Környezettudatosság az anyaotthonokban

Környezettudatosság az anyaotthonokban

A LUSH-t nemcsak a termékei miatt szeretem, hanem azért is, mert hajlamosak odaállni azok mellé a kezdeményezések mellé, amelyek az etikus, fenntartható világ felé terelik az embereket. Nagyon szimpatikus például a szőrmeellenes kampányuk, de az is, ahogyan egyes hazai öko-projekteket támogatnak.

Ehhez egy speciális termékük is van: a kakaóvajas (és egyébként nagyon finom) Charity Pot elnevezésű testápolójuk eladásának teljes ÁFA nélküli, nettó bevételét fordítják közösségi projektek támogatására. Legutóbbi partnerük a Szatyor Egyesület, a támogatást pedig egy olyan oktatási projekt kapja, amelynek során azokkal ismertetik meg a környezettudatos élet alapjait, akiknek egyébként a legkevesebb lehetőségük volna az ilyen irányú információszerzésre.
Fotó: lush.hu

Zöldségek a Szatyorból

De mi is ez a Szatyor? Egyrészt a biotermékek kiváló beszerzési forrása (én is rendszeresen vásárolok náluk). A képlet egyszerű: a szatyorbolt.hu oldalon összeállíthatod a biozöldségekből, -gyümölcsökből és egyéb biocuccokból álló rendelésedet, majd a megadott napon házhoz szállítják, vagy Budapesten két helyen is átveheted. A termékek biotermelőktől, ökogazdaságokból, vagy a fenntarthatóságot szem előtt tartó gazdáktól érkeznek, sok esetben 50 kilométeres körzeten belülről, hogy a szállítás se terhelje túlzottan a környezetet. Ez a fajta közösségi értékesítés jó a termelőnek, hiszen tisztességes árat kap a termékért, amelyet nagy tételben rendelnek meg tőle, és jó a vásárlónak, aki reális áron kap minősített bioterméket, vagy környezettudatos gazdaságokban termelt zöldségeket, gyümölcsöket (amelyek egyébként nem utolsósorban finomabbak is, mint az agyonvegyszerezett nagyüzemi eledelek).
A Szatyor Egyesület azonban jóval több ennél – egy olyan közösség, ahol nemcsak az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférésben segítenek, hanem a környezettudatos életmódhoz szükséges ismeretek megszerzésében is. Rendszeres programjaik során segítenek az öko-háztartás megszervezésében, az egészséges ételek elkészítésében, bemutatkozási lehetőséget nyújtanak a velük együttműködő gazdáknak, és még sorolhatnám. Most pedig egy egészen egyedülálló kezdeményezéssel álltak elő.
– Olyan nőkhöz szeretnénk eljuttatni a környezettudatosságról szóló információkat, akiknek egyébként kevés lehetőségük van az ilyen ismeretszerzésre – meséli Kármán Erika, a Szatyor Egyesület elnöke. – A programsorozat az anyaotthonokban és krízisotthonokban, szerény anyagi körülmények között élő nőket, anyákat célozza meg, akiknek az előadások nem utolsósorban egy kis kikapcsolódási lehetőséget is jelentenek. Ezzel az ötlettel kerestük meg a LUSH Magyarországot, akik örömmel támogatták a kezdeményezést – meséli az elnök.
Az ecettől a családi pénzügyekig
Erika azt is elmondta, hogy a programsorozat 5 témakört ölel fel, a környezettudatosság alapjairól való beszélgetéstől az egészséges táplálkozásig és az ételek közös elkészítéséig, a vegyszermentes otthontól a természetes gyermekgondozásig és a háztartási pénzügyekig. A képzésre járó anyák gyermekeinek felügyeletét az otthonokban általában megoldják, így a résztvevők egy-egy délelőttre kiszakadhatnak az állandó taposómalomból.
A kétkedők persze ilyenkor gyakorta jönnek azzal, hogy mit számít a környezettudatosság annak az anyának, aki minimális pénzből gazdálkodva, egyik napról a másikra él? Kármán Erika szerint ezeken az előadásokon derül ki igazán, hogy a környezet- és egészségbarát életmód egyáltalán nem valamiféle úri passzió. Már csak azért sem, mert az egyébként kis pénzből gazdálkodó családok is sokkal egészségesebben táplálkozhatnak, ha a parizer-zsíroskenyér spektrumból kitekintve megismerkednek egy rakás olcsón hozzáférhető zöldséggel, és a belőlük készíthető ételekkel. Nekik is jól jön, sőt nekik jön jól igazán, ha tisztítószerek helyett elég egy üveg ecetet, vagy mosószódát vásárolniuk. Ha pár száz forintból tudnak házikencéket készíteni, és így hozzájuthatnak a számukra egyébként luxusnak minősülő kozmetikumokhoz is, méghozzá egészséges, vegyszermentes változatban.
Erika a már folyó (április közepéig-végéig tartó) program tapasztalatairól mesélve elmondta, hogy az otthonokban élő anyák nagyon is fogékonyak ezekre az ismeretekre, sőt, miután már feloldódtak a csoportban, egymás közt is csereberélik a bevált praktikákat. Az egyesület most azon dolgozik, hogy az így elért változásokat tartóssá tegye, hogy sikerüljön az itt szerzett információkat hosszú távon is beépíteni a résztvevők életmódjába. A magam részéről én nagyon szurkolok nekik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .