Új év, lehetőleg mérgek nélkül

Új év, lehetőleg mérgek nélkül

Először is mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok!

Most, hogy mindenki túlélte az ünnepi traktát és a szilveszteri bulit, és az újévi fogadalmak is megfogalmazódtak, elég sokan keresnek rá a neten a különféle méregtelenítő kúrákra. Nagy divat ez, pedig orvosok a megmondhatói, hogy a méregtelenítésbe nem érdemes első felbuzdulásunkban, lendületből belefogni. Persze egyáltalán nem rossz dolog megszabadulni mindattól, ami az egészségtelen ételekkel, a vegyszerekkel, vagy akár a jó kis városi levegővel bejutott a szervezetünkbe, és rosszabb esetben lerakódott ott, mégsem javaslom senkinek, hogy fejest ugorjon a koplalásba, mert ezzel többet árthat magának, mint amennyit használ. Ha valamilyen keményebb méregtelenítést tervezel, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy elmész egy hétre valamilyen bentlakásos kúrára, ahol szakértők felügyelik, amit csinálsz, vagy, ha mindenképp a házi kivitelezés mellett teszed le a voksod, akkor legalább konzultálsz egy természetgyógyásszal, vagy egy dietetikussal.

Ám lehet ezt szelídebben is: egy több hetes, nagyon óvatos méregtelenítő kúra során nem kell mást tenned, mint odafigyelni arra, mit is eszel. Vagyis: nem kell koplalni! Ennélfogva a kúra mellékhatásaival, úgymint fejfájás, rossz közérzet, hangulathullámzások, satöbbi, sem kell olyan mértékben számolnod, mint egy drasztikusabb koplalókúra esetén. Ráadásul az apránkénti, kis változtatások (igen, tényleg ez a mániám 🙂 ) a tartós életmódváltásra is rávezethetnek.

A fokozatos méregtelenítés és a tartós életmódváltás egyik remek darabja Alex Jamieson amerikai dietetikus méregtelenítő programja. A hölgy nem más, mint Morgan Spurlock (mára már) felesége, és rendbehozója. És hogy ki az a Morgan Spurlock? Ő az a filmes, aki annó 2004-ben lefogatta a Super Size Me című dokumentumfilmet, amelyet Oscar-díjra is jelöltek. A filmben azt követte, mi történik az emberrel, ha 30 napig napi 3 McDonalds-menüt fogyaszt, sőt, amikor felajánlják neki, akkor a nagyobb adagot választja. Surprise, surprise: elhízik, mint a fene, és ráadásul még mindenféle egészségügyi problémái is lesznek, úgy kábé a depressziótól az asztmáig.

Én egy kicsit ambivalens vagyok ezzel az opussal: egyfelől nyilván voltak, akik ennek hatására csaptak a homlokukra, hogy jé, hát micsoda botrány. Másrészt viszont azért nem akkora nagy nagy meglepetés azzal szembesülni, hogy ha naponta háromszor zsíros, fehérlisztes, milliókalóriás cuccot eszel, akkor előbb-utóbb rosszul fogod érezni magad a bőrödben. És hát abban sem vagyok biztos, hogy sokkal jobb lett volna az eredmény, ha a jóember nem a csúnya multicéget leplezi le, hanem inkább az egzotikus Kelet-Európában tol harminc napig házias pacalt, disznótorost meg rántott húst, időnként kupica pálinkával lefojtva. (Vagyis nem a Mekit kell utálni, hanem ésszel kell élni, oszt’ annyi.)

Mindenesetre Spurlock barátunknak több mint egy évébe telt, hogy visszanyerje versenysúlyát és egészségét az emberkísérlet után. Ebben sokat segített neki az akkor még csak barátnői minőségben tevékenykedő Alex, aki a módszerről később megírta a The Great American Detox Diet című könyvet, amellyel (ismét csak surprise, suprise) ő is befutott.

A méregtelenítő kúra nyolc hetes. Ne álljon bele máris a görcs a gyomrodba, még egyszer mondom, ez a módszer tényleg nem drasztikus. Minden héten más területre összpontosít, hogy szépen, lassan haladva kitakarítsd a szervezetedet, és közben be is épüljenek az egészséges szokások az életedbe. Egészen apró változtatásokat kell eszközölnöd az étrendedben és az életedben, ám az eredmény kétségtelenül látványos lesz. Kezdjük mindjárt az első heti adaggal, amely nem más, mint a VÍZ. Vagyis az első heti feladat: többet kell innod, mint eddig, ráadásul nem cukros leveket, hanem vizet, esetleg teát.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy márpedig inni kell! És tényleg nem lehet eleget mondani, mert a legtöbben mégsem csináljuk. Pedig ha a vese nem jut elég vízhez, a májra ruházza át a méregtelenítő feladatok nagy részét. Így a májad lesz túlterhelt, egy-egy szerv aránytalan terhelése pedig sosem egészséges. Ráadásul a szervezetben tárolt zsír energiává alakítása is a májban történne… ha szegény máj nem lenne teljesen elhavazva. Vagyis a vízhiány eredménye dióhéjban: elhízás, rossz közérzet, alacsony teljesítőképesség, fejfájás és mindenféle betegségek veszélye.

De mennyi vízre van szükség? A szakértők általában napi 8-10 pohár, azaz 2 – 2,5 liter víz vagy édesítetlen gyógy- és gyümölcstea fogyasztását szokták javasolni. A víz lehet alacsony nátriumtartalmú ásványvíz vagy tisztított víz, de a csapvíz is jobb a semminél.

Trükkök, hogy eleget igyál:

– Ne várd meg, amíg szomjas leszel, a szomjúság ugyanis már a kiszáradás első jele. Inkább igyál egy pohár vizet felkelés után, minden étkezéskor, az étkezések között, és még pár pohárral, ha meleg van, vagy sportolsz.
– Állíts be valamilyen emlékeztetőt: ha a telefonod, vagy a számítógép naptára minden egész órában figyelmeztet, hogy igyál, biztosan nem fogod elfelejteni.
– Tegyél magad elé egy üveggel: tedd ki az asztalodra a teás kancsót vagy az ásványvizes palackot, így látod is, mennyi fogyott belőle (nekem ez válik be a legjobban).
– Ha az étteremben vagy egy fogadáson általában üdítőt kérnél, most válts ásványvízre, ez is egy plusz pohár.
– Ha elmész otthonról, vigyél magaddal egy kis palack ásványvizet.
– Az is segíthet, ha valamilyen módon nyomon követed az elfogyasztott mennyiséget, például minden pohárnál behúzol egy x-et a naptáradba.
– Ha unod a vizet, tegyél bele egy kis citromlevet, dobd fel gyümölcsös jégkockával, citrom-, lime- vagy narancskarikával.
– A zöldséglevek elsőre elég érdekes ízűek, de valóságos vitamin- és ásványianyag-bombák, szóval érdemes tenni velük egy kísérletet: a gyümölcscentrifugába kerülhet például zeller, uborka, cékla, esetleg almával vegyítve. Ha ez neked túl meredek, próbáld ki a frissen facsart gyümölcsleveket: a klasszikus narancs mellett finom az alma, és a bogyós gyümölcsökből préselt lé is.

Ennyi lenne tehát: ha elszántad magad a változásra, máris elkezdheted. Én pedig jövő hétfőn jövök a következő feladattal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .