Készülj fel a nyár veszélyeire!

Készülj fel a nyár veszélyeire!

A nyárról általában nem a veszély jut eszünkbe, és ez jól is van így. Nemigen lehet úgy élvezni a nyaralást, sem a fesztiválozást, sem a városi hétköznapokat (amelyek egyébként szintén sok jó dolgot tartogatnak), hogy közben folyamatosan rettegünk. Az viszont kétségtelen, hogy vannak olyan apró kellemetlenségek, amelyek nyáron gyakrabban fordulnak elő. A megelőzésük nem lehetetlen, és szerencsére a gyógyításuk sem ördöngösség, ha esetleg megtörténik a baj.

Leégés
Akármilyen alaposan is kened magad naptejjel, mégis előfordulhat, hogy kimarad egy apró csík, vagy egy tenyérnyi rész a hátadon. Nem jó dolog, de ha már gáz van, akkor érdemes minél hamarabb cselekedni. Ha csak picit megpirultál, akkor a legjobbak a napozás utáni kozmetikumok és az aloe vera zselé. A legjobb, ha ez minél természetesebb állapotú, ma már 98-99 százalékos aloe-készítmények is kaphatók 8az pedig még jobb, ha otthon nevelsz aloét, és egyenesen a leveléből nyomod a zselét az égett területre. Ezt a növényt, illetve a leveleiben levő zselés anyagot már az ókortól a bőr megnyugtatására és a sebek gyógyulásának kezelésére használják. Nem csak a leégést tudod kezelni vele, de az enyhébb égési sérülések (grillezés, stb. során könnyen szerezhetünk ilyet), horzsolások és vágások gyógyulását is látványosan felgyorsíthatod, ráadásul remekül hidratálja a bőrt.

Gomba
A nyár egyik kellemetlen problémája a gombásodás, legyen szó a körmöt megtámadó gombáról – mely a papucsos-szandálos időszakban nem túl szép látvány – vagy a strandokon könnyen elkapható bőrgombáról, esetleg egyéb bőrfertőzésről, vagy épp az intim gombás fertőzésekről. megelőzésként a legjobb, ha a lábadat mindig szárazra törlöd, és izzadásgátló lábsprayt használsz, hogy ne alakulhasson ki a gombák számára olyannyira kedvező nedves, párás közeg. Ha hajlamos vagy az intim fertőzésekre, érdemes a strandon mihamarabb lecserélni a vizes fürőruhát, egyébként pedig a műszálas csipkecsodák helyett inkább a pamut fehérneműre voksolni. A teafaolaj erős gomba- és baktériumölő hatásáról ismert – épp ezért kiváló az ilyen gondok gyógyítására, de a megelőzésben is jeleskedik. Vegyél jó minőségű olajat, amelyet körömápolásra éppúgy bevethetsz, mint a pattanások ecsetelésére, vagy a korpásodás megszüntetésére. Makacs gomba esetén viszont a legjobb, ha orvoshoz fordulsz.

Száraz bőr és sarok
A napsugarak, a sós tengervíz, a klóros uszodavíz, de még a légkondicionálás és a nyitott cipő viselése is szárítja a bőrt. A hámló lábszár és a repedezett sarok pedig nem nyújt épp szép látványt. A lábszár szárazságán a rendszeres radírozás és a nyári bőrápoló olajok, illetve a már sokat emlegetett aloe vera zselé segíthet, míg a kiszáradt sarkat a gondos pedikűrözés mellett a tápláló lábkrémek hozzák rendbe.

Hőguta és társai
A nagy melegben mindig figyelj oda arra, mennyit iszol. A napi 8 pohár vízről szóló szabályok most nem érvényesek, akár 3-4 liter víz is elfogyhat naponta. A kiszáradás mellett a nagy melegben a napszúrás, a hőguta és a hősokk fenyeget a legjobban. A napszúrást a fejet érő erős napsugárzás okozhatja. A hőguta akkor fenyeget, ha például túlöltözöd az időjárást, és így akadályozod a test hőleadását: a szervezet folyadékot és sót veszít, majd fáradékonyság, vérnyomás-esés jelentkezik, sőt, esetleg az ájulásig fajul a helyzet. A hősokk, vagy hőkimerülés a melegben végzett fizikai terhelés, például kimerítő sport eredménye lehet. Ilyenkor is a szervezet víz- és sóháztartása borul fel, tünetei között az izomgörcs, a hasi görcs, a láz, a verejtékezés, a látászavar, a légzési nehézség, a szapora pulzus, a hányinger szerepel. Már csak ezért sem érdemes melegben futni menni: ilyenkor jobb inkább a légkondicionált edzőtermet választani, vagy estére halasztani a futóedzést. ha meleg van, viselj természetes alapanyagú ruhát, kalapot, ne terheld túl a szervezetünket, és igyál minél több folyadékot. Ha elszédülsz, elgyengülsz, rosszul érzed magad, ülj le a hűvösben, igyál vizet, hűtsd magad hideg borogatással, és hívj orvost – ha a környezetedben valaki kidől a sorból, akkor is az a legfontosabb, hogy minél előbb árnyékhoz, vízhez, hűtéshez és orvoshoz jusson.

Gyomorrontás, hányás, hasmenés
Az utazási gyomorbaj klasszikus betegség: egyrészt az idegen táj ismeretlen baktériumflórája, a higiéniai hiányosságok, másrészt pedig az ismeretlen ételek válthatják ki. Ám sajnos súlyosabb fertőzéseket sem lehetetlen elkapni, ezért vedd komolyan, ha valahol arra figyelmeztetnek, hogy a csapvíz nem iható. A tengeri ételekkel is érdemes vigyázni, a mediterrán országokról köztudott, hogy a kagylók közel fele lehet hepatitis A-val fertőzött. Számos országban a hastífusz is jelen van, ez azonban, a hepatitis fertőzésekkel együtt az időben beadott védőoltással megelőzhető. Amikor úton vagy, csak megfelelően megfőzött vagy átsütött ételeket fogyassz, a gyümölcsök héját vágd le – tudod, hogy szól a klasszikus mondás: főzd meg, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el. Ahol nem iható a csapvíz, ott az italba ne kérj jégkockát, és csak olyan ásványvizet igyál meg, amit előtted nyitottak ki. Ezekben az országokban a fogmosáshoz is célszerű inkább ásványvizet használni. A kézfertőtlenítő kendő vagy zselé pedig a legtisztább és legcivilizáltabb országokban, de akár itthon, a városban is hasznos útitárs, ha nem tudsz kezet mosni. Ha pedig van mód a kézmosásra, például egy bevásárlóközpont éttermében ebédelsz, és kénél van a kulturált mosdó, akkor használd. A szappannál és meleg víznél semmilyen vegyszerszagú fertőtlenítő izéke nem lehet jobb.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Zöldsalátát a Facebookon is! De a Bloglovinon is megtalálod!
Fotók: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .