5 dolog, ami az edzőteremben egyszerűen tilos!

5 dolog, ami az edzőteremben egyszerűen tilos!

Mindig érdeklődve néztem azokat a lányokat, akik a létező legdrágább edzőruhában, gyakran kiló arannyal felékszerezve leginkább pletykálással a legfontosabb társasági hírek megvitatásával töltötték az időt az edzőteremben, aztán nagyot csodálkoztak, amikor az a fránya izom csak nem akart felmászni a fenekükre magától. Most viszont nem róluk lesz szó, hanem azokról, akik úgy érzik, hogy mindent elkövetnek az edzésidő optimális kihasználásáért, mégsem akar látszani az eredmény. A következő a tiltólistát a Health & Fitness áprilisi számában találtam, szerintem tökéletesen összefoglalja, mi lehet ennek az oka. Lássuk hát, mi az, amit ne tégy az edzőteremben: 

Ne tölts órákat a kardiogépeken! Ha az edzésidőd több mint felét a kardioedzéssel töltöd, gondold át az edzéstervedet, és tegyél bele több erőgyakorlatot. 20 perc kardiózás után a test már átkapcsol zsírégetésre, vagyis kezdődhet az erőedzés, hogy tényleg klassz legyen az alakod.

Ne bújj el a terem végében! Újoncként hajlamosak vagyunk megbújni az aerobikterem hátsó részében, pedig ez a lehető legrosszabb politika. Ha ugyanis nem ismered jól a gyakorlatok technikáját, nemcsak az eredményüket teszed kétségessé, de még a sérülést is kockáztatod. Az oktató pedig nem mindig képes belátni egy nagyobb termet. A megoldás: keress kis létszámú csoportot, vagy ne félj elöl állni, és pláne ne szégyelld magad, ha az oktató netán kijavítja a mozdulataidat. Azért van ott – te pedig később biztosan meg fogod köszönni neki.

Ne csak a gépeken eddz! Az edzők egy része hajlamos a kezdőknek csak gépeken végzendő gyakorlatokból összerakni az edzéstervet. Ez egyrészt jó, mert nehezebben tudod rosszul végezni a gyakorlatot, másrészt viszont nem annyira, mert a gépekkel csak azt az izomcsoportot mozgatod meg, amelyikre azt tervezték. Követelj ki néhány szabad súlyzós, vagy saját testsúlyoddal végzett gyakorlatot is – ezekkel ráadásul több energiát is használsz fel, mintha ragaszkodnál a gépekhez.

Ismerd (f)el a gyengeségeidet! Ne azokat a gyakorlatokat végezd többször, amelyeket szeretsz – ezeket ugyanis épp azért kedveled, mert jól mennek. Inkább húzz bele ott, ahol gyengébben teljesítesz, hiszen valószínűleg azok az izmaid szorulnak még egy kis erősítésre. Ha például a karod szép szálkás, de a csípődön még volna mit faragni, próbálkozz meg néhány spinning-órával.

Ne feledkezz meg a céljaidról! Ha együtt edzel valakivel, az nagyon jó dolog, mert a társaság mindig előre húz. Ha viszont az edzőpartnerednek teljesen más céljai vannak az edzéssel, mint neked, az visszahúzó erővel hathat. Ilyenkor jobb nem egymás mellett edzeni, hanem a bemelegítés után külön utakra lépni. Szaunázni és edzés után kávézni még mindig nyugodtan lehet együtt… 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .