Mosd a szatyrot!

Mosd a szatyrot!

Textilszatyorral vásárolni nagyon öko, és tiszta szívvel ki is állok mellette, ám nem árt tudni arról az aprócska “mellékhatásról”, amelyre a Women’s Health magazin áprilisi száma hívja fel a figyelmet. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy a többször használatos textilszatyrokban (amelyeket, valljuk be, vásárlás után a legtöbbször csak bevágunk a konyhasarokba, és csak akkor mossuk ki őket, ha láthatóan koszosak) a kaján kívül mást is hazaviszünk, méghozzá épp olyan dolgokat, amelyek jobb lenne, ha nem érintkeznének az ételeinkkel.

mage courtesy of kraifreedom/ FreeDigitalPhotos.net

A vizsgálat szerint ugyanis ezek a szatyrok pár használat után meglehetősen gazdagok lesznek mindenféle gusztustalan bacikban: a vizsgált szatyrok 12 százaléka például E.coli baktériummal volt fertőzött. Akinek nem lenne ismerős a név, jó, ha tudja, hogy az Escherichia coli tipikus vastagbél-baktérium, vagyis jelenléte általában székletszennyezettségre utal (broáff), ráadásul kemény hasmenéses kórokat lehet összeszedni, ha túl sok van belőle valahol. A kutatás vezetője, Charles Gerba, az Arizonai Egyetem professzora szerint viszont nem az a megoldás, hogy visszatérünk a nylonzacskóra, sokkal inkább az, hogy bevezetünk néhány óvintézkedést az életünkben. Például legyen külön szatyrunk a zöldségeknek és gyümölcsöknek, a húsnak, illetve a kenyérféléknek, hogy elkerüljük az élelmiszerek keresztbe-kasul fertőzését. Lehetőség szerint ne hagyjuk a szatyrokat a forró autóban, mivel a melegben vidáman szaporodni kezdenek a bacik. Az ideális pedig az lenne, ha minden használat után szappanos vízzel kimosnánk a szatyrot – a legjobb választás a vászonszatyor, mivel azokat egyszerűen bedobhatjuk a mosógépbe 60 fokra. Ennyi munkát pedig igazán megér a biztonságunk, nem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .