Pattanás ellen kakukkfű

Pattanás ellen kakukkfű

Az ausztrál Wellbeing magazin július-augusztusi számában találtam a hírt arról a kutatásról, amelynek során növényi anyagok hatását tesztelték a pattanásokat és mitesszereket okozó Propionibacterium acnes ellen – ez a baci előszeretettel fertőzi össze-vissza bőrünk pórusait, működésének pedig a mitesszerek és pattanások megjelenése a következménye.

A kutatók egészen pontosan a körömvirág és a kakukkfű kivonatát, valamint mirhát vetettek be a patik ellen, és arra jutottak, hogy bár mindhárom növényi hatóanyag képes kiirtani a baktériumot, a kakukkfű a leghatásosabb közülük. Az illatos zöldfűszert a benzoil-peroxidnál is hatásosabbnak ítélték, ez pedig jó hír a pattanásos bőrűeknek. Hogy miért? Mert a benzoil-peroxid számos pattanás elleni készítmény hatóanyaga, ám mivel elég agresszív vegyület, gyakran irritálja, kipirosítja a bőrt, égő érzést hagyva maga után. Kakukkfű-tinktúrát házilag sem túl nagy ügy előállítani: déli napsütésben szedett virágzattal lazán megtöltünk egy üveget, 38-40%-os gyümölcs- vagy gabonapálinkával felöntjük, és két hétig állni hagyjuk a napon. (Forrás) Ha valamiért mégsem szimpatikus a házi kotyvasztás, a tinktúra számos bioboltban készen is megvásárolható. Érdemes kipróbálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .