Legyen egy jobb napod!

Legyen egy jobb napod!

A hosszas betegeskedés, az ezzel járó fáradtság és a nyál időjárás valahogy elfújta az általában jellemző “ide nekem az oroszlánt is” jeligéjű januári hangulatomat, és időről időre azon veszem észre magam, hogy már megint morgok, mint egy motorhibás maci. Ebből viszont egy idő után nekem magamnak is elegem lesz, szóval inkább összeszedtem, mit tehet az ember, ha rossz napja van. Lássuk! 🙂

Először is, fogadd el, hogy ma nem vagy formában. Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki bal lábbal kel fel, de kötelességének érzi, hogy erőltetetten nyomja a kípszmájlingot. Van olyan, hogy az embernek rossz napja van, pont.

A többieket is beavathatod. Előbb-utóbb úgyis kifakadsz, így aztán jobb, ha tudatod a körülötted élőkkel-dolgozókkal, hogy “bocs, ma rossz napom van, lehet, hogy egy kicsit hisztisebb leszek.” Így tudni fogják, hogy nem őmiattuk van az egész, és sokkal kevésbé fognak általában is hisztis libának tartani.

Egy kis csend. Ezt a legnehezebb megvalósítani, akár a munkahelyeden húzod az igát, akár otthon terelgeted a családot, de ha találsz öt percet, amikor félrevonulhatsz, mindenképp használd ki. Kapcsold ki a telefonod, a tévét, a számítógépet, vonulj félre a világtól, és világnézeted szerint imádkozz, meditálj, vagy egyszerűen csak ülj a csendben, és élvezd ki, hogy erre a pár percre nincs feladat.

Zeneterápia. Erre is elég öt perc, no meg a kedvenc számod (a Youtube mindig kéznél van…). Válaszd azt, ami az adott hangulatodhoz a legmegfelelőbb, és hadd szóljon. Nekem a cinikus pillanatokra a legjobb a Guns N’Roses, erőgyűjtéshez a Rhapsody, tomboláshoz a Sabaton, de neked egyáltalán nem kell ezt a menetrendet követned, csakis a saját ízlésed legyen a mérvadó. Sőt, még annak se kell megfelelned: akár valami teljes őrültséget is meghallgathatsz, olyasmit, amit egyébként mindenki előtt letagadnál.

Egészséges finomságok. Az ember egy rossz napon általában valami “comfort food”-ot kíván, ami legtöbbször egyenlő az egészségtelen, zsíros, cukros cuccokkal. Ezzel csak egy a baj: még rosszabbul fogod magad érezni tőle úgy fizikailag, mint lelkileg. Na de azt senki nem mondta, hogy az egészséges ételek nem lehetnek finomak. Sőt, a kivételes helyzetre való tekintettel valami különlegesebbet is kipróbálhatsz: rendelj szusit, egyél egy joghurtfagyit sok gyümölccsel, vagy egy kocka minőségi csokit. Ha szeretsz főzni, próbálj ki egy új receptet. És igyál minél több ásványvizet, frissen facsart gyümölcslevet, limonádét.

Sport és D-vitamin. A sport a legismertebb közérzetjavítók egyike: szakíts egy kis időt, és irány az edzőterem, a jógastúdió, vagy az uszoda. Ha egyikhez sincs kedved, legalább menj a szabadba, mert pár perc napfény, és az ezzel járó D-vitamin is csodákat tud művelni a hangulatoddal. A természet látványa pedig akár a legközelebbi parkban is képes feltölteni.

Megérdemelt kényeztetés. Szerezz egy időpontot a kozmetikusnál, a manikűrösnél, a fodrásznál. Vagy legalább tegyél fel otthon egy arcpakolást. Mert megérdemled.

Retail therapy. Így hívják angolul azt, amikor az ember egy nagyobb bevásárlóközpontban vezeti le a napi stresszt. Persze mindenképp szabj egy maximumot arra, mennyit költhetsz. Nekem egyébként a legtöbbször még konkrétan vásárolni sem kell, maga a nézegetés is hat. Ja, és bevásárlóközpont helyett akár egy biobolt vagy biopiac is megteszi.

Borítsd ki a szekrényt! Rakj össze új összeállításokat a meglevő ruháidból, és máris elmúlik a “nincs egy rongyom, amit felvegyek” érzés. Ráadásul mindez egy filléredbe se kerül.

Add ki magadból, mi bánt. Hívd fel a barátnőket, és rántsd össze őket egy limonádéra, vagy legalább telefonon panaszkodd ki magad. Csak arra ügyelj, hogy a végén garantáltan nevetésbe fulladjon a beszélgetés. Ha senki nem ér rá, írj naplót, a lényeg, hogy kijöjjön, aminek ki kell jönnie (az ia lehet, hogy a végén rájössz, az a legnagyobb bajod, hogy nem aludtad ki magad).

Légy hálás. Amikor már kifelé tartasz a gödörből, írj össze 5-10 dolgot, amiért itt és most, a dolgok jelen állása szerint hálás lehetsz. Fogadjunk, hogy nem lesz nehéz összeszedni! Az Urban:Eve blog gazdájának, Viának például minden csütörtökön sikerül 🙂

Légy kedves. Csak úgy, mert miért ne. Köszöntsd fel egy rég nem látott ismerősödet a Facebookon, vagy hozz egy kávét a kolléganődnek. Semmi elvárás, semmi határidő, csak egy apróság, ha adja magát a lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .