5 dolog, amitől lelassulhat az anyagcseréd

5 dolog, amitől lelassulhat az anyagcseréd

A lassú anyagcserére sokszor hivatkoznak azok, akik inkább bele sem kezdenek ebbe az egész életmódváltósdiba. Oké, tény, hogy vannak olyanok, akiket gyorsabb, illetve akiket lassabb anyagcserével áldott meg a természet, sőt, olyan betegségek (pl. pajzsmirigy-problémák) is léteznek, amelyektől valóban lelassul a szervezet. Sőt. az is igaz, hogy 40 éves kor fölött lassul a rendszer, 10 évenként átlagosan 5 százalékkal. Viszont ha odafigyelsz az életmódodra, még az eredendően lassabb folyamatokat is felgyorsíthatod. Mutatok öt tényezőt, ami szerepet játszhat abban, hogy lassabban égeted a kalóriákat, és azt is elárulom, hogyan turbózhatod fel a sebességet:

Image courtesy of [Suat Eman] / FreeDigitalPhotos.net

1. Nem eszel eleget. Ha fogyni akarsz, akkor vissza kell fognod a kalóriákat, ez tiszta sor. De nem mindegy, hogyan teszed. Ha túl drasztikus diétára fogod magad, a szervezeted azonnal vészhelyzeti üzemmódra kapcsol, és minden eszközzel takarékoskodni fog az energiával, hogy az elég legyen a szervezet alapvető biológiai funkcióira. Épp ezért nem érdemes napi kb. 1200 kalória alá menni, és különösen veszélyes kihagyni a reggelit – ez kb. olyan, mintha üres tankkal akarnád reggel elindítani az autót. 
A megoldás:viszonylag kalóriaszegény fogások úgy 3-4 óránként (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora). Ettől ráadásul nem is fog kopogni a szemed az éhségtől, vagyis kisebb az esélye, hogy este megtámadod a hűtőt.

2. Kevés a fehérje az étrendedben: a szervezetednek fehérjére van szüksége az izomépítéshez, és minél több a testeden az izom, annál nagyobb fordulatszámon fog pörögni az anyagcseréd. A tejtermékek is nagyon fontosak, egyrészt fehérjeforrásként, másrészt pedig kalciumforrásként – ez az ásványi anyag szintén fel tudja pörgetni a folyamatokat.
A megoldás: joghurt, sovány tej és sajt, sovány hús, hal, diófélék – minél többször.

3. Nem sportolsz: ahhoz, hogy a szervezetedben izom legyen, edzeni kell, ezt nem lehet megúszni. Nem is kell, mert a sportban nemcsak az a jó, hogy fogyaszt. A súlyzós edzés különösen fontos, hiszen ezzel lehet a leghatékonyabban izmot építeni. Nem, egészen biztosan nem leszel tőle bodybuilder alkat – heti két edzéstől még senki nem lett az.
A megoldás:keress egy olyan mozgásformát, amit szeretsz úgy kb. a jógától a lovaglásig, a kocogástól a sikóernyőzésig terjedő intervallumban, és műveld rendszeresen. Ha mindezt hetente egyszer-kétszer még némi súlyzózással is kiegészíted, az különösen szuper.

4. Sok a növényvédőszer a tányérodon: nem tévedés, számos kutatás igazolta, hogy a táplálékunkkal együtt elfogyasztott mérgek beleavatkoznak az anyagcsere-folyamatokba, és lelassíthatják a kalóriaégetést. Még egy okkal több, hogy amennyire csak lehet, kerüljük őket.
A megoldás:nem lehet mindenből biót venni, de már az is jó lehet, ha el tudsz jutni a jó kis termelői piacokra barackért, almáért, szőlőért, cseresznyéért, eperért (az eper egyébként különösen necces, hiszen se tisztességesen megmosni, se meghámozni nem lehet), sárgarépáért, salátáért. Ha nem engedheted meg magadnak a biozöldséget, vagy nem tudsz hozzájutni, jól mosd meg a zöldségestől származó cuccokat, ezzel a szennyeződések komoly részétől megszabadulsz.

5. Nem iszol eleget: a kiszáradástól az egész szervezet, így az anyagcsere is lelassul.
A megoldás: törekedj a napi 8 pohár vízre vagy egyéb kalóriamentes folyadékra. Ez utóbbi, ha lehet, ne diétás üdítő legyen, mert az édesítőszerek szintén nem tesznek jót. A hideg ital viszont kiváló választás, mivel a testednek először fel kell melegítenie, ettől pedig máris pörögni kezd az anyagcsere.

Ha tetszik a blog, kérlek, segíts egy szavazattal a LélekBónusz blogversenyén! Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .