Náthásan is lehetsz szép!

Náthásan is lehetsz szép!

És ha már a lesből támadó légúti szutykokról beszélünk: van az úgy, hogy az ember megfázik, mégsem tudja kihagyni a másnapi munkát, és ahelyett, hogy otthon pihenne egy nagy bögre tea társaságában, még viszonylag jó formáját is kell hoznia. Vajon lehetséges ez egyáltalán?

Előkészületek a fürdőkádban
Ha úgy érzed, hogy bujkál benned a nátha, de a másnapi munkanapot semmiképp sem tudod kihagyni, először is igyekezz minél jobban kipihenni magad. Ágyba bújás előtt vegyél forró fürdőt, és a vízbe csepegtess eukaliptusz- vagy mentaolajat, amely kitisztítja eldugult orrodat, és könnyíti a légzésedet. Választhatsz olyan fürdőolaj-keveréket is, amely kifejezetten a megfázás kezelésére szolgál, segít az orrduguláson, és átmelegíti az egész testedet. Egy kis üveg eukaliptusz- vagy mentaolajat készíts be a táskádba, és ha az irodában az orrod felmondja a szolgálatot, szagolj bele, vagy cseppents belőle egy zsebkendőbe, és így lélegezd be az illóolajat (arra viszont vigyázz, hogy a tömény olaj ne érjen közvetlenül a bőrödhöz, mert irritálhatja).

Bőrmentő akció
A náthától az egyébként is száraz bőr még szárazabb lesz, hiszen a szokásos tényezőkön, például a hideg, szeles időjáráson kívül most még a papír zsebkendő dörzsölése is megviseli. A problémán gazdag, tápláló krémekkel segíthetsz: éjszakára használd a szokott éjszakai krémedet, nappalra viszont válassz a szokásosnál gazdagabb nappali ápolószert. Kipirosodott orrod feszülő bőrét kényeztesd gyógyító, ápoló balzsammal, amely megnyugtatja a száraz, vörös, húzódó bőrfelületet.
Ha zsíros a bőröd, sajnos az is megtörténhet, hogy amikor a szervezeted a nátha miatt nincs csúcsformában, újabb nem várt pattanások jelennek meg az arcodon. Ezt a kellemetlenséget rendszeres arctisztítással, és a baktériumok eltávolításával előzheted meg, ezután pedig használj zsírmentes, kifejezetten a pattanásos bőr ápolására szolgáló krémet, krémzselét.

Haj-bajokra
A náthát nemcsak a bőr, hanem a haj is megsínyli: zsírosodni kezd, a fejbőr érzékennyé, korpássá válhat. Ennek kitűnő házi gyógymódja a csalántea: hajmosás után a csalán főzetével öblítsd le a megviselt fejbőrt. A haj tisztításához válassz érzékeny fejbőrre ajánlott sampont.

Smink a náthás napokra
Ezeken a napokon részesítsd előnyben a természetes sminket: a cél főként a nátha nyomainak elkendőzése, és arcod természetesen szép részeinek kiemelése. Kezdetnek masszírozz a bőrödbe tápláló nappali krémet, majd miután felszívódott, jól fedő alapozóval tedd egyenletes színűvé az arcodat. A bőrhibákat korrektorral tüntesd el: jó, ha tudod, hogy a zöldes árnyalatú korrektorok optikailag kiegyenlítik a piros foltokat, hatékonyan tüntetik el például az orrod melletti pirosságot és az esetleges pattanásokat. A szemed alatti karikákat ezzel szemben a világos vagy sárgás árnyalatú korrektor fedi el tökéletesen.
Szemed sminkeléséhez válassz natúr árnyalatokat, s ha nem szeretnéd, hogy a náthától kicsorduló könnyeid időről időre lemossák a sminkedet, részesítsd előnyben a vízálló sminkszereket. A szempilládat emeld ki egy réteg szempillafestékkel, de jó, ha ebből is a vízállóra szavazol, nehogy a könnyezéstől idővel fekete foltos pandaszemeid legyenek. Ha cserepes a szád, hagyd máskorra az élénk színű rúzsokat: alapszabály ugyanis, hogy a száraz ajkakon a legszebb rúzs sem mutat jól. Helyettük inkább ápoló balzsammal kényeztesd az ajkad bőrét: ha netán kedved támadna rágcsálni a cserepes területet, gyorsan kend be az ajakírrel, hogy kiverd a fejedből ezt az elhibázott gondolatot. Ha mégis szeretnél egy kis csillogást adni az ajkadnak, válassz színtelen vagy halvány szájfényt. Ne felejtsd el időről időre ellenőrizni és kijavítani a sminkedet, hiszen minden egyes orrfújással letörölsz belőle egy keveset.

Túlélőcsomag:
A teafilter, a gyógyszerek és a papír zsebkendő mellé a következőket készítsd be a neszesszeredbe, ha náthásan kell dolgozni menned:
– mentolos illóolaj
– arckrém
– alapozó, púder
– korrektor
– szempillaspirál
– ajakbalzsam
– arctisztító kendő, ha javítgatás helyett inkább letörölnéd a tönkrement sminket, és elölről kezdenéd az arcfestést.

Öltözz kényelmesen!
Ha nem érzed túl jól magad, ne hagyd, hogy az öltözéked további kellemetlenségeket okozzon, hiszen azok az apró fájdalmak, amelyeket a hétköznapokon szinte észre sem veszel, most tovább ronthatják a közérzetedet. Ha csak teheted, hagyd otthon a magas sarkú csizmát, helyette válassz olyat, amelyik bár megfelel a munkahelyed megjelenési szabályainak, mégis kényelmes, és egy teljes nap alatt sem viseli meg a lábadat. Ha teheted, vegyél fel kényelmes, puha pulóvert, amelybe szinte „belebújhatsz”. Ha ennél szigorúbbak a helyi öltözködési szabályok, akkor is igyekezz kényelmesebb nadrágkosztümre cserélni a feszes kiskosztümöt. És persze igyekezz minél hamarabb elvégezni a munkádat, hogy ahogy csak tudsz, hazamehess, és ágyba bújhass, nehogy a betegség még jobban úrrá legyen rajtad!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .