HősNők vendégszereplés: Wellness-naptár januárra

HősNők vendégszereplés: Wellness-naptár januárra

A decemberi írásom tulajdonképpen egy előzetes volt ahhoz a tervhez, hogy hónapról hónapra összehoznék itt egy kis „wellness-naptárat”. Szeretnék minden hónapban összegyűjtögetni néhány ötletet, amit az adott időszakban (meg persze máskor is) megtehetünk testünkért-lelkünkért, és azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Sokan azért utálják a januárt, mert a karácsonyi időszak csillogása után most minden kopárnak és szürkének tűnik, ráadásul a pénztárcánkat is „pihentetni” kell a karácsonyi költekezés után. És olyanok is vannak, akiknek a január épp ezért tetszik: elmúlt a rohanás, mintha minden letisztult volna egy kicsit, ráadásul új év kezdődik… Épp ezért ebben a hónapban az újdonságok, a kezdet és a letisztultság, ja, és persze az újévi fogadalmak jegyében gyűjtögetem az egészség- és hangulatjavító trükköket, mégpedig olyanokat, amelyekre sem sok pénzt, sem sok időt nem kell rászánni. Ezek persze csak az én ötleteim, szeretném, ha mindenki hozzátenné a listához a sajátjait!

•1. Tanulj meg egy új, könnyű és egészséges receptet! Itt az alkalom, hogy elrugaszkodj a megszokottól a konyhában, különösen, ha szeretnél leadni pár kilót. A neten elképesztő mennyiségben találhatóak receptek, csak ki kell választanod közülük, mi felelne meg az ízlésednek. Valami finom, kalóriaszegény csirkés ételt szeretnél? Vagy több zöldséget akarsz az asztalra tenni? Esetleg valamilyen gyümölcsös édességet keresel, hogy ne hiányozzanak az édes ízek? Hajrá! Én különösen a gasztroblogokat szeretem, mert a bennük levő receptek tutira kipróbáltak, és hazai alapanyagokból készülnek, ellentétben néhány külföldi szakácskönyv beszerezhetetlen hozzávalóival. (És azt is bevallom, hogy tavaly ezt a pontot én minden hónapban megcsináltam, mivel annyira anti-konyhatündér vagyok, hogy bőven van még hely a repertoárban…)
•2. Válts bióra! Nem kell fanatikus öko-bio élőlénnyé változnod, egy kis lépés is nagy lépés lehet. Elég, ha például a mosogatószeredet cseréled le valamilyen „szelíd” szerre, vagy a következő arckrémed lesz vegyszermentes, esetleg az ételízesítő helyett veszel biót. Ahogy rájössz az „ízére”, tuti, hogy folytatódni fog a sorozat!
•3. Próbálj ki egy új sportot (vagy többet)! Ha elhatároztad, hogy az új évben többet fogsz mozogni, keresd meg azt a sportot, amit nem fogsz a harmadik óra után megunni. Ne gondolkozz túl sokat, úgyis a gyakorlatban fog kiderülni, mi az, aminek már a gondolatára is elmegy az életkedved, és mi az, amit a sokadik alkalommal is kedvvel csinálsz. Figyeld a netet: sok edzőterem, jógastúdió kínál ingyenes próbaórát, tart nyílt napokat. Ha nem tetszett, ahol éppen voltál, ne keseredj el: ha nem, hát nem. Senki nem kényszerít, hogy folytasd, de legalább mozogtál egy órát, a heti egyik edzést kipipálhatod, legközelebb pedig jöhet egy újabb próba.
•4. Élvezd ki a hideget! Rosszul hangzik, pedig nem olyan rossz, mint hinnéd. Sétálj egyet az erdőben (utána pedig teázz a kedveseddel vagy a barátnőkkel egy klassz kis menedékházban, vagy otthon, a kályha mellett), ha van hó, szánkózz, hógolyózz, építs hóembert! Vagy menj ki a jégpályára, ha van a közeledben. Ki mondta, hogy a téli sportoknak a méregdrága síterepekre kellene korlátozódniuk?
•5. Selejtezz, szabadulj meg mindattól, amire nincs szükséged: azt mondják a hozzáértők, hogy nehéz úgy elindulni az új úton, hogy közben visszahúz az elmúlt évek tárgyi hordaléka. A túlzsúfolt lakás ráadásul nagyon nyomasztó tud lenni, míg a takarítás, rendezkedés, selejtezés szó szerint fizikailag is felszabadító érzés. A FlyLady program (magyarul egy remek blog szerzője foglalta össze) például remek rendszert adhat a takarításhoz, krónikusan elúszott háziasszonyoknak (amilyen én is vagyok) melegen ajánlott.
•6. Öltözz fehérbe! A fehér a mi kultúrkörünkben a tisztaság, ártatlanság, a fény, a sikeres kezdet színe – akár a ruhánkkal is kifejezhetjünk, hogy az új év „tiszta lappal” indul. Ha nem szereted a fehéret, akkor vegyél fel egy fehér sapkát, kesztyűt, sálat, nem kell tetőtől talpig menyasszonynak álcáznod magad.
•7. Növeld a pénzügyi tudatosságodat! Soha jobbkor, mint januárban, amikor a családi kasszát egyébként is megrázta a karácsonyi költekezés. Ez a terület Csapó Ida asztala, én is az ő oldaláról szoktam remek tippeket kapni. És azt vallom, hogy a legkisebb lépés (például, ha az ember írni kezdi a bevételeket-kiadásokat) is előrelépés, amelynek meglesz az eredménye.
•8. Legyél tudatos vásárló (és élvezd ki a leárazásokat)! A tudatos vásárló 12 pontja sokat segíthet a megfontolt döntésben.
•9. Jelentkezz be az orvoshoz: az újrakezdésnek ez az időszaka a legjobb arra, hogy túlessünk a rég halogatott orvosi vizsgálatokon (én általában a fogorvost szoktam erre az időszakra betervezni).
•10. És végül a hónap zöld tippje: foglalkozz egy kicsit a szigeteléssel! Egy egyszerű szigetelőcsík felragasztása az eddig huzatos ajtóra-ablakra már mérhető megtakarítást hoz a fűtési költségekben. Neked is jó, a környezetnek is jó…
Ti mit tennétek még hozzá a listához?

(Ezt a cikket a HősNők.hu oldalon is olvashatod. Olvasd el egyéb cikkeimet is az oldalon!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .