6×5 egészséges ajándék – 3. rész: anyukáknak és gyerekeknek

6×5 egészséges ajándék – 3. rész: anyukáknak és gyerekeknek

Távol álljon tőlem, hogy azt sugalljam, hogy anyukáknak csakis kencét lehet ajándékozni, de a kozmetikum szerintem megint csak olyan ajándék, ami általában bejön a célszemélynek. Persze vannak buktatói: ha valakinek speciálisan érzékeny a bőre, ha van egy kizárólagosan használt kedvenc termékcsaládja, ha kizárólag vegyszermentes kozmetikumokat használ, akkor nem biztos, hogy örülni fog a minden drogériapolcról lekapható egyencsomagoknak. A natúrkozmetikummal viszont kevésbé lehet mellényúlni: aki áttért a vegyszermentességre, annak nem borítjuk fel vele a világképét, aki még nem, az valami mást próbálhat ki, és lehet, hogy megtetszik neki. A gyerekek biósodását pedig a legjobban egy jól eltalált, ökotudatos ajándékkal tudod segíteni.

Ötödik ötös: Szépítkezőknek

LUSH-finomságok
A LUSH jelszava a kézi készítés, a körnzeyettudatosság és az állatkísérlet-mentesség. A kozmetikumaik összetétele is elég jó, bár biokozmetikumnak azért nem nevezném őket, de nem is hemzseg bennük úgy a vegyszer, mint a kommersz cuccokban. Én az üzleteikben is szeretek bóklászni, de megértem, ha valakinek túl tömény a finomságillat odabenn. Egy-egy fürdőbombának, krémnek, tusfürdőnek vagy egy komplett ajándékcsomagnak viszont valószínűleg az utóbbi csoporthoz tartozók is örülni fognak.
Ára: Fürdőgolyók: 990 Ft-tól, ajándékcsomagok: 2390 Ft-tól
Beszerzés: lush.hu

Natúrkozmetikumok
A kozmetikumajándékozás legfőbb feltétele, hogy viszonylag jól ismerd a célszemély bőrtípusát és illat-preferenciáit (informális faggatózás, fürdőszobai kémkedés erősen ajánlott!). Ha ez megvan, már viszonylag könnyű választani, hiszen mostanság már a legtisztább natúrkozmetikumok is szinte mindenhol hozzáférhetőek, és még csak nem is drágábbak, mint hagyományos társaik (keresd az olyan megbízható márkákat, mint a Biola, a Sante, a Lavera, a Logona, a Dr. Organic, a Farfalla, a Primavera, a drágábbak közül az Annemarie Börlind vagy a Kaviczky, korlátozottabb büdzsével pedig a DM-es Alverde, a Rosmannos Alterra vagy a Mülleres Terra Naturi). Ha egyszerűsítenéd az ügymenetet, számos natúrkozmetikai cég kínál kész ajándékcsomagokat is az ünnepi szezonra. A Dr. Organic család gránátalma szettje például remek a már kicsit több ápolást igénylő harmincas-negyvenes bőrre, az E-vitaminos család a hidratáló krémre szomjazó arcot teszi rendbe, a Manuka méz pedig a kéz- és lábápoló krémek alapanyaga.
Ára: 3500 Ft-tól
Beszerzés: Bioboltok, webáruházak, pl. ZöldAbc

Saját készítésű kozmetikumok

Az utóbbi időben egyre divatosabbá váltak a házi készítésű, természetes kozmetikumok. Akár ajándékba is adhatsz ilyet, de az arckrémet csak akkor vállald be, ha tényleg ismered az illető bőrét, és abban is biztos vagy, hogy hajlandó feladni a gyorsan beszívódó, illatos gyári krémek jelentette kényelmet egy kicsivel macerásabb (pl vizes bőrre felkenhető), esetleg kicsit zsírosabb, natúr aromájú házi krém kedvéért. Amivel viszont nem lehet nagyon mellényúlni, és rendkívül egyszerű elkészíteni: a fürdősó (egy üvegnyi durva tengeri sóba csepegtess néhány csepp minőségi illóolajat, kicsit forgasd össze, és már kész is), az ajakír (alacsony hőmérsékleten felolvasztott shea-vagy kókuszvajba 1-2 csepp citrom- vagy narancsolaj, és irány a tégely, majd a hűtő), vagy a testolaj: finom bázisolajba pár csepp illóolaj, és már mehet is a díszüvegbe. Az utóbbi esetben bázisolajként a mandulát vagy a sárgabarackmagot ajánlanám, illóolajként pedig a fürdősóhoz és a testolajhoz is a levendula lehet az adu ász, mivel még a legérzékenyebb bőrre is használható. További recepteket és alapanyag-lelőhelyeket a cosmio.hu, a hazikence.hu és a lukreciakencei.hu oldalakon találhatsz.

K

Kézműves kencék
Ha nem vállalkozol a saját kezű készítésre, keress olyat, aki viszont igen. A Meska.hu-n egész szekciója van a kézi készítésű, vegyszermentes kozmetikumoknak, csodás kecsketejszappanok, ajakápolók, dezodorok, arckrémek, testápolók várnak többek között SophieBello, SzapPannon, PinkBeautyBakery, NaturIla és a többiek boltjaiban. A Tina kecsketejes kozmetikumokról pedig már ömlengtem egy sort itt a blogban is.
Ára: 650 Ft.-tól felfelé

Alapanyagok
Akit pedig már megcsapott az otthoni kencekészítés szele, biztosan nagyon örül, ha ellátod alapanyaggal. Persze némi előzetes kikérdezés itt sem árt, ne avasodjon rá szegényre két kiló sheavaj – ha viszont felcsíped, hogy valamit nagyon szeretne kipróbálni (például az argánolajat, vagy valamilyen különleges illóolajat), de eddig még nem vette meg, abból remek ajándék lehet az ünnepre. Mindenesetre próbáld meg azt is megtudakolni, honnan szokta egyébként beszerezni az illető a cuccokat, és ragaszkodik-e kifejezetten valamelyik márkához.
Ára: 1000 Ft-tól
Beszerzés: sheavaj.hu, cosmio.hu, primavera-life.hu, zoldabc.hu

Hatodik hatos: gyerekeknek
A gyerekek egészséges életmódra, zöldülésre nevelését nem lehet elég korán elkezdeni, és az sem baj, ha tucatjátékok helyett (azt úgysem lehet megúszni, tehát ha a szülők és a tágabb család nem totálisan ökofanatikus, akkor előbb-utóbb úgyis megkapják) inkább valami egyedi, kézműves cuccot találnak a karácsonyfa alatt. Én egyébként a Barbie-tól a Pokémonig, Legótól a videojátékig mindennel toleráns vagyok, nálunk is Mikiegérben és Villám McQueen-ben pompázik a lakás, de azért nem árt megmutatni, hogy más is létezik ezen a világon.

Méhviasz zsírkréta
Alkotó hajlamú gyerkőcöknek – jó érzés, ha olyasmivel alkothatnak, ami garantáltan méregmentes, mégis szépen rajzol. Vastag és vékony, sőt, négyszögletes változatban, textil-zsírkrétában és díszdobozos csomagban is létezik, mindenféle korosztályhoz és alkotáshoz igazodva.
Ára: 1190-3150 Ft
Beszerzés: tisztababa.hu

Öko-logika társasjáték
Az Öko-logika ökológiai szemléletre, környezettudatos életmódra nevelő társasjáték 2-6 főnek, 10 éves kortól. A cél az, hogy házunkat minél környezetbarátabban újítsuk fel, illetve a környezet védelmét szolgáló berendezésekkel lássuk el. Az győz, akinek mindez előbb sikerül. Mivel környezetvédelmi megfontolásból nincs saját doboza, nem árt valamilyen jópofa (és öko) díszcsomagolásról, valamint a leírás szerint otthon elkészített bábukról gondoskodni – így te is beleadsz egy kicsit a nagy zöldülésbe.
Ára: 3990 Ft
Beszerzés: ZöldPolc

Gyurmaszappan
Hogy a fürdés is buli legyen: gyúrható, formázható, színes, növényi, bőrbarát, méregmentes. Nem tartalmaz tartósítószert és allergéneket, természetes anyagokból készült, és nem színezi a kádat és a csempét. Kell több egy vízimádó gyerkőcnek?
Ára: 1695 Ft
Beszerzés: Biopatika

Tojásformázó
Azoknak a manóknak, akik szeretnek a konyhában pepecselni, és igénylik a kreatív kaját. A formázó dobozkába csak betesszük a frissen meghámozott, meleg, főtt tojást, összecsukjuk, pár percre hideg vízbe tesszük, és már kész is a látványos finomság. Rizs is formázható vele, aki pedig tökélyre akarja fejleszteni a vele való munkát, az megtanulhat bentót készíteni, tuti siker lesz a suliban (Japán-mániás gyerekek, kamaszok előnyben)
Ára: 1989 Ft / 2 db, 4989 Ft / 6 db
Beszerzés: SmokingTrade

Egyedi plüssállat
Plüssállatból sosincs elég. És ha azt hiszed, hogy csak a kicsik szeretik őket, akkor nem láttál még plüssállat-erdőben lakó tizenéves lányokat, vagy dolgozat előtt titokban kabalát morzsolgató, egyébként kőkemény és szőrösszívű kamaszfiúkat. És ha már plüssállat, akkor ne legyen belőle kettőezer darab minden sarkon. Ha van hozzá kézügyességed, készítsd magad, személyre szólóan, ha annyira vagy tehetséges hobbivarrónő, mint én, akkor vedd meg a Meskán, vagy Szarvas Mici műhelyéből. Kutyacsapat, zöld maci és csíkos nyúl 🙂
Ára: 1600 Ft-tól felfelé

És egy utolsó kérdés: ciki-e az ajándékutalvány?
Lehet, hogy eretnek leszek, de az a helyzet, hogy egyáltalán nem tartom cikinek. Többször írtam már, hogy semmi kivetnivalót nem találok benne, ha az ember a sokadik megajándékozottnál már elfárad, és nem tudja kitalálni, mi lenne a legtutibb dolog a fa alatt. Ha csak nagy vonalakban ismerjük az illető ízlését, akkor máris tudjuk, melyik üzletbe, szépségszalonba, bioboltba vegyünk neki valamilyen utalványt. Én spec biztosan nem állnék ellen a ZöldAbc, az IKEA vagy a Relax Spa ajándékutalványainak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .