Hasznosítsd a húsvéti maradékokat!

Hasznosítsd a húsvéti maradékokat!

Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de nálunk kábé egy hadseregnek is elegendő sonka és miegymás maradt az ünnep után. Úgyhogy most gőzerővel keresem a húsvéti maradékok hasznosítása címszóval közreadott recepteket, és próbálom ki a sonkásabbnál sonkásabb cuccokat. A legegyszerűbb és legegészségesebb persze az, ha fogok egy rakomány zöldséget, csinálok belőle egy nagyobb adag vegyes salátát, és ebbe keverem bele az apróra vágott sonkát és főtt tojást – még mindig tart a jégsalátához való vonzódásom, de általában szokott kerülni a tálba paradicsom, paprika, uborka, újhagyma, sőt, ha épp találok egy konzervet a kamrában, akkor kukorica is. Jöhet az egészre egy joghurtos öntet, és jó étvágyat! Ugyanilyen kevéssé szofisztikált megoldás a sonkás rántotta vagy tükörtojás is, szintén némi paradicsommal és mindenféle tavaszi zöldséggel tálalva. A rizottóba is kerülhet sonka, sőt, akár tojás is. De lássuk be, ez max. két-három napra elegendő muníció, úgyhogy feltúrtam a netet pár jó ötletért. meg is mutatom, miket találtam:

Image courtesy of piyato/ FreeDigitalPhotos.net

A Nők Lapja Café cikkében több nyerő ötlet is van: tekintve, hogy nagyon szeretem az indiai konyhát, a currys tojáskrém nálam máris oké. De a sonkás spagetti is szimpatikus, mivel sonkából van több, valószínűleg ezt fogom először kipróbálni. A sonkás sajtkrém is jó eséllyel felkerül majd a kedvelt szendvicskrém-variációk közé.

A mindmegette.hu-n a sonkába tekert spárga fogott meg. A sonkás házipizza és a leveles tésztába tekert sonkás-tejfölös darálmány magamtól is megfordult a fejemben, viszont a sonkás-gombás leves és a sonkás krumplipuffancs új távlatokat nyitott a tervezésben.

A KreDieSz blogon a saláta-ötleteket fejlesztették tovább. A húsvéti pite egy kicsit pepecselősebb, de egy kevésbé zsúfolt délutánra könnyen beiktatható.

Az angolul tudók pedig igazán elmélyülhetnek a kreatív sonkafelhasználás ötlettárában, ráadásként pedig a viszonylag hagyományos magyar ételektől is elszakadhatnak. Nekem a myrecipes.com és a bettycrocker.com  gyűjteményei tetszettek a legjobban.

Ha van még ötletetek a húsvéti finomságok hasznosítására, ne fogjátok vissza magatokat, írjátok meg a kommentekben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .