Ne nevesd ki a korallt!

Ne nevesd ki a korallt!

Az elmúlt, sűrű hónap miatt sokat csúszott ez a beszámoló, pedig a Wellness Aerobiknap még egy meglepően kellemes élménnyel megajándékozott a Zumba mellett.
A NIA (Neuromuscular Integrative Action) egy amerikai edző-házaspár, Debbie és Carlos Rosas találmánya. Ötvözi a tánc (ezen belül is a modern tánc, a Duncan dance, és a jazztánc), a harcművészetek (Tai Chi, Tae Kwon Do, és Aikido), valamint az olyan gyógyító módszerek, mint az Alexander-technika, a Feldenkrais-módszer, illetve a jóga elemeit, és mindezekből egy sajátosan élvezetes keveréket hoz létre. Holisztikus fitnesz-irényzat és életstíéus, célja a testi-lelki harmónia megteremtése a szabad, minden kötöttségtől mentes táncon keresztül. És ez a lényeg: a szabadság, a kötelezettségektől való megszabadulás, a lágyság, az életöröm, az, hogy egyetlen mozdulatodat sem kell cikinek érezned. Mindezt pedig már az első NIA-órán alaposan meg lehet tapasztalni, erre bármikor leteszem a nagyesküt.

„Nincs feladat” – Eöry Enikő órájáról ez a mondat ragadt meg legjobban a fejemben. Annál is inkább, mert voltak, akik láthatólag nem tudtak ezzel mit kezdeni: pár tizenéves lány idegesen nevetgélni kezdett ennek hallatán, különösen akkor, amikor Enikő egy áramló mozdulatnál azt találta mondani, hogy mindenki érezze magát a tenger legszebb koralljának, amelyet kellemesen ringatnak az áramlatok. Nem leszólni akarom őket, egyszerűen csak úgy éreztem, hogy nehéz volt nekik kiszakadni a követelmények, az „ülj le fiam, egyes” szemléletétől áthatott iskolai világból (na, többek közt ezért is kellene sürgősen megreformálni a magyar oktatási rendszert, és nem a poroszos irányban…).

Nekem viszont nagyon bejött ez a „mindent szabad” érzés, kimondottan felszabadítóan hatott rám, mint ahogy maga a tánc is. Kikapcsolt, és felébresztette bennem az energiákat, a nőiséget, a lelkesedést, az életörömöt. Az óra vége kicsit a jógára hajazott, sőt legvégül még néhány pozitív állítást is kaptunk Enikőtől, hogy a tudatalattink is profitáljon a dologból. Nálam mindenesetre ez a mozgásforma is megkapta a „kérek még belőle” címkét .

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .