Edzés kora reggel? Miért ne!

Edzés kora reggel? Miért ne!

Én nem vagyok kifejezetten az a koránkelő alkat – a bioritmusom konkrétan éjjel kettőtől reggel tízig írná elő az éjszakai alvást (na jó, éjjel egytől reggel kilencig), csak ezt kicsit nehéz megvalósítai ebben a kötelező pacsirtaságra építő világban. Szóval általában a reggeli edzés sem az erősségem. Nyáron viszont valahogy jobban tudok korán kelni is, lehet, hogy a világosság teszi, vagy csak az, hogy szépek a nyári reggelek. Az azonban kétségtelen tény, hogy több előnye is van annak, ha az ember reggel sportolással kezdi a napot.

Kép innen
  • A rendszeresen sportolók 90 százaléka reggel edz. Ha ugyanis ez az első dolog a napirendedben, kevesebb az esélye, hogy valami közbejön, ami miatt ki kell hagynod az edzést.
  • Ha kora reggel sportolsz, az anyagcseréd azonnal lendületet kap, és még órákon (akár 24 órán) át így marad. Vagyis a nap hátralevő részében is gyorsabban égeted a kalóriákat.
  • A reggeli edzés energiával tölt fel.
  • Sok embernek az a tapasztalata, hogy a reggeli edzés a nap további részében is szabályozza az étvágyat: nem lesznek olyan éhesek, és ösztönösen is az egészségesebb táplálékot választják.És milyen jól tud esni egy pótreggeli az elvégzett munka büszkeségével (reggeli nélkül ne indulj neki az edzésnek, üzemanyag nélkül az autó sem megy).
  • Ha minden reggel ugyanabban az időben kelsz fel, a szervezeted belső órája “beáll” erre az időpontra, így könnyebben, energikusabban ébredsz fel.
  • Ha minden reggel időt szánsz magadra, az lelkileg is jót tesz: képes leszel tisztább fejjel végiggondolni a napodat, és elégedettebb leszel az életeddel, hiszen nemcsak a többieknek tettél eleget egész nap.
  • A sport szellemileg is felfrissít, így jobban indul a munka.
  • Ha nehezen találsz időt a sportolásra, még mindig megteheted, hogy 30-60 perccel korábban kelsz fel az edzés kedvéért. Ha este álmos leszel, legfeljebb egy kicsit korábban fogsz ágyba kerülni. Ráadásul az is tény, hogy a rendszeres sporttól pihentetőbb lesz az álmod, és kevesebb alvásra lesz szükséged!

Ennek ellenére a hozzám hasonló éjszaka aktív lényeknek azért azt javasolnám, hogy amikor kipróbálják a reggeli edzést, fokozottan figyeljék a testük reakcióit. Ha nem jó, nem kell feltétlenül erőltetni, de lehet, hogy pont ettől fogod jobban bírni a korai kezdést. Ha reggel nem bírod az ugrálást és a drillt, akkor próbálkozz valamilyen nyugisabb edzésformával, például a jógával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .