüntetni a kellemetlen szagokat. Shea- vagy kókuszvaj, szódabikarbóna és illóolaj felhasználásával magad is készíthetsz otthon natúr krémdeót: receptet például itt és itt találsz.

Különleges olajok
A minőségi illóolajok nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem a baktériumok szaporodását is gátolják. A teafaolaj különösen erős antibakteriális hatása révén elpusztítja a baktériumokat, illetve friss, férfias illatot kölcsönöz a dezodornak. A levendulaolaj szintén megakadályozza a baktériumok szaporodását, mindemellett csodás, nyugtató illatot ad a házikencédnek.

Mi van a bio dezodorban?
Akkor se keseredj el, ha nincs időd vagy kedved otthon pepecselni, ma már számos natúrkozmetikai márka gyárt alumínium-, alkohol- és parabénmentes dezodorokat. A termékekben található természetes eredetű összetevők  hatástalanítják a kellemetlen szagokat, és megkötik az azokat okozó molekulákat, de nem tömítik el az izzadságmirigyeket. Jó tudni: a natúr deókra váltás során a bőr méregtelenítő folyamatai beindulnak, ezért előfordulhat egy átmeneti szakasz, amikor a szagsemlegesítés nem tűnik hatékonynak, magyarán nem fogod szeretni az izzadságszagodat. De ne add fel de egy-két hét elteltével ez az állapot megszűnik! Az átállást időzítsd olyan időszakra, amikor nem kell mindig élére vasaltnak lenned. 

Bio dezodorok

1. Olivia Ylang-ylang – kubeba krémdezodor, 1290 Ft
2. LUSH T’eo dezodor, 2290 Ft
3. Biola bio orvosi zsályás dezodor, 2264 Ft
4. DM Alverde lime-zsálya dezodor, 699 Ft
5. Happy Skin írisz női dezodor citromfű-vízzel, 2290 Ft 
6. Dr. Organic teafa dezodor, 2490 Ft
7. Coconutoil Cosmetics levendula-argán golyós dezodor, 2850 Ft
8. Rossmann Alterra jojoba-zsálya dezodor, 699 Ft 

Pár éve leteszteltem néhányféle natúr dezodort, az erről szóló cikkért ide kattints.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Zöldsalátát a Facebookon is! De a Bloglovinon is megtalálod!

Fotók: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .